Διατροφή

Τροφική δηλητηρίαση: Πότε πρέπει να πετάξετε ένα φαγητό και ποια είναι τα πιο επιρρεπή;

Όταν υποψιάζεστε ότι ένα φαγητό είναι χαλασμένο είναι καλύτερο να το πετάξετε παρά να το φάτε και να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, καθώς τα μικρόβια που το χαλάνε δεν έχουν πάντα άσχημη μυρωδιά. Μια καλή λύση είναι να γράφετε στα φαγητά τις ημερομηνίες που τα αγοράσατε/μαγειρέψατε πριν τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη ή στο ψυγείο, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι μπαγιάτικα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πιο κάτω θα αναφέρουμε μια λίστα από τα πιο επιρρεπή τρόφιμα, ώστε να δείχνετε την απαραίτητη προσοχή πριν τα καταναλώσετε.

Ποια τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;

1. Μαγιονέζα

Η μαγιονέζα υπάρχει σε πολλές σάλτσες, σαλάτες και άλλες τροφές. Εάν ένα φαγητό που περιέχει μαγιονέζα έμεινε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 8 ώρες, πετάξτε το αμέσως. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

2. Βούτυρο

Το φως, ο αέρας και η υψηλή θερμοκρασία θα δώσουν στο βούτυρο ένα κοκκινωπό χρώμα και μια όξινη και δυσάρεστη οσμή και γεύση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Από τη στιγμή που θα το αγοράσετε από το κατάστημα μπορείτε να το συντηρήσετε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες και στον καταψύκτη για περίπου 9 μήνες, αφού πρώτα το τυλίξετε με μια πλαστική μεμβράνη προστασίας. Εάν χρειαστείτε βούτυρο, αφήστε το στον πάγκο της κουζίνας για 10-15 λεπτά για να μαλακώσει αντί να χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων.

3. Γάλα

Τα επιβλαβή βακτήρια έχουν την τάση να αναπτύσσονται γρήγορα στο γάλα, οπότε αν παρατηρήσετε ότι το γάλα σας μυρίζει άσχημα ή το έχετε ξεχάσει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από 2 ώρες, πετάξτε το αμέσως. Το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο, μέχρι την ημερομηνία λήξης του και στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες, ωστόσο χάνει την ομαλή υφή του.

4. Τυρί

Τα σκληρά είδη τυριού όπως το τσένταρ, διατηρούνται για πολύ καιρό. Αν όμως αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα ή έχουν μαλακώσει περίεργα πρέπει να τα πετάξτε. Τα όχι και τόσο σκληρά τυριά, όπως η Μοτσαρέλα, διατηρούνται για μήνες. Τα κρεμώδη τυριά διατηρούνται για 2 – 3 εβδομάδες, αλλά τα μαλακά τυριά αντέχουν περίπου 10 ημέρες.

5. Μαγειρεμένο κρέας

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο ή το βόειο κρέας αντέχουν στο ψυγείο για 5 ημέρες. Είναι όμως πολύ σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο που προετοιμάζετε το κρέας σας πριν το μαγειρέψετε. Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε το ωμό κρέας ή το ωμό ψάρι. Εάν κάποιο τρόφιμο ήρθε σε επαφή με τους χυμούς του ωμού κρέατος, πετάξτε το. Επίσης χρησιμοποιείστε διαφορετικές σανίδες κοπής και σκεύη για κρέατα και λαχανικά.

6. Άψητο βόειο κρέας

Διατηρείται για 3 – 5 ημέρες στο ψυγείο, αλλά μετά το πέρας αυτών των ημερών πρέπει να το πετάξετε. Εάν είναι σφραγισμένο στο κουτί, μπορεί να διατηρηθεί μερικές ακόμα ημέρες, αλλά όχι πάρα πολλές. Στην κατάψυξη αντέχει για πολλούς μήνες, αλλά η γεύση και η υφή του μπορεί να αλλάξει λίγο. Δείτε πόσο αντέχει το κρέας στην κατάψυξη:

  • Ψητό: 6 – 12 μήνες
  • Ψητές μπριζόλες και ωμές μπριζόλες: 4 – 6 μήνες
  • Κρέας στιφάδο: 3 – 4 μήνες

7. Φρέσκο ​​βοδινό κρέας

Το φρέσκο βοδινό κρέας αντέχει στο ψυγείο 1-2 μέρες και στην κατάψυξη 3-4 μήνες. Αν το χρώμα του αλλοιωθεί ελαφρώς και τείνει προς το καφέ, δεν σημαίνει ότι το κρέας έχει απαραίτητα χαλάσει.

