Άσκηση και Υγεία

Το τρέξιμο ενισχύει τη μακροζωία

© Igorr | Dreamstime Stock Photos
© Igorr | Dreamstime Stock Photos

Ακόμη και το λίγο τρέξιμο σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει το όριο της ζωή σας, λένε οι Αυστραλοί ερευνητές

Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν ότι το περπάτημα και το τρέξιμο κάνουν καλό στην γενική ανθρώπινη υγεία, διότι αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, ωθώντας την καρδιά να αντλεί περισσότερο οξυγονωμένο αίμα σε όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς ερευνητές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το ελάχιστο τρέξιμο ή περπάτημα, που πραγματοποιείται σε τακτική βάση, μπορεί να αυξήσει το όριο ζωής του ανθρώπου.

Μπορεί το τρέξιμο να αυξήσει το όριο ζωής;

Αυστραλοί ερευνητές, σε μια προσπάθεια να δουν το κατά πόσο το τρέξιμο αυξάνει το όριο ζωής, ανέλυσαν 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 232 άνθρωποι, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο από 5μιση μέχρι 35 χρόνια. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν 26.000 συμμετέχοντες απεβίωσαν.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το λίγο τρέξιμο ή το έντονο περπάτημα μπορεί να συνδεθεί με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και με 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Σύμφωνα μάλιστα με τους συντάκτες της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, ακόμα και το 50λεπτο τρέξιμο μία φορά την εβδομάδα με ρυθμό βαδίσματος, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Από την άλλη, οι λόγοι που συνδέουν το τρέξιμο με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ήταν ασαφείς.

Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν κατέληξε στη συσχέτιση αιτιών και αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή και αναπληρωτή καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, Δρ. Zeljko Pediscic, οπότε τα αποτελέσματα της δεν μπορούν να γενικευτούν. Παράλληλα, ο αριθμός των μελετών που αναλύθηκαν ήταν μικρός και οι σημαντικές διαφορές στην μεθοδολογία τους ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ακόμη και το λίγο περπάτημα ή τρέξιμο είναι πιο καλό από το να μην κινείται κάποιος καθόλου. Υιοθετήστε λοιπόν το περπάτημα ή το τρέξιμο στην καθημερινότητα σας σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο θα διαθέσετε σε αυτό. Αυτή η ενσωμάτωση θα οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της υγείας σας και θα συμβάλει αναπόφευκτα στην αύξηση του ορίου ζωής σας.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Run for Your Life, New Study Recommends https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=225640&ecd=mnl_spc_110519

British Journal of Sports Medicine, news release, Nov. 4, 2019 https://bjsm.bmj.com/