Αλλεργίες

Βαφές μαλλιών: Ποια συμπτώματα προκαλεί η αλλεργία στις βαφές;

Οι βαφές μαλλιών χρησιμοποιούνται περισσότερο από γυναίκες, αλλά χρησιμοποιούνται και από άνδρες. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι αρχίζουν να βάφουν τα μαλλιά τους περίπου στην ηλικία των 27 ετών. Από αυτούς, μέχρι και το 38% θα αναφέρει φαγούρα ή τοπικές αντιδράσεις στα προϊόντα βαφής μαλλιών. Η πιο κοινή μορφή αλλεργίας στη βαφή μαλλιών είναι η δερματίτιδα εξ΄ επαφής, που δημιουργεί ένα ξεφλουδισμένο εξάνθημα που προκαλεί έντονη φαγούρα. (Δερματίτιδα εξ επαφής: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται)

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στις βαφές των μαλλιών;

Τα κύρια συμπτώματα της δερματίτιδας εξ’ επαφής που σχετίζεται με τη βαφή των μαλλιών είναι:

Τα εξανθήματα είναι λιγότερο συχνά στο τριχωτό της κεφαλής λόγω του πάχους του δέρματος, αλλά όταν προκύψουν προκαλούν τσούξιμο και μια γενικευμένη ερυθρότητα.

Η αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται μέσα σε δύο με τρεις μέρες από τη χρήση της βαφής και υποχωρεί μέσα σε μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. (Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία; Ποια η διαφορά;)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η έκθεση στη βαφή των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία. Η αναφυλαξία τείνει να αναπτύσσεται μέσα σε μερικές ώρες και εκδηλώνεται προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα όπως:

Ποιες είναι οι αιτίες της αλλεργίας στη βαφή των μαλλιών;

Οι αλλεργίες στις βαφές των μαλλιών εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ορισμένες χημικές ουσίες που τοποθετούνται στο δέρμα.

Η δερματίτιδα εξ΄ επαφής είναι γενικά το αποτέλεσμα ενός αλλεργιογόνου που έρχεται σε επαφή με το δέρμα, το οποίο προκαλεί στο σώμα ανοσολογική απόκριση. (Τεστ αλλεργίας θετικό, χωρίς συμπτώματα αλλεργίας. Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό!)

Τα αλλεργιογόνα γίνονται αντιγόνα και αλληλεπιδρούν με τα Τ-λεμφοκύτταρα (μέρος του αμυντικού μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος), ως αποτέλεσμα απελευθερώνονται φλεγμονώδεις κυτοκίνες που προκαλούν τοπική φλεγμονώδη απόκριση, ώστε το σώμα να καταπολεμήσει το αλλεργιογόνο, που το θεωρεί «ξένο εισβολέα».

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το σώμα θα σχηματίσει και θα απελευθερώσει ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) στην κυκλοφορία του αίματος ως αποτέλεσμα μιας πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, η οποία ενεργοποιεί εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια, γνωστά ως μαστοκύτταρα, τα οποία πλημμυρίζουν το σώμα με ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι η ουσία που πυροδοτεί τα συμπτώματα των αλλεργιών. (Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες τείνουν να ξεκινούν πλέον νωρίτερα;)

Η χημική ουσία που υπάρχει στη βαφή των μαλλιών, που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αλλεργία είναι η παρα-φαινυλενοδιαμίνη (PPD), η οποία εμπεριέχεται στις περισσότερες βαφές μαλλιών. Άλλα πιθανά αλλεργιογόνα στις βαφές είναι το κοβάλτιο που υπάρχει στις καστανές βαφές και η θειογλυκολική γλυκερίνη που χρησιμοποιείται στις μόνιμες βαφές. (Οι βαφές μαλλιών αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου;)

Πώς θεραπεύεται η αλλεργία στις βαφές των μαλλιών;

Για την αντιμετώπιση μιας αλλεργίας στις βαφές των μαλλιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικές κρέμες κορτικοστεροειδών για την ανακούφιση της φλεγμονής και του κνησμού. Οι ασθενέστερες εκδόσεις, όπως η υδροκορτιζόνη 1% είναι διαθέσιμες χωρίς συνταγή, αλλά πιο ισχυρά σκευάσματα απαιτούν ιατρική συνταγή και χρησιμοποιούνται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. (Τα φάρμακα αλλεργίας είναι επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;)

Η υπερβολική χρήση ισχυρότερων σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη λέπτυνση του δέρματος (γνωστή ως δερματική ατροφία), κυρίως στους ευαίσθητους ιστούς του προσώπου. Τα τοπικά κορτικοστεροειδή γενικά δεν χρησιμοποιούνται γύρω από τα μάτια. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στην περιοχή που υποδεικνύεται από τον δερματολόγο.

Υπάρχουν και άλλα τοπικά σκευάσματα, όπως το Elidel και το Protopic, που είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ενός εξανθήματος στο πρόσωπο. Οι σοβαρές αλλεργίες ενδέχεται να απαιτούν συστηματικά κορτικοστεροειδή που χορηγούνται είτε σε μορφή χαπιού, είτε ως ένεση. (Αλλεργία; Πώς λειτουργεί; Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την εκδήλωσή της;)