8. Χοιρινό

Το φρέσκο χοιρινό κρέας έχει ροζ χρώμα, το οποίο δεν αλλάζει ούτε στο ψυγείο, ούτε στην κατάψυξη, εάν το κρέας δεν έχει χαλάσει. Στο ψυγείο διαρκεί 5 ημέρες και αν είναι σφραγισμένο σε κουτί, διαρκεί λίγο περισσότερο, ενώ στην κατάψυξη αντέχει για 6 μήνες.

9. Άψητο κοτόπουλο

Το άψητο κοτόπουλο, είτε ολόκληρο, είτε σε κομμάτια, είτε ξεκοκαλισμένο είναι καλό να καταναλώνεται μέσα σε 2 ημέρες. Εάν είναι στην κατάψυξη και το ξεπαγώσετε αντέχει μια ημέρα, στην κατάψυξη το ολόκληρο κοτόπουλο αντέχει 12 μήνες και τα κομμάτια 9 μήνες. Όταν το αποψύξετε, ίσως η γεύση του να είναι λίγο αλλοιωμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαλασμένο.

10. Γαλοπούλα

Όταν αγοράζετε γαλοπούλα, το χρώμα του δέρματος της δεν πρέπει να είναι κρεμ, ενώ το κρέας κάτω από το δέρμα, μπορεί να είναι ροζ ή να τείνει προς το μπλε. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το χρώμα του κρέατος, είναι ανάλογο με την ποσότητα του λίπους που έχει η γαλοπούλα. Η γαλοπούλα αντέχει στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Όταν μπει στον καταψύκτη μπορεί να χάσει λίγο τη γεύση της, αλλά εκεί αντέχει 12 μήνες. Σημειώνεται ότι κάθε 5 κιλά γαλοπούλας, αντέχουν 1 ημέρα περίπου όταν τα αποψύξετε.

11. Σφραγισμένα κρέατα όπως ζαμπόν

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθείτε πιστά την ημερομηνία λήξης αυτών των κρεάτων. Τα επεξεργασμένα κρέατα διαρκούν μια εβδομάδα στο ψυγείο από την στιγμή που θα τα ανοίξετε και 2 εβδομάδες εάν είναι σφραγισμένα. Στην κατάψυξη μπορούν να αντέξουν για 1-2 μήνες, αλλά η ποιότητα τους αρχίζει να αλλοιώνεται. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ειδικοί συνιστούν την αποφύγει των επεξεργασμένων κρεάτων διότι επηρεάζουν την υγεία.

12. Αυγά

Τα ωμά αυγά διατηρούνται 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο. Μπορείτε ωστόσο, να χτυπήσετε τα αυγά και να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη σφραγισμένα, όπου θα διατηρηθούν περισσότερο. Πιάτα που περιέχουν αυγά, όπως οι πίτες και οι σάλτσες, διαρκούν 3-5 μέρες στο ψυγείο και 2 μήνες στην κατάψυξη.

13. Ψάρι

Για να διαχωρίσετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα ψάρια ελέγξτε τα μάτια τους. Τα φρέσκα ψάρια έχουν στρογγυλά και καθαρά μάτια, ενώ τα μπαγιάτικά έχουν επίπεδα. Το δέρμα των φρέσκων ψαριών είναι ελαστικό και λείο στην αφή. Στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν μόνο μέσα σε πάγο για μερικές ημέρες. Τα ψάρια με τραχύ δέρμα, που μυρίζουν άσχημα, πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια.