Μολυσματικές ασθένειες

Τροπικό θήλωμα

Το τροπικό θήλωμα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως το δέρμα, τα οστά και τις αρθρώσεις.

Ποιες είναι οι αιτίες του τροπικού θηλώματος;

Το τροπικό θήλωμα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από μια μορφή βακτηρίων Treponema pallidum. Συνδέεται στενά με το βακτήριο που προκαλεί τη σύφιλη, αλλά αυτή η μορφή του βακτηρίου δεν μεταδίδεται σεξουαλικά. Το τροπικό θήλωμα επηρεάζει κυρίως τα παιδιά σε αγροτικές, θερμές, τροπικές περιοχές, όπως στην Αφρική, στα νησιά του Δυτικού Ειρηνικού και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μεταδίδεται με άμεση επαφή με τις πληγές του δέρματος μολυσμένων ατόμων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του τροπικού θηλώματος;

Περίπου 2 έως 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, το άτομο αναπτύσσει μια πληγή που ονομάζεται «μητρικό θήλωμα» στο σημείο απ’ όπου τα βακτήρια εισήλθαν στο δέρμα. Η πληγή μπορεί να είναι μαυρισμένη ή κοκκινωπή και μοιάζει με βατόμουρο. Τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη, αλλά προκαλεί κνησμό.

Οι πληγές μπορεί να διαρκέσουν για μήνες. Μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες πληγές λίγο πριν ή μετά την επούλωση του μητρικού θηλώματος. Το ξύσιμο της πληγής μπορεί να εξαπλώσει τα βακτηρίδια από το μητρικό θήλωμα σε μη μολυσμένο δέρμα. Τελικά, οι πληγές του δέρματος επουλώνονται.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στα οστά
  • Ουλή στο δέρμα
  • Οίδημα των οστών και των δακτύλων

Σε προχωρημένο στάδιο, οι πληγές στο δέρμα και τα οστά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή παραμόρφωση και αναπηρία. Αυτό συμβαίνει σε έως 1 στα 5 άτομα που δεν λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά.

Ποια θεραπευτική αγωγή ακολουθείται και πότε να επικοινωνήσω με το γιατρό;

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Εσείς ή το παιδί σας έχετε πληγές στο δέρμα ή στα οστά που δεν εξαφανίζονται.
  • Έχετε μείνει σε τροπικές περιοχές όπου είναι γνωστό ότι εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά τα οποία θα σας υποδείξει ο θεράπων ιατρός σας. Είναι σπάνιο να επιστρέψει η ασθένεια εφόσον ιαθεί. Τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει μολυνθεί θα πρέπει να εξεταστούν για τροπικό θήλωμα και να υποβληθούν σε θεραπεία εάν έχουν μολυνθεί.

Εάν αντιμετωπιστεί στα αρχικά του στάδια, το τροπικό θήλωμα μπορεί να θεραπευτεί. Οι δερματικές βλάβες μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να επουλωθούν. Στα τελικά του στάδια, το θήλωμα μπορεί να έχει προκαλέσει ήδη ζημιά στο δέρμα και στα οστά και να μην είναι πλήρως αναστρέψιμο, ακόμη και με θεραπεία.

Πιθανές επιπλοκές από την μη έγκαιρη θεραπεία: βλάβες στο δέρμα και τα οστά, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κίνησης του ατόμου, παραμορφώσεις στα πόδια, τη μύτη, τον ουρανίσκο και την άνω γνάθο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved