Ορθοπαιδικά

Τραυματισμός στα δάχτυλα και tape: Πώς να τα δέσετε

Οι τραυματισμοί των δακτύλων μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί ώστε να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή ράμματα. Ωστόσο, οι ήπιοι τραυματισμοί των δακτύλων μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα στο σπίτι. Εάν υπάρχει κόψιμο ή άλλου είδους ανοιχτό τραύμα, καθορίστε εάν ο τραυματισμός χρειάζεται ράμματα. Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεται, ζητήστε βοήθεια από γιατρό. Αν δεν υπάρχει ανοιχτή πληγή, κοιτάξτε να δείτε αν το δάχτυλο έχει παραμορφωθεί. Και πάλι, αν το δάχτυλο είναι εμφανώς παραμορφωμένο (στριμμένο προς λανθασμένη κατεύθυνση ή αλλόκοτα πρησμένο, για παράδειγμα), τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ένα σφυροδακτυλικό δάκτυλο μπορεί μερικές φορές να παραβλέπεται επειδή η παραμόρφωση μπορεί να είναι ανεπαίσθητη. Εάν μόνο η άκρη ενός τραυματισμένου δακτύλου δεν ισιώνει εντελώς, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Οι τραυματισμοί δακτύλων χωρίς εμφανή παραμόρφωση μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια στο σπίτι. Για να αποφύγετε την επιδείνωση του τραυματισμού, ακινητοποιήστε τον με tape.

  1. Χρήση σωστού υλικού

Για να κολλήσετε σωστά ένα δάχτυλο, είναι καλύτερο να έχετε καλής ποιότητας tape. Ένα καλο χαρακτηριστικό είναι να μην ξεκολλάει εύκολα και να μπορεί να σχιστεί κατά μήκος οποιουδήποτε άξονα – διαγώνια ή κατά μήκος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι για να κόψετε την ταινία στο σωστό μήκος, αν χρειαστεί. Το πλάτος της ταινίας κάνει τη διαφορά στην άνεση και τη λειτουργικότητα. Μπορείτε να δημιουργήσετε όποιο πλάτος ταινίας χρειάζεστε, ξεκινώντας ένα μικρό σχίσιμο στο άκρο της ταινίας. Μόλις το κάνετε αυτό, η ταινία θα συνεχίσει να βγαίνει από το ρολό σε όποιο πλάτος δημιουργήσατε.

  1. Tape που επιτρέπει στα δάχτυλα να λυγίζουν

Κόψτε ή σκίστε κάθε κομμάτι ταινίας τόσο όσο χρειάζεται για να περικυκλώσει το τραυματισμένο δάχτυλο και το διπλανό του. Κάθε δάχτυλο (όχι ο αντίχειρας) έχει τρεις αρθρώσεις – τα σημεία όπου τα δάχτυλα λυγίζουν. Τοποθετήστε ένα κομμάτι ταινίας μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης άρθρωσης και ένα άλλο μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης (βλ. παραπάνω εικόνα). Τα κομμάτια της ταινίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πλατιά, αλλά να είναι αρκετά στενά ώστε να μην καλύπτουν τις αρθρώσεις. Και δεν πρέπει να είναι τόσο σφιχτά ώστε να κάνουν τα δάχτυλα να πρηστούν, να πάρουν χρώμα ή να χάσουν την αίσθηση (να μουδιάσουν). Όσο πιο φαρδιά είναι η ταινία, τόσο πιο άνετα θα είναι τα δάχτυλα. Η κολλητική ταινία βοηθά το τραυματισμένο δάχτυλο να παραμείνει στη θέση του και να κάμπτεται ή να εκτείνεται μόνο. Το τραυματισμένο δάχτυλο δεν θα μπορεί να στρίψει ή να κινηθεί πλευρικά, αλλά μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να πιάσει. Η μείωση της κίνησης βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

  1. Το μικρό δάχτυλο να το δένετε με τον παράμεσο

Το να βάλετε tape στο μικρό δάχτυλο μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή είναι πολύ μικρότερο από τον μοναδικό του «γείτονα». Ωστόσο, είναι καλύτερο να κολλάτε με ταινία το μικρό και τον παράμεσο μαζί, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο έχει τραυματιστεί. Το να βάζετε τον παράμεσο μαζί με το μικρό δάχτυλο επιτρέπει την καλύτερη χρήση των δύο πρώτων δακτύλων και του αντίχειρα. Αν κολλήσετε με ταινία έναν τραυματισμένο παράμεσο με τον μέσο, το χέρι χάνει περισσότερη λειτουργικότητα. Για να τα κολλήσετε σωστά, θα πρέπει να σχηματίσετε γωνία με την ταινία σας. Δεν είναι εύκολο και μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να το πετύχετε σωστά. Μη φοβάστε να ξεκολλήσετε μια κακή δουλειά σε οποιοδήποτε δάχτυλο και να ξεκινήσετε από την αρχή. Η ταινία είναι φτηνή.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές από τραυματισμένα δάκτυλα που είναι δεμένα μεταξύ τους;

Το taping είναι ένας συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των τραυματισμών στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Γίνεται εδώ και χρόνια, συνήθως χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα μπορεί να συμβούν όταν κολλάτε το ένα δάχτυλο με το άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Πληγές πίεσης μεταξύ των δακτύλων. Μια φορά την ημέρα, φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα στα δάχτυλά σας. Ξεκολλήστε τα και αφήστε τα να αναπνεύσουν για λίγα λεπτά. Ορισμένοι γιατροί προτείνουν ακόμη και την τοποθέτηση ενός κομματιού γάζας μεταξύ των δακτύλων.
  • Λοιμώξεις. Προσέξτε για πρήξιμο και ζέστη, τα οποία είναι σημάδια λοίμωξης. Το tape  δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε δάχτυλα με ανοιχτές πληγές.
  • Ερεθισμός. Το tape μπορεί εύκολα να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα. Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν αφαιρείτε την ταινία κάθε μέρα.

Όπως με όλα τα πράγματα, το μέτρο έχει σημασία. Μην αφήνετε τα δάχτυλα κολλημένα με ταινία για υπερβολικό χρονικό διάστημα ή μην τα κολλάτε πολύ σφιχτά.

Πόσο καιρό πρέπει να κρατάω τα τραυματισμένα δάχτυλα δεμένα μεταξύ τους;

Ένα διάστρεμμα δάχτυλου χρειάζεται τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επουλωθεί. Όταν χρησιμοποιείτε tape, μπορείτε να το αφαιρείτε μικρά χρονικά διαστήματα κάθε μέρα και να αντικαθιστάτε το βρεγμένο και βρώμικο με καινούριο και καθαρό. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ταινία για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Είναι προτιμότερο οι νάρθηκες ή να κολλήσεις με tape ένα δάχτυλο που έχει υποστεί διάστρεμμα;

Για ήπια και μέτρια διαστρέμματα δακτύλων, το tape θα πρέπει να είναι αρκετό για να βοηθήσει τους συνδέσμους σας να επουλωθούν. Ορισμένοι μέτριοι τραυματισμοί, ωστόσο, ωφελούνται από το νάρθηκα, ο οποίος θα κάνει το δάχτυλο εντελώς ακίνητο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον νάρθηκα για έως και μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, κολλήστε με tape το τραυματισμένο δάχτυλο για άλλες τρεις εβδομάδες ή μέχρι να επουλωθεί ο τραυματισμός.

Μπορείτε να συνεχίσετε να αθλείστε αν ένα δάχτυλο είναι κολλημένο με tape;

Εξαρτάται. Τα οφέλη από τη συνέχιση του παιχνιδιού θα πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά. Σε άκρως ανταγωνιστικά αθλήματα, οι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν σε ένα παιχνίδι μόλις ένας μικρός τραυματισμός σταθεροποιηθεί με tape (αν επιτρέπεται από το πρωτάθλημα). Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερέκτασης ή μη φυσιολογικής κίνησης του δαχτύλου, αλλά για να επουλωθεί γρήγορα και σωστά, ξεκουράστε ένα τραυματισμένο δάχτυλο για αρκετές εβδομάδες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Buddy Taping: Is It a Safe Method for Treatment of Finger and Toe Injuries? https://ecios.org/DOIx.php?id=10.4055/cios.2014.6.1.26

Functional treatment of metacarpal diaphyseal fractures by buddy taping: A prospective single-center studyTraitement fonctionnel des fractures diaphysaires des métacarpiens des doigts longs par syndactylisation. Évaluation prospective monocentrique https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2468122915003801?via%3Dihub

Hand Fractures https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/hand-fractures

Finger Injuries in Football and Rugby https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0749071216300750?via%3Dihub