Καρδιά και αγγεία

Το ‘σιωπηλό έμφραγμα’ και πώς το αναγνωρίζουμε!

Τι συμβαίνει σε μια καρδιακή προσβολή;

Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ένα κύκλωμα αποτελούμενο από δύο ξεχωριστές κυκλοφορίες, τη συστηματική και την πνευμονική κυκλοφορία. Η καρδιά, είναι μια μυϊκή αντλία με 4 κοιλότητες και 4 ενδοκαρδιακές βαλβίδες. Η καρδιακή προσβολή λαμβάνει χώρα όταν περιοχές της καρδιάς δεν λαμβάνουν την απαραίτητη για την λειτουργία της, ποσότητα αίματος. Αυτό οφείλεται συνήθως σε στένωση και τελικά απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς, λόγω της δημιουργίας αθηροσκληρυντικών αλλοιώσεων, από θρόμβο ή σπασμό. Το αποτέλεσμα είναι, λόγω της μειωμένης ροής αίματος, η καρδιά να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, και τμήματα της να νεκρωθούν. Η έκταση της βλάβης εξαρτάται από ποια αρτηρία έχει παρουσιάσει απόφραξη.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και πολλές φορές, δεν είναι όσο έντονα όσο πιστεύουμε. Κάποιοι ασθενείς νιώθουν έντονο πόνο στο στήθος, στην περιοχή του στέρνου, και ο πόνος μπορεί να αντανακλά στην γνάθο, στον αριστερό ώμο ή χέρι, στο λαιμό και στην κοιλιακή χώρα. Άλλα συμπτώματα του εμφράγματος περιλαμβάνουν την έντονη κόπωση, την αίσθηση ναυτίας, την δυσκολία στην αναπνοή, χλωμή όψη και εφίδρωση και ο ασθενής είναι κρύος στο άγγιγμα.

Τι είναι το ‘σιωπηλό έμφραγμα’ και γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν δεν διαγνωσθεί;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ωστόσο, η καρδιακή προσβολή δεν παρουσιάζεται με τόσο έντονα συμπτώματα. Κάποιοι ασθενείς μάλιστα δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ή είναι τόσο ελαφρά που τα αποδίδουν σε άλλες αιτίες. Τα ‘σιωπηλά εμφράγματα’ όπως λέγονται μπορεί να είναι το 20-60% των περιπτώσεων, και είναι σημαντικό να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε, καθώς η ζημιά που προκαλούν στον καρδιακό ιστό είναι εξίσου σοβαρή με τα εμφράγματα που διαγιγνώσκονται άμεσα. Τα σιωπηλά εμφράγματα είναι συνηθέστερα στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει τα νευρικά δίκτυα που σχετίζονται με τον πόνο.

  • Η κόπωση είναι και το συνηθέστερο σύμπτωμα του σιωπηλού εμφράγματος. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Ένα καρδιογράφημα (ECG) μπορεί να αναδείξει αν προηγήθηκε καρδιακή προσβολή ή όχι.
  • Άλγος στο σαγόνι, δόντι, λαιμό ή αυχένα, μπορεί να υποδηλώνει καρδιακό επεισόδιο.
  • Έντονη ναυτία, τάση για εμετό ή αίσθημα καούρας που δεν σχετίζονται με το φαγητό που καταναλώσατε, μπορεί να είναι σημάδι σιωπηλού εμφράγματος.

Επειδή όλα τα παραπάνω συμπτώματα συχνά αποδίδονται από τους ασθενείς σε άλλα αίτια, δεν εξετάζουν περαιτέρω το θέμα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για δεύτερο, σοβαρότερο καρδιακό επεισόδιο.

Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν τα λιγότερα κοινά συμπτώματα του εμφράγματος, επομένως συνίσταται, αν παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω σε εσάς ή συγγενικό σας πρόσωπο, να ελέγξετε την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και η πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου τύπου διαβήτη, είναι πάντα καλύτερο να γίνεται τακτικά και να προλαμβάνονται σοβαρότερα επεισόδια.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved