Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Τροφική δηλητηρίαση: Πότε πρέπει να πετάξετε ένα φαγητό και ποια είναι τα πιο επιρρεπή;

Young woman with hands on stomach having bad aches pain on gray background. Food poisoning, influenza, cramps |

Μερικές φορές είναι καλύτερο να πετάξουμε ένα φαγητό που έχουμε την υποψία ότι είναι χαλασμένο από το να το φάμε και να πάθουμε κάποια τροφική δηλητηρίαση. Πιο κάτω είναι μια λίστα από τα πιο επιρρεπή τρόφιμα που πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας πριν τα καταναλώσουμε.

Το να δοκιμάσουμε το φαγητό πριν το φάμε είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος, από το να το φάμε ολόκληρο για να αποφασίσουμε αν τελικά δεν ήταν καλό, όμως δεν είναι απολύτως ασφαλές. Τα μικρόβια δεν προκαλούν όλα και πάντα άσχημη μυρωδιά στα φαγητά ή άσχημη γεύση. Μια καλή λύση είναι να ονομάζετε και να χρονολογείτε τα φαγητά που έχετε στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας, ώστε να γνωρίζετε πόσο καιρό τα έχετε εκεί. Εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία είναι καλύτερο να το πετάξετε, από το να το φάτε.

Ποιες τροφές είναι πιο επιρρεπείς και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;

1.Μαγιονέζα

Η μαγιονέζα βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σάλτσα ή σαλάτα, στα κολοκύθια, στα πατατάκια και σε άλλες τροφές που φτιάχνονται με μαγιονέζα. Πετάξτε το φαγητό ή και την ίδια την μαγιονέζα αν έμεινε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 8 ώρες. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν περάσει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

2.Βούτυρο

Η θερμότητα, το φως και ο αέρας θα δώσουν στο βούτυρο ένα κοκκινωπό χρώμα, πράγμα που θα του δώσει ξινή, δυσάρεστη οσμή και γεύση. Όταν το αγοράσετε φρέσκο ​​από το κατάστημα, θα είναι καλό να το συντηρήσετε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Μπορείτε να το παγώσετε για έως και 9 μήνες στην κατάψυξη, εάν είναι τυλιγμένο καλά σε πλαστική μεμβράνη. Αν χρειαστεί να το μαλακώσετε, είναι καλό να το αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας για 10 έως 15 λεπτά.

3. Γάλα

Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στο γάλα, οπότε πετάξτε το αν μυρίζει άσχημα ή είναι έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, μέχρι την ημερομηνία λήξης. Μπορείτε να το παγώσετε για έως και 3 μήνες στην κατάψυξη, αλλά θα χάσει την ομαλή υφή του.

4. Τυρί

Τα σκληρά είδη τυριού όπως το τσένταρ μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Απλώς πετάξτε τα αν αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα ή να μαλακώνουν περίεργα. Είναι ασφαλές να τα καταναλώσετε μέσα σε μικρό διάστημα από την ημερομηνία που τα αγοράσατε. Αν δεν είναι πολύ σκληρά, όπως η Μοτσαρέλα, μπορούν να διατηρηθούν και για μήνες. Τα κρεμώδη τυριά συντηρούνται καλά για 2 έως 3 εβδομάδες, αλλά τα μαλακά τυριά όπως το τυρί cottage και το ricotta διαρκούν περίπου 10 ημέρες.

5. Μαγειρεμένο κρέας

Κρατήστε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ή το βόειο κρέας στο ψυγείο και καταναλώστε το μέσα σε 5 ημέρες. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε όταν προετοιμάζετε οποιοδήποτε είδος κρέατος: Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό αφού χρησιμοποιήσετε ωμό κρέας ή ψάρι και πετάξτε κάθε τρόφιμο που αγγίζει τους χυμούς του ωμού κρέατος. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές σανίδες κοπής και σκεύη για άλλα τρόφιμα που θα χρειαστείτε στη μαγειρική σας, όπως λαχανικά.

