Γυναίκα

Βακτηριακή κολπίτιδα: Προκαλεί εξογκώματα και πληγές;

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μια από τις πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις, που επηρεάζει κυρίως γυναίκες 15-44 ετών. Η συγκεκριμένη λοίμωξη, είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια που φυσιολογικά κατοικούν στον γυναικείο κόλπο. (5 τρόποι για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας)

Η αιτία της βακτηριακής κολπίτιδας δεν είναι σαφής, αλλά ορισμένες δραστηριότητες, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη και οι κολπικές πλύσεις. (Μπορούν οι άνδρες να προκαλέσουν βακτηριακή κολπίτιδα στη σύντροφό τους;)

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλεί εξογκώματα και πληγές;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εξογκώματα, τα εξανθήματα και οι πληγές στον κόλπο δεν αποτελούν χαρακτηριστικά της βακτηριακής κολπίτιδας. Τέτοια συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), οπότε σε περίπτωση που έχετε κάτι αντίστοιχο, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για άμεση διάγνωση και θεραπεία. (Βακτηριακή κολπίτιδα ή μυκητίαση; Μάθε τις διαφορές τους!)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, όπως:

  • Κολπικό πλύσιμο, το οποίο διαταράσσει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου
  • Ύπαρξη πολλών -και συχνά άγνωστων- σεξουαλικών συντρόφων
  • Κάπνισμα
  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
  • Εγκυμοσύνη
  • Χρήση προϊόντων γυναικείας περιποίησης μέσα ή γύρω από τον κόλπο
  • Ύπαρξη ενδομήτριας συσκευής αντισύλληψης – IUD
  • Χρήση ορισμένων αντιβιοτικών

Σημειώνεται ότι η βακτηριακή κολπίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις μαύρες γυναίκες, παρά τις λευκές. (Βακτηριακή κολπίτιδα και εμμηνόπαυση: Ποια η σχέση μεταξύ τους;)


Ποια συμπτώματα προκαλεί η βακτηριακή κολπίτιδα;

Ορισμένες γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν βακτηριακή κολπίτιδα, επειδή δεν εμφανίζουν συμπτώματα, κυρίως στα αρχικά στάδια της λοίμωξής τους. Άλλες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία έρχονται και φεύγουν και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. (Ευεργετικά βακτήρια αποτρέπουν την επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες)

Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι τα ακόλουθα:

  • Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις (γκρι, πράσινες ή κίτρινες κολπικές εκκρίσεις)
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις με άσχημη μυρωδιά (έντονη μυρωδιά ψαριού)

Άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι τα ακόλουθα:

Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τον κόλπο και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για διάγνωση και σωστή θεραπεία. Υπογραμμίζεται ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες καταστάσεις όπως η κολπική μυκητίαση, δεν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της βακτηριακής κολπίτιδας. (Ευεργετικά βακτήρια αποτρέπουν την επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες)

Ποιες άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τον κόλπο προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με την βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του κόλπου, η οποία προκαλεί ερεθισμό και άλλα συμπτώματα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα κολπικά προβλήματα που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα (ερεθισμό, κάψιμο, φαγούρα και κολπικές εκκρίσεις) με την βακτηριακή κολπίτιδα, όπως:

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μεταδοτική; Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα ή του αγγίγματος. Ωστόσο, η σεξουαλική επαφή αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης. (Κολπικές εκκρίσεις: Πότε είναι φυσιολογικές και πότε μη φυσιολογικές;)

Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η σεξουαλική πράξη αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης, διότι το σεξ αλλάζει τη βακτηριακή χλωρίδα του κόλπου, ευνοώντας μερικές φορές την υπερανάπτυξη βακτηρίων. (Πώς γίνεται η διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας;)

Πώς θεραπεύεται η βακτηριακή κολπίτιδα;

Για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας συνταγογραφούνται αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη και κλινδαμυκίνη, σε μορφή κρέμας, η οποία εισάγεται στον κόλπο ή σε μορφή χαπιού. (Κολπική χλωρίδα: Γιατί είναι σημαντική; Πώς μπορεί να αποκατασταθεί;)

Η θεραπεία, για να είναι αποτελεσματική και για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση, θα πρέπει να ολοκληρώνεται με βάση τις οδηγίες του γιατρού. (Προβιοτικά: Πώς βοηθούν στη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας;)

Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα τείνει να υποχωρεί μόνη της. Παρόλα αυτά, η επίσκεψη στον γιατρό και η φαρμακευτική της θεραπεία, μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές:

  • Αποφύγετε το κολπικό πλύσιμο
  • Μην χρησιμοποιείτε σαπούνια και σπρέι στην περιοχή του κόλπου
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Φορέστε εσώρουχα που αναπνέουν
  • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων
  • Φροντίστε να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω μετά την τουαλέτα
  • Αποφύγετε τη χρήση προφυλακτικών με λιπαντικά και γεύσεις
  • Μην χρησιμοποιείτε ενδομήτριες συσκευές (IUDs)
  • Καθαρίστε καλά τα ερωτικά σας παιχνίδια πριν από τη χρήση τους