Βότανα

Τσιμιτσιφούγκα ή Βlack Cohosh: Ποια οφέλη παρουσιάζει για τις γυναίκες;

Τι είναι η τσιμιτσιφούγκα;

Η τσιμιτσιφούγκα (Cimicifuga racemosa) ή αλλιώς black cohosh είναι ένα ποώδες φυτό με καταγωγή από τις Βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου παραδοσιακά οι ιθαγενείς πληθυσμοί χρησιμοποιούσαν το αφέψημα, που προκύπτει από τη ρίζα του, για τη θεραπεία διαφόρων ορμονικών προβλημάτων των γυναικών, της κόπωσης, της αρθρίτιδας και των δαγκωμάτων φιδιών.

Το φαρμακευτικό μέρος του φυτού είναι οι αποξηραμένες ρίζες του και στις μέρες μας τα συμπληρώματα διατροφής της τσιμιτσιφούγκας χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συχνά προωθείται επίσης η χρήση της για την ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).

Πώς δρα ευεργετικά για τις γυναίκες η τσιμιτσιφούγκα;

  • Εμμηνόπαυση

Η ευεργετική δράση της τσιμιτσιφούγκας όσον αφορά την ανακούφιση από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις, θεωρείται πως πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα της να μιμείται νευροδιαβιβαστές και να ενεργοποιεί τους υποδοχείς οιστρογόνων. Ωστόσο, μερικές μελέτες δείχνουν πως τα ενεργά συστατικά της τσιμιτσιφούγκας δεν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα της προλακτίνης, της οιστραδιόλης, της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθηλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), υποδηλώνοντας πως ο μηχανισμός δράσης της πιθανότατα να είναι διαφορετικός και πιο περίπλοκος.

  • Δυσμηνόρροια

Η χρήση προϊόντων τσιμιτσιφούγκας φαίνεται πως μπορεί είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που συνδέονται με την δυσμηνόρροια, όπως ο έντονος πόνος και οι κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς.

Αναφορές έχουν γίνει επίσης για αποτελεσματική δράση της τσιμιτσιφούγκας στην ανακούφιση από συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), τη ρύθμιση του εμμήνου κύκλου σε γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και την πρόληψη της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της τσιμιτσιφούγκας;

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως η χρήση της τσιμιτσιφούγκας για χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες είναι ασφαλής και δεν προκαλεί κάποια σοβαρή παρενέργεια. Πιθανές ήπιες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι οι κράμπες, οι στομαχικές διαταραχές, ο πονοκέφαλος, τα εξανθήματα και η αύξηση του βάρους. Μεγάλες δόσεις του βοτάνου μπορεί να προκαλέσουν επίσης παρενέργειες, όπως η ζάλη, η ναυτία, η δυσκαμψία, τα προβλήματα οράσεως, η έντονη εφίδρωση και ο αργός καρδιακός ρυθμός.

Αναφορές έχουν γίνει για περιστατικά εμφάνισης ηπατίτιδας και ηπατικής ανεπάρκειας, ύστερα από χρήση εμπορικών σκευασμάτων που περιείχαν τσιμιτσιφούγκα και για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση της. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως ο πόνος στο στομάχι, το κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού μέρους των ματιών (ίκτερος) και τα σκουρόχρωμα ούρα, αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για πιθανή ηπατική βλάβη. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται άμεση επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά με τη χρήση της τσιμιτσιφούγκας;

Άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια ηπατική διαταραχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη χρήση προϊόντων τσιμιτσιφούγκας και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως πρήξιμο στην κοιλιά,  ίκτερος ή  σκούρα ούρα, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Η χρήση προϊόντων τσιμιτσιφούγκας πρέπει επίσης να αποφεύγεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπως και από γυναίκες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού.

Τέλος, μερικές μελέτες έχουν δείξει πως η τσιμιτσιφούγκα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης των στατινών, που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, και γι’ αυτό άτομα που λαμβάνουν αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό πριν τη χρήση της.