Υγεία Δέρματος

Τριχόπτωση: Μάθετε πώς σχετίζεται η θεραπεία της με τα αιμοπετάλια

Το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), προέρχεται από την κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων και πιο πρόσφατα των δερματικών παθήσεων. Συνήθως, το PRP που εγχέεται στο δέρμα ή χρησιμοποιείται μετά από μικροαπόσβεση (μια τεχνική που χρησιμοποιεί μικρές βελόνες για τη δημιουργία μικροσκοπικών τραυμάτων στο δέρμα), βοηθά στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος. Πρόσφατα, το PRP έχει θεωρηθεί ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στη δερματολογία, την τριχόπτωση.

Αιμοπετάλια και ανάπτυξη μαλλιών: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;

Τα αιμοπετάλια είναι ένα από τα τέσσερα κύρια συστατικά του αίματος (τα άλλα τρία είναι: ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και πλάσμα). Τα αιμοπετάλια προάγουν την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Όπως υποδηλώνει ο όρος «πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα», τα αιμοπετάλια γενικά είναι περίπου πέντε φορές πιο συγκεντρωμένα στο PRP από ότι στο κανονικό αίμα. Αυτή η συγκέντρωση αιμοπεταλίων είναι χρήσιμη διότι τα αιμοπετάλια εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι πιστεύεται ότι βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων και στην αναγέννηση των ιστών.

Όσον αφορά την τριχόπτωση, η θεωρία είναι ότι τα αιμοπετάλια που εγχέονται βαθιά μέσα στο τριχωτό της κεφαλής για να φτάσουν στον πυθμένα του θύλακα της τρίχας, διεγείρουν έναν εξειδικευμένο πληθυσμό κυττάρων που ονομάζονται δερματικά κύτταρα θηλώδους, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Πώς γίνεται λήψη και έγχυση του PRP;

Η διαδικασία λήψης του PRP περιλαμβάνει λήψη αίματος και φυγοκέντρηση. Συγκεκριμένα, για να μπορέσει να γίνει συλλογή του PRP, αρχικά συλλέγεται το αίμα από τον βραχίονα και στην συνέχεια το αίμα περιστρέφεται σε φυγόκεντρο (μια μηχανή που περιστρέφεται με υψηλές ταχύτητες και βοηθά στο διαχωρισμό των συστατικών του αίματος). Μετά τη φυγοκέντρηση, το πλάσμα διαχωρίζεται και ανεβαίνει στην κορυφή. Το κάτω μέρος του πλάσματος είναι το PRP. Σημειώνεται ότι μερικές φορές πραγματοποιείται μια δεύτερη φυγοκέντρηση με σκοπό να αυξηθεί η συγκέντρωσης των αιμοπεταλίων στο πλάσμα.

Το PRP συλλέγεται και στη συνέχεια εγχέεται στις περιοχές που παρουσιάζουν τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής. Το συνηθισμένο πρόγραμμα θεραπείας περιλαμβάνει τρεις συνεδρίες με διαφορά περίπου ενός μήνα, οι οποίες ακολουθούνται από συνεδρίες συντήρησης, κάθε τρεις έως έξι μήνες, για διατήρηση των αποτελεσμάτων.

Το PRP είναι αποτελεσματικό για όλους τους τύπους τριχόπτωσης;

Οι περισσότερες έρευνες για την αποτελεσματικότητα του PRP στην τριχόπτωση, επικεντρώθηκαν στην θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας (AGA- φαλάκρα). Η φαλάκρα σχετίζεται με τις ορμόνες και επηρεάζει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Στους άνδρες με φαλάκρα η τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως στην κορυφή και το μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Στις γυναίκες εμφανίζεται στο πάνω μέρος και στο στέμμα του κεφαλιού και συχνά μεγαλώνει στο κεντρικό τμήμα των μαλλιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το PRP, λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες για τη φαλάκρα, όπως η τοπική μινοξιδίλη (Rogaine) ή το χάπι φιναστερίδης (Propecia), που είναι αντι-ανδρογόνο φάρμακο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του PRP για άλλους τύπους τριχόπτωσης.

Η Θεραπεία της τριχόπτωσης με PRP είναι ασφαλής;

Η θεραπεία με PRP δεν είναι κατάλληλη για όλους, καθώς είναι πολύ επώδυνη για το τριχωτό της κεφαλής και πολύ ακριβή. Γενικά, ωστόσο, θεωρείται ασφαλής όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό. Οι ήπιες παρενέργειες που ενδεχομένως να παρουσιαστούν είναι πόνος, ερυθρότητα, πονοκέφαλος και προσωρινή απώλεια μαλλιών. Σημειώνεται επίσης ότι το PRP μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με ιστορικό αιμορραγικών διαταραχών ή αυτοάνοσων ασθενειών.

Περαιτέρω έρευνα

Οι γιατροί σήμερα, χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών συλλογής και διαχείρισης του PRP, ωστόσο απαιτείται περεταίρω έρευνα για να βρεθεί η καλύτερη διαδικασία λήψης και έγχυσης.

Επιπρόσθετα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να μπορέσει να γίνει κατανοητός ο τρόπος που το  PRP βοηθά στην αναγέννηση των μαλλιών και το πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι για τους λιγότερο συνηθισμένους τύπους τριχόπτωσης.