Γυναίκα

Τοκετός και Επισιοτομή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η επισιοτομή είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση που διευρύνει το άνοιγμα του κόλπου κατά τον τοκετό. Περιλαμβάνει την κοπή του δέρματος και των μυών μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού, της περιοχής που είναι γνωστή ως περίνεο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση εμβρυϊκής δυσφορίας ή σε περίπτωση που το μωρό δεν χωράει να εξέλθει από το κολπικό άνοιγμα, κατά τη διάρκεια του τοκετού, ώστε να αποφευχθεί η ανώμαλη, επί πίεση, αυτόματη ρήξη του περίνεου της γυναίκας. (Εγκυμοσύνη: Είναι συμβατή η λήψη μελατονίνης από εγκύους;)

Τι είναι η επισιοτομή;

Η επισιοτομή είναι μια χειρουργική τεχνική, που χρησιμοποιείται κατά τον τοκετό. Σκοπός της είναι η διεύρυνση του ανοίγματος του κόλπου. Αυτή η διαδικασία εισήχθη τη δεκαετία του 1950, για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών ρήξεων στο περίνεο.

Πριν από την εκτέλεση μιας επισιοτομής, ο γιατρός εγχέει στο περίνεο ένα φάρμακο, που μουδιάζει την περιοχή. Ακολούθως, χρησιμοποιεί ένα νυστέρι, κάνοντας μια μικρή τομή στο άνοιγμα του κόλπου. Η επισιοτομή εκτελείται μόνο όταν ενδείκνυται κλινικά και δεν προγραμματίζεται εκ των προτέρων. (Εγκυμοσύνη: Η COVID-19 προκαλεί μικρή εγκεφαλική αιμορραγία σε έμβρυα)

Ποιες γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε επισιοτομή;

Η επισιοτομή πραγματοποιείται μόνο σε γυναίκες κατά τον τοκετό. Αν και αυτή η διαδικασία ήταν συνηθισμένη, τώρα χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά λόγω των κινδύνων και των πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών που εγκυμονεί. Η επισιοτομή πρέπει να γίνεται μόνο όταν η γυναίκα κατανοεί ξεκάθαρα τη διαδικασία και τους κινδύνους της. (Ο τοκετός μπορεί να αλλάξει μόνιμα τα οστά της μητέρας)


Ποιους πιθανούς κινδύνους εγκυμονεί η επισιοτομή;

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι από την επισιοτομή, όπως:

Επίσης, οι επισιοτομές έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο έντονου πόνου μετά τον τοκετό. Ο αυξημένος πόνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο θηλασμό, δυσκοιλιότητα, άγχος, χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και έλλειψη επιθυμίας για σεξ. (Εγκυμοσύνη και τοκετός: Ποια είναι τα δικαιώματά σας; Πώς θα υποστηρίξετε το μωρό και τον εαυτό σας;)

Πότε εξετάζεται το ενδεχόμενο επισιοτομής;

Οι επισιοτομές δεν πραγματοποιούνται πλέον τακτικά, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν. Το ενδεχόμενο επισιοτομής, εξετάζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εμβρυϊκή δυσφορία
  • Το κεφάλι ή οι ώμοι του μωρού δεν μπορούν να χωρέσουν μέσα από το άνοιγμα του κόλπου
  • Το μωρό βγαίνει ανάποδα από τον κόλπο, με τα πόδια
  • Σχηματίζεται δάκρυ στην περιοχή της ουρήθρας

Τι πρέπει να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου;

Η επισιοτομή δεν είναι προγραμματισμένη διαδικασία. Μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού εάν υπάρχει εμβρυϊκή δυσφορία ή το μωρό δεν χωράει να βγει από το άνοιγμα του κόλπου.

Πριν το Χειρουργείο

Πριν από το χειρουργείο, ο γιατρός συζητά με την έγκυο γυναίκα το ενδεχόμενο επισιοτομής, αν το άνοιγμα του κόλπου δεν είναι αρκετό για να χωρέσει το βρέφος να περάσει ή αν το μωρό είναι πολύ ταλαιπωρημένο. Η επισιοτομή γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Κατά τη διάρκεια μιας επισιοτομής, ο γιατρός πρώτα μουδιάζει την περιοχή, εάν δεν υπάρχει επισκληρίδιος. Στη συνέχεια, κάνει μια μικρή τομή από το άνοιγμα του κόλπου προς το περίνεο. Η τομή μπορεί να είναι μεσοπλάγια ή ευθεία στο μέσο του περίνεου.

Μετά τη διαδικασία

Μετά από την επισιοτομή, γεννιέται το μωρό. Μετά την εξαγωγή και του πλακούντα, ο γιατρός κλείνει την τομή με ράμματα.

Πώς θα φροντίσετε την περιοχή της επισιοτομής;

Η ανάρρωση από μια επισιοτομή μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Ευτυχώς, οι περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται χωρίς επιπλοκές. (Τελειόμηνη εγκυμοσύνη: φυσιολογικός τοκετός, πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή;)

Μετά τη διαδικασία, ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει για το πώς θα φροντίσετε την περιοχή της τομής. Συνήθως, τα ράμματα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν γιατί απορροφούνται.

Ενώ αναρρώνετε από μια επισιοτομή, αναρρώνετε και από τον τοκετό. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ταμπόν ή να έχετε σεξουαλική επαφή για έξι εβδομάδες. (Πρόωρος τοκετός: Αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική ρύπανση)

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων μετά τον τοκετό, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης φροντίζοντας καλά το περίνεό σας. Μερικές συμβουλές για την πρόληψη του ερεθισμού ή περαιτέρω δακρύρροιας είναι οι ακόλουθες:

  • Φροντίστε να αλλάζετε μαξιλαράκια κάθε δύο έως τέσσερις ώρες.
  • Διατηρήστε την περιοχή καθαρή και στεγνή.
  • Στεγνώστε το περίνεό σας με μια μαλακή πετσέτα μετά από ντους ή μπάνιο.
  • Ψεκάστε ζεστό νερό πάνω από την περιοχή και στεγνώστε την, αντί να την τρίβετε με χαρτί υγείας μετά το μπάνιο.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Episiotomy: Everything You Need to Know https://www.verywellhealth.com/episiotomy-7092691

Episiotomy - aftercare https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000483.htm

Selective versus routine use of episiotomy for vaginal birth https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000081.pub3/full

Women’s experience of episiotomy: a qualitative study from China https://bmjopen.bmj.com/content/10/7/e033354

Episiotomy https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000482.htm