Βότανα

Βάλσαμο: Είναι όσο ευεργετικό ακούγεται;

Τι είναι το βάλσαμο;

Το βάλσαμο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για φαρμακευτικούς σκοπούς, ειδικά για την θεραπεία της κατάθλιψης. Έχει επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και φαίνεται να δρα ως αντιιικός παράγοντας. Προέρχεται από το φυτό Hypericum perforatum και μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή τσαγιού, ταμπλέτας, κάψουλας ή ως τοπικό εκχύλισμα. Η ευεργετική του δράση οφείλεται στην δραστική ουσία υπερικίνη, αλλά περιέχει και άλλα χημικά μόρια γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, όπως τα αιθέρια έλαια και τα φλαβονοειδή. Ωστόσο, το βάλσαμο συχνά κατηγορείται για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων και στομαχόπονων λόγω του ότι αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει κανείς. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για το βάλσαμο;

Ποια είναι η φαρμακευτική χρήση του βάλσαμου;

Ήδη από την αρχαία Ελλάδα, το βάλσαμο ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιούταν κυρίως ως γιατροσόφι και για να θεραπεύσει πληγές, εκδορές και ήπια εγκαύματα. Κατά τον 16ο αιώνα, η θεραπεία του άρχισε να αφορά παραισθήσεις και οράματα, ενώ στα μέσα του 20ου αιώνα μελετήθηκαν ευρέως οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και απομονώθηκε η ουσία υπερφορίνη. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται για την θεραπεία της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι είναι πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο (placebo) για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης και σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό με κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το βάλσαμο έχει επιπλέον χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η χρήση του βαλσάμου για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, όπως:

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έχει αποδεχτεί ούτε ως συνταγογραφούμενο ούτε ως μη συνταγογραφούμενο φάρμακο και σε ορισμένες χώρες χορηγείται μόνο με συνταγογράφηση. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ο FDA συγκαταλέγει το βάλσαμο στα συμπληρώματα διατροφής και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αυθαίρετα ως φάρμακο.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από τη χρήση βάλσαμου;

Η χρήση του βαλσάμου απαιτεί περίπου 3-6 εβδομάδες πριν αποδειχθεί ευεργετική και η διακοπή του πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι συχνότερες παρενέργειες που προκύπτουν από τη χρήση του βαλσάμου περιλαμβάνουν:

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση βάλσαμου;

Ένας άνθρωπος που έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη δεν πρέπει να λαμβάνει βάλσαμο ως εναλλακτική θεραπεία από αυτή που συνιστά ο ειδικός υγείας, γιατί σε περίπτωση που αποδειχθεί αναποτελεσματικό, τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πιθανό να χειροτερέψουν. Το βάλσαμο είναι γνωστό για την αλληλεπίδρασή του με πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα και μπορεί να αναστείλει τη δράση τους, αν συνδυαστούν. Μερικά από τα πιο γνωστά φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Αντιεπιληπτικά
  • Κυκλοσπορίνη
  • Διγοξίνη
  • Αντισυλληπτικά
  • Μερικά φάρμακα κατά του HIV
  • Θεοφυλλίνη
  • Βαρφαρίνη

Όσον αφορά τη χρήση του για την αντιμετώπιση του HIV, παρόλο που μια μελέτη σε ζώα ανέδειξε κάποιες αντιιικές ιδιότητες του βαλσάμου, η δοκιμή σε ανθρώπους δεν έφερε τα ίδια αποτελέσματα. Άλλες παθήσεις που δεν δείχνουν να παρουσιάζουν βελτίωση μετά τη χορήγηση βαλσάμου είναι, μεταξύ άλλων, η αγχώδης διαταραχή, η ατοπική δερματίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και οι σωµατόµορφες διαταραχές. Στα άτομα που πρέπει να αποφύγουν τη χρήση βαλσάμου ανήκουν επίσης έγκυες γυναίκες και άτομα που λαμβάνουν αγωγή κατά της απόρριψης μεταμοσχευμένου οργάνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται επιπλέον έρευνα για την διεξαγωγή ενός ασφαλούς πορίσματος σχετικά με τη χρήση του βαλσάμου.

Το βάλσαμο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην αντιμετώπιση εκδορών και ήπιων πληγών. Ωστόσο, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων και ειδικά σε συνδυασμό με άλλη φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με έναν ειδικό υγείας ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιδείνωση της κατάστασης υγείας.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

St. John's Wort: Should I use it? https://www.medicalnewstoday.com/articles/174928

St. John’s Wort: The Benefits and the Dangers https://www.healthline.com/health-news/is-st-johns-wort-safe-080615

What is depression and what can I do about it? https://www.medicalnewstoday.com/articles/8933

St. John's Wort and Depression: In Depth https://nccih.nih.gov/health/stjohnswort/sjw-and-depression.htm

A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010734/

St. John's wort may improve some symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20140799/