Τι αισθάνεσαι;

Εγκυμοσύνη

Τοκετοί σε νερό: Είναι πιο επικίνδυνοι από τους κανονικούς τοκετούς;

Οι τοκετοί που γίνονται στο νερό δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους κανονικούς τοκετούς, δηλώνουν οι ειδικοί, οι οποίοι τονίζουν παράλληλα ότι οι πόνοι που έχουν οι γυναίκες κατά τη γέννα στο νερό, είναι λιγότεροι συγκριτικά με τους πόνους του κανονικού τοκετού.

Οι τοκετοί που γίνονται σε νερό είναι πιο επικίνδυνοι από τους κανονικούς;

Οι ερευνητές ανέλυσαν 397 τοκετούς που πραγματοποιήθηκαν στο νερό και 2.025 κανονικούς τοκετούς, με στοιχεία που έλαβαν από δύο μαιευτικές κλινικές, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν διαφορές στο θέμα εισαγωγής των νεογνών στην εντατική θεραπεία. Ενώ, τα ποσοστά αιμορραγίας μετά τον τοκετό ήταν παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την  Δρ. Lisa Kane Low, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και ανώτερη συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης, το αν θα γεννήσει μια γυναίκα γρήγορα ή αν θα της πάρει πολλή ώρα, εξαρτάται από το αν θα χρησιμοποιήσει τις σωστές και κατάλληλες τεχνικές και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δηλώνουν με απλά λόγια ότι ο υγρός τοκετός δεν είναι πιο επικίνδυνος από τον κανονικό, έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών που αναφέρουν ότι ο τοκετός στο νερό είναι πιο επικίνδυνος.

Μπορούν όλες οι γυναίκες να γεννήσουν στο νερό;

Σύμφωνα με τον Δρ. Ruth Zielinski, κλινικό αναπληρωτή καθηγητή νοσηλευτικής, οι μαιευτικές κλινικές θα πρέπει να προσφέρουν την επιλογή του τοκετού στο νερό και να δίνουν τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή αυτής της πρακτικής στις γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω του αντιλαμβανόμενου φόβου για το νεογέννητο, το οποίο μόλις γεννηθεί θα είναι μέσα στο νερό, τα περισσότερα νοσοκομεία και μαιευτικές κλινικές δεν προσφέρουν την εν λόγω επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, ο τοκετός στο νερό συνιστάται κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχει ο κίνδυνος  αποκόλλησης του πλακούντα ή που το μωρό έχει κάποια μόλυνση. Επίσης, οι επαγγελματικές οργανώσεις τείνουν να συμφωνούν ότι οι εργαζόμενες γυναίκες πρέπει να έχουν αυτή την επιλογή, ωστόσο δεν υποστηρίζουν πως όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες πρέπει ή μπορούν να γεννήσουν σε νερό.

Ποιος είναι ο σωστός και ασφαλής τρόπος για να γεννήσει μια γυναίκα σε νερό;

Οι γυναίκες που γεννούν στο νερό, πρέπει να βγαίνουν από την μπανιέρα πριν ή μόλις γεννήσουν το μωρό τους, καθώς τα νεογέννητα που γεννιούνται στο νερό, παίρνουν την πρώτη τους αναπνοή, όταν βγουν από το νερό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι πνεύμονες τους είναι γεμάτοι με νερό, το οποίο μετατοπίζεται όταν ανασηκωθούν στον αέρα και αποκοπεί ο συνδεδεμένος ομφάλιος λώρος που τους παρέχει οξυγόνο.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Zielinski, στο Πανεπιστήμιο του Michigan, τα μωρά που γεννιούνται σε νερό, βγαίνουν σχεδόν αμέσως από το νερό. Τόσο η μητέρα, όσο και το μωρό βγαίνουν τυλιγμένοι με μια ζεστή κουβέρτα, συνήθως πριν την αφαίρεση του πλακούντα για να μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η απώλεια αίματος.

Όλες αυτές οι πρακτικές, μειώνουν τον κίνδυνο για τη αναπνοή του μωρού και την αιμορραγία της μητέρας, ωστόσο, για να μετρηθεί το πόσο ικανοποιημένες είναι οι γυναίκες που γεννούν στο νερό, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

FEWER TEARS AND EQUAL SAFETY WITH WATER BIRTHS https://www.futurity.org/water-births-safety-fewer-tears-2229872-2/

Study: Water births are as safe as land births for mom, baby https://news.umich.edu/study-water-births-are-as-safe-as-land-births-for-mom-baby/