Βότανα

Τσάι λεμονόχορτου: Πώς μπορεί να μας ωφελήσει η κατανάλωσή του;

Τι είναι το λεμονόχορτο;

Το λεμονόχορτο, γνωστό και ως σιτρονέλα, είναι ένα βότανο με μακριά φύλλα που μοιάζουν με γρασίδι και χαρακτηριστική μυρωδιά, που θυμίζει αυτή του λεμονιού. Συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό στην ασιατική κουζίνα ή ως εντομοαπωθητικό, ενώ παραδοσιακά το τσάι του λεμονόχορτου καταναλώνεται για τα σημαντικά οφέλη που παρουσιάζει για την υγεία.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη υγείας του λεμονόχορτου;

Το τσάι λεμονόχορτου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις θεραπευτικές ιδιότητές του, ωστόσο ορισμένες μόνο από αυτές έχουν μελετηθεί επιστημονικά.

Τα πιο γνωστά οφέλη υγείας του λεμονόχορτου είναι τα εξής:

  • Βοηθά στην ανακούφιση του άγχους

Σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η μυρωδιά του λεμονόχορτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και η εισπνοή του αιθέριου ελαίου αυτού χρησιμοποιείται ευρέως παραδοσιακά για την ανακούφιση από το στρες και το άγχος.

  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με μελέτες, το τσάι λεμονόχορτου περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως το χλωρογενικό οξύ, η ισοοριεντίνη και η σβερτιαγαπονίνη, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και μείωση της φλεγμονής στο σώμα, που οδηγεί στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.

  • Συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research διαπίστωσε πως η κατανάλωση εκχυλίσματος λεμονόχορτου από ζώα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε αυτά με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως μεγαλύτερες δόσεις εκχυλίσματος έχουν ως αποτέλεσμα και μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

  • Καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς στη στοματική κοιλότητα

Το τσάι λεμονόχορτου φαίνεται πως έχει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην αντιμετώπιση λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας και της τερηδόνας.

Μια in vitro μελέτη του 2012 έδειξε πως το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου μπορεί να δράσει ενάντια στο βακτήριο Streptococcus mutans, το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση της τερηδόνας.

  • Βοηθά στην πέψη και τη διούρηση

Η κατανάλωση τσαγιού λεμονόχορτου έχει συσχετιστεί με την διέγερση των νεφρών και αύξηση της παραγωγής ούρων. Μια μελέτη του 2001 μάλιστα έδειξε πως το τσάι λεμονόχορτου έχει παρόμοια διουρητική δράση με το πράσινο τσάι, σε αρουραίους, χωρίς να παρουσιάζει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η διουρητική αυτή δράση του λεμονόχορτου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση του φουσκώματος που προκύπτει λόγω κατακράτησης παραπάνω νερού.

Όσον αφορά την πέψη, το τσάι λεμονόχορτου φαίνεται πως βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές. Η κιτρινάλη, που αυτό περιέχει, βοηθά ιδιαίτερα στην πέψη της τροφής, ενώ το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου έχει φανεί επίσης αποτελεσματικό στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου.

  • Συμβάλει στην απώλεια βάρους

Το τσάι λεμονόχορτου θεωρείται ένα εξαιρετικό μέσο τόνωσης του μεταβολισμού, καύσης περισσότερων θερμίδων και επομένως απώλειας βάρους. Ωστόσο, η ευεργετική αυτή δράση του δεν έχει μελετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό επιστημονικά.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση λεμονόχορτου;

Η κατανάλωση λεμονόχορτου σε ποσότητες που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική ή κατά την παρασκευή τσαγιού, θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, ορισμένες πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι οι εξής:

Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αλλεργία στο λεμονόχορτο και να εμφανίσουν συμπτώματα όπως εξανθήματα, φαγούρα, δυσκολία στην αναπνοή και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος, συνιστάται αποφυγή της κατανάλωσης τσαγιού λεμονόχορτου από τις εξής ομάδες ατόμων:

  • Γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
  • Άτομα που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα
  • Άτομα με χαμηλό καρδιακό ρυθμό
  • Άτομα με μειωμένα επίπεδα καλίου

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved