Φυσικές θεραπείες

Βασικοί τύποι μασάζ: Ποιος είναι κατάλληλος για εσάς;

Τι είναι το μασάζ;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μασάζ που επικεντρώνονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος ή σε θεραπευτικές προσεγγίσεις. Το μασάζ είναι η πρακτική του τριψίματος και του ζυμώματος του σώματος με τη χρήση των χεριών. Κατά τη διάρκεια ενός μασάζ, ο θεραπευτής ασκεί ήπια ή ισχυρή πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις του σώματος για να απαλύνει τον πόνο και την ένταση. Ο θεραπευτής μασάζ είναι ένα άτομο που έχει εκπαιδευτεί στην παροχή μασάζ.

 1. Σουηδικό μασάζ

Το σουηδικό μασάζ είναι ένας ήπιος τύπος μασάζ ολόκληρου του σώματος που είναι ιδανικό για άτομα που:

 • είναι αρχάριοι στο μασάζ
 • έχουν μεγάλη ένταση
 • είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα

Μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των μυϊκών κόμπων και είναι επίσης μια καλή επιλογή για όταν θέλετε να χαλαρώσετε πλήρως κατά τη διάρκεια ενός μασάζ. Για αυτό το μασάζ, θα βγάλετε τα ρούχα σας, αν και μπορείτε να επιλέξετε να κρατήσετε το εσώρουχό σας. Θα είστε καλυμμένοι με ένα σεντόνι ενώ θα είστε ξαπλωμένοι στο τραπέζι μασάζ. Ο θεραπευτής θα μετακινεί το σεντόνι για να αποκαλύψει τις περιοχές στις οποίες εργάζεται. Ο θεραπευτής μασάζ θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό από:

 • ζυμώματα
 • μακρά, ρέοντα χτυπήματα προς την κατεύθυνση της καρδιάς.
 • βαθιές κυκλικές κινήσεις
 • δονήσεις και χτυπήματα
 • τεχνικές παθητικής κίνησης των αρθρώσεων
 1. Μασάζ με ζεστές πέτρες

Το μασάζ με ζεστές πέτρες είναι καλύτερο για άτομα που έχουν μυϊκούς πόνους και ένταση ή που θέλουν απλώς να χαλαρώσουν. Αυτό το είδος θεραπευτικού μασάζ είναι παρόμοιο με το σουηδικό μασάζ, μόνο που ο θεραπευτής χρησιμοποιεί θερμαινόμενες πέτρες αντί ή επιπλέον των χεριών του. Ανακουφίζει από τη μυϊκή ένταση, βελτιώνει τη ροή του αίματος και ανακουφίζει από τον πόνο με τη χρήση θερμαινόμενων λίθων. Το μασάζ με θερμές πέτρες μπορεί να βοηθήσει:

 • στη χαλάρωση της μυϊκής έντασης
 • στη βελτίωση της ροής του αίματος
 • στην ανακούφιση από τον πόνο
 • στη χαλάρωση
 • στην ανακούφιση από το στρες

Κατά τη διάρκεια ενός μασάζ με θερμές πέτρες, οι θερμαινόμενες πέτρες τοποθετούνται σε διάφορες περιοχές στο σώμα σας. Ο θεραπευτής σας μπορεί να κρατάει μια πέτρα καθώς κάνει μασάζ σε διάφορα σημεία του σώματός σας χρησιμοποιώντας τεχνικές σουηδικού μασάζ με ήπια πίεση. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται και κρύες πέτρες. Δεν φοράτε ρούχα για το μασάζ με ζεστές πέτρες, εκτός αν αισθάνεστε πιο άνετα φορώντας το εσώρουχό σας. Θα είστε καλυμμένοι με ένα σεντόνι.

 1. Μασάζ αρωματοθεραπείας

Τα μασάζ αρωματοθεραπείας είναι καλύτερα για άτομα που θέλουν να έχουν μια συναισθηματική θεραπευτική συνιστώσα στο μασάζ τους. Αυτός ο τύπος μασάζ μπορεί να βοηθήσει:

 • να τονώσει τη διάθεσή σας
 • να μειώσει το στρες και το άγχος
 • να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
 • να ανακουφίσει την ένταση των μυών
 • να ανακουφίσει τον πόνο

Τα μασάζ αρωματοθεραπείας συνδυάζουν απαλή, ήπια πίεση με τη χρήση αιθέριων ελαίων. Ο θεραπευτής του μασάζ σας συνήθως αποφασίζει ποια αιθέρια έλαια θα χρησιμοποιήσει, αλλά μπορείτε να τον ενημερώσετε αν έχετε κάποια προτίμηση. Τα αιθέρια έλαια αραιώνονται πριν εφαρμοστούν στο δέρμα. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, θα σας γίνει μασάζ σε όλο το σώμα, ενώ εισπνέετε αιθέρια έλαια μέσω ενός διαχυτήρα και τα απορροφάτε μέσω του δέρματός σας. Μερικές φορές ένα μασάζ αρωματοθεραπείας θα επικεντρωθεί μόνο στην πλάτη, τους ώμους και το κεφάλι σας. Δεν θα φορέσετε κανένα ρούχο εκτός από το εσώρουχο, το οποίο είναι προαιρετικό.

 1. Εν τω βάθει ιστών

Το μασάζ εν τω βάθει ιστού χρησιμοποιεί περισσότερη πίεση από το σουηδικό μασάζ. Είναι μια καλή επιλογή αν έχετε χρόνια μυϊκά προβλήματα, όπως πόνο, τραυματισμό ή ανισορροπία. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σφιγμένων μυών, του χρόνιου μυϊκού πόνου και του άγχους. Κατά τη διάρκεια, ο θεραπευτής του μασάζ σας θα χρησιμοποιήσει αργές κινήσεις και βαθιά πίεση με τα δάχτυλα για να ανακουφίσει την ένταση από τα βαθύτερα στρώματα των μυών και των συνδετικών ιστών σας. Μπορείτε να είστε γυμνοί κατά τη διάρκεια αυτού του μασάζ ή να φορέσετε το εσώρουχό σας. Αν και το deep tissue μπορεί να είναι πιο έντονο, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε πόνο ή ευαισθησία.

 1. Αθλητικό μασάζ

Το αθλητικό μασάζ είναι μια καλή επιλογή εάν έχετε έναν τραυματισμό από επαναλαμβανόμενη χρήση σε έναν μυ, όπως αυτός που μπορεί να προκληθεί από την ενασχόληση με κάποιο άθλημα. Είναι επίσης μια καλή επιλογή αν είστε επιρρεπείς σε τραυματισμούς, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το αθλητικό μασάζ για να αυξήσετε την ευελιξία και την απόδοση. Επιπλέον, το αθλητικό μασάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τον πόνο, το άγχος και τη μυϊκή ένταση. Μπορεί να γίνει ως μασάζ ολόκληρου του σώματος ή ο θεραπευτής μπορεί να επικεντρωθεί στα μέρη του σώματος που χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Η βαθιά πίεση μπορεί να εναλλάσσεται με καταπραϋντικές κινήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να κάνετε αθλητικό μασάζ ντυμένοι ή γυμνοί. Αν προτιμάτε να φοράτε ρούχα, βεβαιωθείτε ότι είναι λεπτά, φαρδιά και επιτρέπουν στον θεραπευτή την πρόσβαση στους μύες σας. Το φαρδύ σορτς και το μπλουζάκι είναι επιλογές.

 1. Μασάζ σε σημεία ενεργοποίησης πόνου

Τα μασάζ για trigger points είναι καταλληλότερα για άτομα που έχουν τραυματισμούς, χρόνιο πόνο ή ένα συγκεκριμένο θέμα ή κατάσταση. Μερικές φορές οι περιοχές σφίξιμο στους μυϊκούς ιστούς, γνωστές ως σημεία πυροδότησης πόνου, μπορεί να προκαλέσουν πόνο σε άλλα μέρη του σώματος. Εστιάζοντας στην ανακούφιση των σημείων πυροδότησης, αυτός ο τύπος μασάζ μπορεί να μειώσει τον πόνο. Το μασάζ σημείων πυροδότησης χρησιμοποιεί ευρείες, ρέουσες κινήσεις που είναι απαλές και χαλαρωτικές σε συνδυασμό με ισχυρότερη, βαθύτερη πίεση. Το μασάζ θα περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα σας, αν και ο θεραπευτής σας θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σας που πρέπει να απελευθερωθούν. Μπορείτε να φορέσετε ελαφριά ρούχα για το μασάζ ή να γδυθείτε πλήρως ή εν μέρει.

 1. Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι η καλύτερη λύση για άτομα που θέλουν να χαλαρώσουν ή να αποκαταστήσουν τα φυσικά επίπεδα ενέργειάς τους. Είναι επίσης μια καλή επιλογή αν δεν αισθάνεστε άνετα να σας αγγίζουν σε ολόκληρο το σώμα σας. Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιεί απαλή έως σταθερή πίεση σε διάφορα σημεία πίεσης των ποδιών, των χεριών και των αυτιών. Μπορείτε να φοράτε χαλαρά, άνετα ρούχα που επιτρέπουν την πρόσβαση στα πόδια σας.

 1. Μασάζ σιάτσου

Το μασάζ σιάτσου είναι το καλύτερο για άτομα που θέλουν να νιώσουν χαλάρωση και να ανακουφιστούν από το άγχος, τον πόνο και την ένταση. Πρόκειται για έναν ιαπωνικό τύπο μασάζ που:

 • προάγει τη συναισθηματική και σωματική ηρεμία και χαλάρωση
 • βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη
 • μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο
 • μειώνει τη μυϊκή ένταση

Το μασάζ σιάτσου λειτουργεί σε όλο το σώμα, αλλά ο θεραπευτής σας μπορεί να εστιάσει σε περιοχές του σώματός σας που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, ο θεραπευτής σας θα χρησιμοποιήσει τα χέρια του, τις παλάμες και τους αντίχειρές του για να κάνει μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας. Χρησιμοποιείται παλμική ή ρυθμική πίεση. Μπορείτε να είστε πλήρως ντυμένοι κατά τη διάρκεια αυτού του μασάζ.

 1. Ταϊλανδέζικο μασάζ

Το ταϊλανδέζικο μασάζ είναι καλύτερο για άτομα που θέλουν μια πιο ενεργητική μορφή μασάζ και θέλουν να μειώσουν και να ανακουφίσουν τον πόνο και το στρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση:

Το ταϊλανδέζικο μασάζ δουλεύει ολόκληρο το σώμα χρησιμοποιώντας μια ακολουθία κινήσεων που είναι παρόμοιες με τις διατάσεις της γιόγκα. Ο θεραπευτής σας θα χρησιμοποιήσει τις παλάμες και τα δάχτυλά του για να ασκήσει σταθερή πίεση στο σώμα σας. Επίσης, θα σας τεντώσει και θα σας στρίψει σε διάφορες θέσεις. Μπορείτε να φοράτε χαλαρά, άνετα ρούχα κατά τη διάρκεια του μασάζ.

 1. Προγεννητικό μασάζ

Το προγεννητικό μασάζ μπορεί να είναι ένας ασφαλής τρόπος για τις γυναίκες να κάνουν μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πόνων του σώματος κατά την εγκυμοσύνη, στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης. Μπορείτε να κάνετε μασάζ οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, πολλές εγκαταστάσεις, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προσφέρουν μασάζ στις γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο λόγω του κινδύνου αποβολής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το προγεννητικό μασάζ χρησιμοποιεί ήπια πίεση παρόμοια με το σουηδικό μασάζ. Ο θεραπευτής θα επικεντρωθεί σε περιοχές όπως το κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς και τα πόδια σας. Μπορείτε να γδυθείτε πλήρως ή εν μέρει ανάλογα με το επίπεδο άνεσής σας. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, θα ξαπλώσετε είτε στο πλάι είτε σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τραπέζι με ένα άνοιγμα για την κοιλιά σας. Εάν είχατε πόνο στις γάμπες ή σε άλλα σημεία του ποδιού σας, επισκεφτείτε έναν γιατρό πριν κάνετε μασάζ.

 1. Μασάζ για ζευγάρια

Το μασάζ ζεύγους είναι ένα μασάζ που κάνετε με τον σύντροφό σας, τον φίλο σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας στον ίδιο χώρο. Φέρνει όλα τα οφέλη ενός κανονικού μασάζ και μερικές φορές σας παρέχει πρόσβαση στα υδρομασάζ, τις σάουνες και άλλες εγκαταστάσεις του σπα. Άλλες θεραπείες, όπως πεντικιούρ, περιποίηση προσώπου και απολέπιση σώματος, προσφέρονται μερικές φορές ως μέρος ενός πακέτου. Συνήθως μπορείτε να επιλέξετε το είδος του μασάζ που θέλετε να κάνετε και εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να κάνετε ο καθένας σας διαφορετικό είδος μασάζ ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τις προσφορές του σπα. Ο σύντροφός σας και εσείς θα βρίσκεστε σε τραπέζια δίπλα-δίπλα και ο καθένας σας θα έχει τον δικό του θεραπευτή που θα εργάζεται στο σώμα σας. Μπορείτε να μιλάτε κατά τη διάρκεια του μασάζ, αν το επιθυμείτε.

 1. Μασάζ σε καρέκλα

Το μασάζ σε καρέκλα είναι καλύτερο για όσους θέλουν ένα γρήγορο μασάζ που επικεντρώνεται στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Το μασάζ σε καρέκλα μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να σας εισαγάγει στο μασάζ αν δεν έχετε κάνει ποτέ πριν. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση από το άγχος και στην προώθηση της χαλάρωσης. Αυτός ο τύπος μασάζ χρησιμοποιεί ελαφριά έως μέτρια πίεση. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, θα παραμείνετε πλήρως ντυμένοι και θα καθίσετε σε μια ειδικά σχεδιασμένη καρέκλα. Θα κάτσετε στην καρέκλα έτσι ώστε το στήθος σας να πιέζει την πλάτη της καρέκλας, επιτρέποντας στον θεραπευτή του μασάζ να έχει πρόσβαση στην πλάτη σας.