6. Άψητο βόειο κρέας

Διατηρείται για 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο, αλλά μετά το πέρας αυτών των ημερών πρέπει να το πετάξετε. Εάν είναι σφραγισμένο, μπορεί να διατηρηθεί μερικές ακόμα ημέρες αλλά όχι πάρα πολλές. Κατεψυγμένο στερεό, παραμένει ασφαλές για πολλούς μήνες στην κατάψυξη, αν και η γεύση και η υφή του μπορεί να αλλάξει λίγο. Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό κατάψυξης για τρόφιμα:

  • Ψητά: 6 έως 12 μήνες
  • Ψητές μπριζόλες και ωμές μπριζόλες: 4 έως 6 μήνες
  • Κρέατα στιφάδο: 3 έως 4 μήνες

7. Φρέσκο ​​βοδινό κρέας

Είναι φυσικό το χρώμα του να γίνει ελαφρώς καφέ – αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαλάσει. Αλλά δεν διαρκεί  περισσότερο από 1 έως 2 μέρες και μόνο στο ψυγείο. Στην κατάψυξη, μπορεί να κρατήσει από 3 έως 4 μήνες.

8. Χοιρινό

Φρέσκα κομμάτια,  μπριζόλες ή ψητά είναι ροζ και δεν αλλάζει το χρώμα τους. Διαρκούν  έως 5 μέρες στο ψυγείο. Αυτό το διάστημα είναι μεγαλύτερο αν το κρέας είναι σφραγισμένο. Στην κατάψυξη μπορεί να διαρκέσουν περίπου 6 μήνες.

9. Άψητο κοτόπουλο

Ολόκληρο, σε τεμάχια, χωρίς κόκαλα, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε εντός 2 ημερών. Εάν το παγώσετε στην κατάψυξη, ξεπαγώστε το στο ψυγείο για μια ημέρα περίπου. Μπορείτε να το βάλετε στη κατάψυξη με ασφάλεια αλλά αν δεν το χρησιμοποιήσετε σε μικρό διάστημα ίσως αλλοιωθεί λίγο η γεύση του. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες σχετικά με το χρόνο κατάψυξης:

  • Πλήρες κοτόπουλο: 12 μήνες
  • Μέρη κοτόπουλου: 9 μήνες

10. Γαλοπούλα

Το δέρμα θα πρέπει να φαίνεται κρεμ όταν την αγοράζετε. Το ωμό κρέας ακριβώς κάτω από το δέρμα μπορεί να κυμαίνεται από ροζ έως μπλε. Αυτά τα χρώματα μπορεί να είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ποσότητα του λίπους. Όπως και το κοτόπουλο, είναι ασφαλής στο ψυγείο για 1 ή 2 ημέρες. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο παγώνει καλά για περίπου ένα χρόνο πριν αρχίσει να χάνει γεύση. Μόλις καταψυχθεί, θα χρειαστεί περίπου 1 ημέρα για κάθε 5 κιλά γαλοπούλας να ξεπαγώσει στο ψυγείο.

11. Σφραγισμένα κρέατα όπως ζαμπόν

Ο πρώτος κανόνας είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες ή τις ημερομηνίες λήξης της συσκευασίας. Τα ζεστά κρέατα διαρκούν περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο σας αφού τα ανοίξετε και 2 εβδομάδες αν είναι κλειστά. Η κατάψυξη τα κρατά ασφαλή από τα βακτηρίδια, αλλά η ποιότητα τους αρχίζει να αλλάζει μετά από 1 ή 2 μήνες. Καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος για λόγους υγείας και πρόληψης καρκίνου.

12. Αυγά

Αυτά μπορεί να διαρκέσουν 3 έως 5 εβδομάδες εάν είναι άψητα στο ψυγείο. Δεν παγώνουν καλά ολόκληρα, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, αλλά μπορείτε να χτυπήσετε τους κρόκους και το λευκό μέρος μαζί και να βάζετε το σφραγισμένο υγρό στην κατάψυξη. Πιάτα φτιαγμένα με αυγά, όπως πίτες και σάλτσες, διαρκούν 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο ή ένα ή δύο μήνες στην κατάψυξη.

13. Ψάρι

Κρατήστε το μέσα σε πάγο στο ψυγείο. Όταν τα ολόκληρα ψάρια είναι φρέσκα έχουν καθαρά και στρογγυλά μάτια, όχι επίπεδα. Το δέρμα τους είναι λαμπερό και ελαστικό στην αφή. Τα φιλέτα θα πρέπει να έχουν ήπια μυρωδιά. Πετάξτε τα ψάρια με τραχιά επιφάνεια  που μυρίζουν άσχημα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend