Ψυχική υγεία

Τρώτε τα νύχια σας, στριφογυρίζετε τις τρίχες σας ή τραβάτε τις παρανυχίδες σας; Τι ακριβώς σας συμβαίνει;

Τρώτε τα νύχια σας, στριφογυρίζετε τα μαλλιά σας ή τραβάτε τις παρανυχίδες σας; Σας παραθέτουμε 4 στρατηγικές αυτοβοήθειας για τη διαταραχή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς

Τι είναι οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα;

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα (BFRBs) είναι καταναγκαστικές συμπεριφορές που επικεντρώνονται στο σώμα, όπως το δάγκωμα των νυχιών ή το σκάλισμα του δέρματος. Το άτομο συνήθως επιδίδεται στην ίδια συμπεριφορά επανειλημμένα, μερικές φορές παρά τον πόνο ή τον τραυματισμό που τους προκαλεί.

Τα άτομα με BFRBs δεν εμπλέκονται στις συμπεριφορές αυτές λόγω ανησυχιών για την εμφάνισή τους. Αντίθετα, η συμπεριφορά είναι μια συνήθεια που μπορεί να νιώθουν υποχρεωτική ή ασυνείδητη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο χρησιμοποιεί τη συνήθεια για να ανακουφιστεί από το άγχος και την ένταση.

Τα άτομα με BFRBs που δυσκολεύονται να σταματήσουν μπορεί να πληρούν τα κριτήρια για τη διαταραχή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς με επίκεντρο το σώμα, η οποία είναι μια ξεχωριστή διάγνωση ψυχικής υγείας. Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5-TR) την κατατάσσει στην κατηγορία “Άλλες ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές“.

Ωστόσο, οι πιο ήπιες μορφές αυτών των συμπεριφορών είναι συχνές και δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ψυχική ασθένεια. Πολλοί άνθρωποι επιδίδονται περιστασιακά σε BFRBs όταν αισθάνονται άγχος. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να τρώει τα νύχια του ενώ περιμένει να εκφωνήσει μια ομιλία ή να στριφογυρίζει τα μαλλιά του όταν αγχώνεται στο γραφείο του γιατρού.

Σε μια μελέτη του 2018, το 59,55% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι περιστασιακά επιδίδεται σε τουλάχιστον ένα BFRB και το 12,27% πληρούσε τα κριτήρια για τη διάγνωση μιας διαταραχής επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς με επίκεντρο το σώμα.

Παραδείγματα των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών με επίκεντρο το σώμα περιλαμβάνουν:

  • Δάγκωμα των νυχιών
  • Σκάλισμα της μύτης
  • Σκάλισμα του δέρματος, όπως το τράβηγμα των παρονύχιων ή το σπάσιμο σπυριών
  • Τράβηγμα μαλλιών στο σώμα, το κεφάλι, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια
  • Μάσημα του εσωτερικού του μάγουλου ή της γλώσσας
  • Μάσημα ή δάγκωμα του δέρματος

Ορισμένες από αυτές τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές έχουν κλινικά ονόματα στο DSM-5-TR. Αυτό περιλαμβάνει την τριχοτιλλομανία, η οποία είναι το ψυχαναγκαστικό τράβηγμα των μαλλιών, και τη δερματιλλομανία, η οποία είναι το ψυχαναγκαστικό σκάλισμα του δέρματος.

Ωστόσο, οι BFRB γίνονται ιατρική διάγνωση μόνο εάν παρεμβαίνουν στη ζωή ή την υγεία ενός ατόμου.

Ποιες είναι οι διαταραχές και καταστάσεις ψυχικής υγείας συνδέονται με τη διαταραχή BFRB;

Η διαταραχή BFRB είναι από μόνη της μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Ωστόσο, συνδέεται με άλλες αγχώδεις διαταραχές, όπως:

  1. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ)

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια αγχώδης διαταραχή που αναγκάζει το άτομο να επιδίδεται σε καταναγκασμούς ή τελετουργίες για να ανακουφίσει το άγχος από τις ενοχλητικές σκέψεις.

Οι διεισδυτικές σκέψεις είναι ξαφνικές και τρομακτικές σκέψεις ή εικόνες που φαίνεται να έρχονται από το πουθενά, προκαλώντας φόβο και την ανάγκη να κάνει κανείς κάτι για να ανακουφιστεί από το άγχος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τις BFRBs.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να ανησυχεί ότι έχει καρκίνο του δέρματος. Ο έλεγχος του δέρματος ή το σκάλισμα του δέρματος μπορεί να είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν σε αυτόν τον φόβο.

  1. Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ)

Η γενικευμένη αγχώδη διαταραχή προκαλεί χρόνιο άγχος για μια σειρά από πράγματα, μερικές φορές χωρίς προφανή λόγο. Το άτομο μπορεί να αναπτύξει ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές για να αντιμετωπίσει το άγχος, συμπεριλαμβανομένου του BFRB.

  1. Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι ένας συγκεκριμένος υπότυπος της διαταραχής BFRB που αναγκάζει ένα άτομο να τραβάει ψυχαναγκαστικά τα μαλλιά του. Μπορεί να βγάζει τρίχες από το κεφάλι, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια ή από άλλα σημεία του σώματός του. Κάτι τέτοιο μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, αλλά επίσης να προκαλέσει πόνο και απώλεια μαλλιών.

  1. Δερματιλλομανία

Η δερματιλλομανία είναι ένας άλλος υπότυπος της BFRB. Προκαλεί τα άτομα να πειράζουν- σκαλίζουν το δέρμα τους, συχνά σε σημείο σοβαρού τραυματισμού ή αιμορραγίας.

Ποια είναι η θεραπεία για τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα;

Η θεραπεία για τις BFRB επικεντρώνεται στη θεραπεία του υποκείμενου άγχους που προκαλεί την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, για να βοηθήσει κάποιον να επαναπροσδιορίσει τις αγχωτικές σκέψεις και να βρει υγιέστερους τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων.

Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, για τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει συγκεκριμένα φάρμακα για τα BFRB.

Μια άλλη επιλογή είναι τα γλουταματεργικά φάρμακα. Πρόκειται για ουσίες που διαμορφώνουν το γλουταμινικό και το ασπαρτικό, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που “διεγείρουν” τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να παίζει ρόλο στο άγχος, ιδίως στην ΙΨΔ. Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι ένα αμινοξύ που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν για τη ρύθμιση του γλουταμικού.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα;

Ορισμένες στρατηγικές αυτοβοήθειας που μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο να διαχειριστεί το BFRB περιλαμβάνουν:

  1. Μπλοκάρισμα της συμπεριφοράς: Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία εμποδίων που μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού ή αναγκάζουν το άτομο να κάνει μια παύση πριν εμπλακεί στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να φορέσει γάντια για να δυσκολευτεί να δαγκώσει τα νύχια του, να δέσει τα μαλλιά του για να αποτρέψει το τράβηγμα των μαλλιών του ή να φορέσει προστατευτικό στόματος για να αποτρέψει το μάσημα των μάγουλων
  2. Υποκατάστατο διέγερσης: Στη συνέχεια, εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τη συνήθεια με κάτι άλλο, όπως το να πιέζετε ένα παιχνίδι άγχους, να μασάτε τσίχλα ή να σκίζετε ένα χαρτί. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να δοκιμάσουν ένα χόμπι που θα απασχολεί τα χέρια τους
  3. Προσδιορισμός των εναυσμάτων: Προσπαθήστε να παρατηρήσετε πότε και σε ποιες καταστάσεις προκύπτει η παρόρμηση να εμπλακείτε στη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν χρήσιμο να κρατούν ημερολόγιο για να σημειώνουν τυχόν συχνές αφορμές
  4. Ενσυνειδητότητα: Για να διαχειριστείτε μακροπρόθεσμα τις BFRBs, είναι βασικό να έχετε επίγνωση του πότε συμβαίνει η συμπεριφορά. Όταν εμφανίζεται η παρόρμηση, κάντε μια παύση και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Οι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν χρήσιμο να αναρωτηθούν τι θέλει το σώμα τους και να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο ικανοποίησης αυτής της ανάγκης. Για παράδειγμα, αντί να πειράζει το δέρμα του λόγω άγχους, ένα άτομο μπορεί να αγκαλιάσει ένα μαξιλάρι

Τα άτομα με BFRB μπορεί να νιώθουν αμηχανία ή ντροπή για τη συμπεριφορά τους, γεγονός που μπορεί να τα αποτρέψει από το να μιλήσουν με γιατρό ή θεραπευτή. Ωστόσο, η υποστήριξη είναι διαθέσιμη.

Εξετάστε το ενδεχόμενο θεραπείας για BFRB εάν οι συμπεριφορές παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή ή εάν είναι δύσκολο να σταματήσουν. Το άτομο θα πρέπει επίσης να αναζητήσει ιατρική φροντίδα εάν έχει τραυματισμούς για να αποτρέψει μια μόλυνση.