Αίμα

Βαθιά φλεβική θρόμβωση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς θεραπεύεται;

Τι είναι βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT);

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση, είναι ουσιαστικά ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται μέσα σε μια φλέβα, συνήθως βαθιά μέσα στο πόδι. Περίπου 900.000 Αμερικανοί ετησίως διαγιγνώσκονται με βαθιά φλεβική θρόμβωση και περίπου 100.000 πεθαίνουν εξαιτίας αυτής της επιπλοκής. Ο κίνδυνος αυτής της κατάστασης είναι μεγάλος, καθώς ένα μέρος του θρόμβου μπορεί να αποκολληθεί και να ταξιδέψει μέσω του αίματος, να κολλήσει στους πνεύμονες ή σε άλλα όργανα και να εμποδίσει την ροή του αίματος, οδηγώντας τελικά σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και στο θάνατο.

Τι είναι πνευμονική εμβολή;

Πνευμονική εμβολή έχουμε όταν ένας θρόμβος κολλά στους πνεύμονες, εμποδίζοντας την κανονική ροή του αίματος. Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι δύσπνοια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, λιποθυμία, ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος και αιματηρός βήχας. Σε μια τέτοια περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Τι προκαλεί βαθιά φλεβική θρόμβωση;

Οτιδήποτε προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επένδυση μιας φλέβας μπορεί να προκαλέσει φλεβική θρόμβωση, όπως:

  • Αργή ροή αίματος
  • Παχύρευστο αίμα
  • Γενετικές διαταραχές
  • Περίσσια οιστρογόνων
  • κ.α

Ποιος είναι πιο πιθανό να εμφανίσει θρόμβο αίματος;

Μερικές ομάδες ανθρώπων είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν βαθιά φλεβική θρόμβωση. Στις ομάδες αυτές ανήκουν άτομα που:

  • Έχουν καρκίνο
  • Έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση
  • Βρίσκονται σε ακινησία στο κρεβάτι για πολύ καιρό
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
  • Καπνιστές
  • Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
  • Κάθονται παρατεταμένα, όπως σε μια μεγάλη αεροπορική πτήση

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν βαθιά φλεβική θρόμβωση, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και στις 4 – 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, διότι τα οιστρογόνα τους είναι πολύ περισσότερα από το κανονικό, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη πήξη του αίματος τους, την ίδια στιγμή που η πίεση που ασκείται στην μήτρα τους, μπορεί να επιβραδύνει την ροή του αίματος στις φλέβες τους.

Επιπρόσθετα, όπως ακριβώς συμβαίνει με την εγκυμοσύνη, έτσι και μερικά ορμονικά φάρμακα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αυξάνουν τα οιστρογόνα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης.

Πώς γίνεται διάγνωση της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης;

Ο γιατρός για να μπορέσει να κάνει διάγνωση θα ελέγξει αρχικά τα συμπτώματα σας, το ιατρικό ιστορικό σας, τα φάρμακα που παίρνετε, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας και ακολούθως θα σας κάνει έναν υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσει το πρόβλημα. Ουσιαστικά το υπερηχογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα ελέγχει την ροή του αίματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος θρόμβος. Ακολούθως, εάν χρειαστεί θα σας ζητήσει να κάνετε και μερικές επιπλέον εξετάσεις, όπως για παράδειγμα μια εξέταση αίματος.

Ποια είναι η θεραπεία της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης;

1. Αντιπηκτικά φάρμακα

Τα αντιπηκτικά φάρμακα, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος θεραπείας της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης. Αν και είναι γνωστά ως αραιωτικά αίματος, δεν αραιώνουν πραγματικά το αίμα, απλά το καθιστούν λιγότερο «κολλώδες» για να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων θρόμβων. Τα εν λόγω φάρμακα, που διατίθενται σε μορφή χαπιών αλλά και σε ενέσιμη μορφή, δεν μπορούν να διαλύσουν τους ήδη υπάρχοντες θρόμβους, αλλά δίνουν χρόνο στο αίμα για να τους διαλύσει μόνο του.

Παρενέργειες:

  • Μώλωπες
  • Εύκολη αιμορραγία (εσωτερική – εξωτερική)

Σημειώνεται ότι τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα καθιστούν πιο δύσκολη τη διακοπή της αιμορραγίας σε περίπτωση ατυχήματος. Παράλληλα, διευκολύνουν και την εσωτερική αιμορραγία, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί δεν μπορείτε να την δείτε, μπορείτε μόνο να παρατηρήσετε τα συμπτώματα που προκαλεί. Για παράδειγμα η αιμορραγία στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, αιματηρό εμετό (κόκκινο ή καφέ) και έντονα κόκκινα ή μαύρα κόπρανα. Η αιμορραγία στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους, αλλαγές στην όραση, αφύσικες κινήσεις και σύγχυση. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

2. Κοίλη φλέβα

Σε περίπτωση που τα αραιωτικά αίματος δεν λειτουργούν ή δεν μπορείτε να τα πάρετε για κάποιο λόγο, τότε ο γιατρός σας θα σας συστήσει την τοποθέτηση ενός φίλτρου στην μεγαλύτερη φλέβα του σώματος σας, που ονομάζεται κοίλη φλέβα. Το εν λόγω φίλτρο αιχμαλωτίζει τους θρυμματισμένους θρόμβους και τους εμποδίζει από το να φτάσουν στους πνεύμονες και την καρδιά. Δεν θα σταματήσει την εμφάνιση νέων θρόμβων, αλλά θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη  πνευμονική εμβολή.

3. Θρομβολυτικά

Τα φάρμακα που διαλύουν τους θρόμβους του αίματος ονομάζονται θρομβολυτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε σοβαρές καταστάσεις, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσουν ξαφνική και σοβαρή αιμορραγία.

4. Κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης ασκούν πίεση στα πόδια, αναγκάζοντας το αίμα να κινείται στο σώμα και να μην μένει χαμηλά στο σώμα, αποτρέποντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων, μειώνοντας το πρήξιμο και ανακουφίζοντας τον πόνο των ήδη υπαρχόντων θρόμβων.

5. Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά

Όταν μπορείτε, καθίστε και σηκώστε τα πόδια σας ψηλά. Η άσκηση αυτή θα διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά, πράγμα που θα μειώσει το πρήξιμο και τον πόνο που επιφέρει η βαθιά φλεβική θρόμβωση.

6. Άσκηση

Ασκήστε τους μυς σας για να βοηθήσετε την καλύτερη ροή του αίματος. Ασκήστε κυρίως τους μυς των ποδιών σας. Εάν η δουλεία σας είναι καθιστική, κάντε συχνά διαλείμματα, σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης;

  • Οίδημα στο σημείο που ήταν ο θρόμβος
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στο σημείο που ήταν ο θρόμβος

Αυτά τα συμπτώματα, γνωστά ως μετα-θρομβωτικό σύνδρομο, εμφανίζονται μέχρι σε διάστημα ενός έτους μετά την απομάκρυνση του θρόμβου.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν ταξιδεύετε για να αποφύγετε την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβου;

Όταν κάνετε μακρινά ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από 4 ώρες προσέξτε τα ακόλουθα:

  • Μην φορέστε στενά ρούχα
  • Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό
  • Φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για λίγο κάθε 2 ώρες
  • Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε, τεντώστε και μετακινήστε τα πόδια σας. Σφίξτε και απελευθερώστε τους μυς των μοιρών σας
  • Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, τεντώστε τα ποδιά σας και κάντε ασκήσεις εάν μπορείτε


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

A Visual Guide to Deep Vein Thrombosis https://www.webmd.com/dvt/ss/slideshow-deep-vein-thrombosis-overview

Deep Vein Thrombosis (DVT) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507708/

Health Information: Health Facts for You https://www.uwhealth.org/healthfacts/stroke/5828.html

Genetics Home Reference provides consumer-friendly information about the effects of genetic variation on human health https://ghr.nlm.nih.gov/

Preventing Deep Vein Thrombosis https://www.acog.org/Patients/FAQs/Preventing-Deep-Vein-Thrombosis?IsMobileSet=false

Deep Vein Thrombosis & Pulmonary Embolism https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/travel-by-air-land-sea/deep-vein-thrombosis-and-pulmonary-embolism

Deep vein thrombosis--online methods of patient education https://www.academia.edu/25653401/Deep_vein_thrombosis--online_methods_of_patient_education