Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Τραυματισμός Νωτιαίου Μυελού: Νέα ασφαλέστερη τεχνική αποκατάστασης

Η πιο κάτω μικρογραφία δείχνει την αποτελεσματική μετανάστευση των ανθρώπινων ολιγοδενδροκυττάρων (ένα είδος κυττάρου που υποστηρίζει το νευρικό σύστημα, που είναι χρωματισμένο εδώ με πράσινο), στην αρτηρία του νωτιαίου μυελού (αριστερά) και στην παρεγκεφαλίδα (δεξιά), ενός αρουραίου με ανοσοανεπάρκεια. Το κόκκινο χρώμα είναι ο δείκτης των ολιγοδενδροκυττάρων και το μπλε χρώμα απεικονίζει το νευρωνικό δείκτη.

Πηγή: Spinal parenchymal occupation by neural stem cells after subpial delivery in adult immunodeficient rats. Martin Marsala et al.,STEM CELLS TRANSLATIONAL MEDICINE, 2019

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του San Diego της Καλιφόρνια, περιέγραψε στο περιοδικό Stem Cells Translational Medicine, μια νέα μέθοδο έγχυσης νευρικών προδρόμων κυττάρων (NSCs), για τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, η οποία είναι σε θέση να αποτρέψει επικείμενους κίνδυνους για περεταίρω τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό και να αυξήσει την διάδοση των δυνητικά αποκαταστατικών κυττάρων.

Τι είναι τα νευρικά πρόδρομα κύτταρα και πως λειτουργούν;

Τα νευρικά πρόδρομα κύτταρα, μπορούν να θεραπεύσουν μια ποικιλία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, έχοντας την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε πολλαπλούς τύπους νευρικών κυττάρων, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκονται, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια για την αποκατάσταση των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και άλλων συναφών λειτουργιών.

Μέχρι σήμερα, αυτά τα κύτταρα εγχέονταν άμεσα στον νωτιαίο μυελό, μέσω ένεσης στο νωτιαίο παρέγχυμα, το κύριο “νευρικό καλώδιο” που διέρχεται μέσα από την σπονδυλική στήλη. Αυτή η τεχνική, σύμφωνα με τον Martin Marsala, καθηγητή στο Τμήμα Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του San Diego, εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού του νωτιαίου ιστού και ενδοπαρεγχυματικής αιμορραγίας.

Ποια νέα τεχνική ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Η νέα τεχνική που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι λιγότερο επεμβατική και ουσιαστικά περιλαμβάνει την έγχυση των εν λόγω κυττάρων στον νωτιαίο υποφυσιακό χώρο, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην μεμβράνη του φλοιού και τα επιφανειακά στρώματα του νωτιαίου μυελού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτή η νέα τεχνική επιτρέπει την έγχυση μεγάλου αριθμού κυττάρων μέσω ένεσης, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικές ιδιότητες. Αυτά τα κύτταρα μεταναστεύουν στο νωτιαίο παρέγχυμα και με την πάροδο του χρόνου εξαπλώνονται σε πολλά τμήματα του νωτιαίου μυελού, καθώς και στο στέλεχος του εγκεφάλου.

Μάλιστα, ο Δρ. Marsala και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και νευροχειρουργός Δρ. Joseph Ciacci, μαζί με τους συνάδελφους τους, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που εγχέονται με αυτό τον τρόπο, μπορούν να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τη δραστικότητα των θεραπειών αντικατάστασης κυττάρων για αρκετές νευροεκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές (τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη, μυατροφική πλευρική σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας), στις οποίες ο ευρύτερος πληθυσμός των κυττάρων είναι επιθυμητά κύτταρα, όπως τα ολιγοδενδροκύτταρα και τα αστροκύτταρα.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New injection technique may boost spinal cord injury repair efforts https://medicalxpress.com/news/2020-01-technique-boost-spinal-cord-injury.html

News tagged with stem cells https://medicalxpress.com/tags/stem+cells/

News tagged with spinal cord injuries https://medicalxpress.com/tags/spinal+cord+injuries/

News tagged with spinal cord https://medicalxpress.com/tags/spinal+cord/

News tagged with glial cells https://medicalxpress.com/tags/glial+cells/

News tagged with amyotrophic lateral sclerosis https://medicalxpress.com/tags/amyotrophic+lateral+sclerosis/

Stem Cells Translational Medicine https://medicalxpress.com/journals/stem-cells-translational-medicine/

Spinal parenchymal occupation by neural stem cells after subpial delivery in adult immunodeficient rats https://stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/sctm.19-0156