Πρόληψη και θεραπεία

Το πιο βρώμικο σημείο στα χέρια σου

© Serturvetan | Dreamstime Stock Photos
© Serturvetan | Dreamstime Stock Photos

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου;

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προστατευτείς από διάφορες ασθένειες είναι να πλένεις τα χέρια σου πριν και μετά το φαγητό και φυσικά να αποφεύγεις να αγγίζεις το πρόσωπο σου γενικότερα, είτε με καθαρά, είτε με βρόμικα χέρια. Οι ερευνητές, μάλιστα, εκτιμούν ότι, αν οι άνθρωποι έπλεναν τακτικά και αποτελεσματικά τα χέρια τους, ένα εκατομμύριο θάνατοι περίπου, θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Για να πλύνεις καλά τα χέρια σου, θεωρητικά, πρέπει να τα τρίβεις για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να τα καθαρίζεις ανάμεσα στα δάκτυλα και να τρίβεις τις πλάτες των χεριών σου και τις παλάμες σου με άφθονο νερό και σαπούνι. Αυτός, είναι ο τρόπος με τον οποίον πλένουν οι περισσότεροι άνθρωποι τα χέρια τους και θεωρητικά είναι ένας ασφαλής τρόπος, ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη που πολλοί παραβλέπουν. Ένα μικροσκοπικό σημείο που κρύβει τους περισσότερους μικροοργανισμούς μικροβίων από οποιοδήποτε άλλο σημείο στα χέρια, το οποίο είναι το πιο δύσκολο σημείο καθαρισμού, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας. Πάμε λοιπόν να μάθουμε ποιο είναι αυτό το σημείο.

Ποιο είναι το πιο βρώμικο σημείο στα χέρια μας;

Το πιο βρώμικο σημείο στα χέρια μας, είναι τα νύχια μας και συγκεκριμένα το κάτω μέρος των νυχιών μας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ας είμαστε ειλικρινής, πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε την περιοχή κάτω από τα νύχια σας; Μπορεί και ποτέ! Σωστά; Ωστόσο, πάρα το ότι φαίνονται καθαρά, τα νυχιά κρύβουν πολλούς πολλούς μικροοργανισμούς μικροβίων.

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τα νύχια σας;

Αν προσπαθήσετε να καθαρίσετε τα νύχια σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα CDC, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσει κάποιος τα νύχια του, είναι η χρήση μιας βούρτσας νυχιών, η οποία είναι τόσο στενή που μπορεί να απομακρύνει τα μικροσκοπικά μικρόβια που φωλιάζουν κάτω από τα νύχια μας. Αυτές οι βούρτσες μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματικές από την απλή χρήση απολυμαντικών για τα χέρια.

Εκτός από τη χρήση της εν λόγων βούρτσας, υπάρχουν και άλλες σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τα νύχια σας καθαρά, σύμφωνα με τα CDC:

  • Να κόβετε τα νύχια σας συχνά: Τα μακρύτερα νύχια φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια, λόγω της αυξημένης επιφάνειας τους.
  • Καθαρίστε τα εργαλεία για τα νύχια πριν τα χρησιμοποιήσετε.
  • Όταν πάτε για περιποίηση νυχιών μπορείτε να έχετε μαζί σας τα δικά σας εργαλεία, ώστε να είστε βέβαιοι ότι είναι αποστειρωμένα.
  • Αποφύγετε να μασάτε τα νύχια σας ή την σκληρή επιδερμίδα γύρω από αυτά.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The One Germy Spot You Miss Every Time You Wash Your Hands https://www.healthination.com/health/germy-spot-washing-hands

Round vs. Square Tips: Which Is Healthier for Your Nails? https://www.healthination.com/health/square-or-round-tips

9 Rules for a Safer Pedicure, According to Podiatrists https://www.healthination.com/health/safe-pedicure-tips

8 Tips to Help You Stop Biting Your Nails Today https://www.healthination.com/health/stop-biting-nails

Would a Doc Approve of Your Hygiene Habits? https://www.healthination.com/health/hygiene-quiz

Handwashing https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/fast_facts.html

Nail Hygiene https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/hand/nail_hygiene.html

Show Me the Science - How to Wash Your Hands https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-handwashing.html