Μολυσματικές ασθένειες

ΒΑ.2: Η υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη;

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον, η ονομαζόμενη BA.2, δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη BA.1, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με μια νέα εργαστηριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. (Σε πόσους μήνες μετά μειώνεται η αποτελεσματικότητα του ενισχυτικού εμβολιασμού;)

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι πιο σοβαρή από το αρχικό στέλεχος;

Οι ερευνητές μόλυναν χάμστερ με τα δύο στελέχη της μετάλλαξη Όμικρον, την παραλλαγή BA.1 και την υποπαραλλαγή BA.2. Τα χάμστερ που μολύνθηκαν με BA.2 νόσησαν πιο σοβαρά και εμφάνισαν βλάβες στους πνεύμονές τους, ενώ παράλληλα έχασαν περισσότερο σωματικό βάρος, σε σύγκριση με τα χάμστερ που μολύνθηκαν με BA.1. (ΠΟΥ: Η υποπαραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια από το αρχικό στέλεχος)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεταλλάξεις BA.1 και BA.2 φαίνεται να αποφεύγουν την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια COVID-19, ωστόσο, το ενισχυτικό εμβόλιο συνεχίζει να καθιστά τη σοβαρότητα της μόλυνσης κατά 74% λιγότερο πιθανή. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ατόμων που μολύνθηκαν με COVID-19 δεν είχαν μεγάλη επίδραση στην αντιμετώπιση της BA.2. Συγκεκριμένα, η υποπαραλλαγή BA.2 ήταν «σχεδόν πλήρως ανθεκτική» στο φάρμακο casirivimab και το φάρμακο imdevimab, την ίδια ώρα που ήταν 35 φορές πιο ανθεκτική στο φάρμακο sotrovimab, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού B.1.1. (Κορωνοϊός και μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες)

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα δεδομένα συνοπτικά υποδηλώνουν ότι η υποπαραλλαγή BA.2 να είναι πιο μεταδοτική και πιο απειλητική για την παγκόσμια υγεία. Ωστόσο, για την ώρα και τα δύο στελέχη της Όμικρον αναγνωρίζονται ως «μετάλλαξη Όμικρον» και δεν διακρίνονται μεταξύ τους. Με βάση όμως τα ευρήματα της μελέτης, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η BA.2 θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή μετάλλαξη, να κατηγοριοποιηθεί ως «μετάλλαξη ανησυχίας», να αποκτήσει δικό της όνομα και να μελετηθεί άμεσα σε βάθος. (Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο προστατευτική είναι η φυσική ανοσία;)

Υπάρχουν βέβαια και επιστήμονες που θεωρούν ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν πάντα αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο και ως εκ τούτου υπογραμμίζουν πως ενδεχομένως οι δύο υποπαραλλαγές να έχουν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους και στην πραγματικότητα να προκαλούν ασθένεια στον ίδιο βαθμό, επηρεαζόμενες από άλλους παρεμφερείς παράγοντες. (ΠΟΥ: Η υποπαραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια από το αρχικό στέλεχος)

Η Deborah Fuller, PhD, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, συμφωνώντας πρόσθεσε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επιστήμονες, είναι η λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο εξελίσσεται μαζί με την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων και ως εκ τούτου, σε αντίθεση με το εργαστηριακό περιβάλλον που είναι απομονωμένο, με την πάροδο του χρόνου αποκτά την ικανότητα να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά κάθε νέα μετάλλαξη λόγω της συνεχής έκθεσης και του εμβολιασμού. (Είναι αναγκαίο να κάνουμε το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2;)

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον;

Η μετάλλαξη Όμικρον, δεν επηρεάζει τόσο πολύ το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. (Πότε μπορείτε να κάνετε την ενισχυτική δόση του εμβολίου σας;)

Τα κύρια συμπτώματα που χαρακτηριζουν τη μετάλλαξη Όμικρον είναι τα ακόλουθα:


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved