Πρόληψη και θεραπεία

Βελονισμός με ινομυαλγία και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Λειτουργεί;

Οι θεραπείες με βελονισμό για την ινομυαλγία (FMS) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) γίνονται όλο και πιο συχνές, είτε μόνες τους είτε ως συμπληρωματική θεραπεία. Ο κινεζικός βελονισμός χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά τράβηξε την προσοχή του αμερικανικού κοινού μόλις τη δεκαετία του 1970. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναγνώρισαν επίσημα τον βελονισμό ως μέρος της κύριας ιατρικής το 1997, λέγοντας ότι η διαδικασία είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ινομυαλγίας. Ορισμένοι άνθρωποι είναι διστακτικοί απέναντί του επειδή δεν τον κατανοούν ή πιστεύουν ότι δεν είναι «αληθινός». Άλλοι ανησυχούν ότι θα πονέσει πάρα πολύ. Η έρευνα όχι μόνο δείχνει ότι επιφέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του σώματος που μπορεί να είναι ευεργετικές για όσους πάσχουν από FMS και CFS, αλλά πολλοί άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις κάνουν επίσης τακτικά θεραπείες βελονισμού. Και όσον αφορά τον πόνο; Είναι γενικά εύκολα ανεκτός ακόμη και από εκείνους που είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην αφή.

Είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός για τη θεραπεία της ινομυαλγίας;

Πολλαπλές μελέτες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για τη θεραπεία του FMS. Στη Δύση, δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ για το CFS, αλλά πολλές κινεζικές μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικός και για αυτή την πάθηση. Μετα-αναλύσεις του βελονισμού και για τις δύο καταστάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι φαίνεται να είναι μια ευεργετική θεραπεία, αλλά ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα υψηλής ποιότητας. Καθώς ο βελονισμός έχει περάσει όλο και περισσότερο στην επικρατούσα τάση, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες τον έχουν προσθέσει στα συμβόλαιά τους και ορισμένα γραφεία και κλινικές παρόχων υγειονομικής περίθαλψης έχουν αρχίσει να τον προσφέρουν στις εγκαταστάσεις τους. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις λεπτομέρειες της ασφαλιστικής σας σύμβασης προτού υποθέσετε ότι θα καλύπτει τις θεραπείες βελονισμού.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ο βελονισμός λειτουργεί με τη διόρθωση των ενεργειακών οδών μέσω του σώματός σας. Αυτή η ζωτική ενέργεια ονομάζεται τσι (Qi). Το τσι ρέει μέσα από μεσημβρινούς στο σώμα, καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε ένα όργανο ή μια ομάδα οργάνων. Αν έχετε πολύ, πολύ λίγο ή μπλοκαρισμένο qi, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική διδάσκει ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Αν αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβετε, φανταστείτε ένα ρυάκι. Αν κάτι εμποδίζει τη ροή του νερού, η πίεση συσσωρεύεται πίσω από το μπλοκάρισμα και το νερό μπορεί να ξεχειλίσει από τις όχθες. Το πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες, ενώ το πολύ λίγο νερό μπορεί να σκοτώσει τα φυτά και τα ζώα που ζουν εκεί. Ο σκοπός του βελονισμού είναι να κρατήσει το ρεύμα να ρέει ελεύθερα και στις επιθυμητές ποσότητες. Δεν το πιστεύετε; Αυτή η εξήγηση δεν ευσταθεί από τους δυτικούς ερευνητές. Ενώ πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει όντως τα αποτελέσματα που διδάσκει η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, οι ερευνητές δεν μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς γιατί έχει τα αποτελέσματα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να παράγει πολύπλοκες αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα, πιθανώς διεγείροντας νευρικές ίνες που στη συνέχεια στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό για να απελευθερώσουν ορισμένες ορμόνες που εμποδίζουν τον πόνο και σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Μια μελέτη που χρησιμοποίησε εικόνες του εγκεφάλου έδειξε ότι ο βελονισμός αυξάνει το κατώφλι του πόνου -το οποίο είναι χαμηλό σε άτομα με FMS και CFS- και επομένως σας προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Ένα βρετανικό πείραμα που χρησιμοποίησε μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) σαρώσεις εγκεφάλου έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί στην πραγματικότητα να απενεργοποιήσει μέρος της μήτρας πόνου του εγκεφάλου σας.

Υπερτερούν τα οφέλη ή οι κινδύνοι από τον βελονισμό στην ινομυαλγία;

Όταν εξετάζετε τις θεραπευτικές επιλογές για το FMS και το CFS ή για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας, είναι σημαντικό να ζυγίζετε τα πιθανά οφέλη έναντι των πιθανών κινδύνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης, τα πιθανά οφέλη του βελονισμού περιλαμβάνουν:

Ο βελονισμός μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής από άλλες θεραπείες, ειδικά αν συνδυάζετε πολλές διαφορετικές θεραπείες. Τα οφέλη ως συμπληρωματική θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Δεν υπάρχουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων
  • Εξαιρετικά ήπιες παρενέργειες
  • Χαμηλός κίνδυνος

Οι πιθανοί κίνδυνοι του βελονισμού είναι εξαιρετικά σπάνιοι, ειδικά με έναν πιστοποιημένο βελονιστή. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση από μη αποστειρωμένες βελόνες
  • Παρακέντηση οργάνων (πολύ σπάνιο περιστατικό)
  • Ναυτία
  • Ζάλη και λιποθυμία
  • Μώλωπες

Οι πιστοποιημένοι θεραπευτές στην Ελλάδα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες και να τις απορρίπτουν μετά από κάθε χρήση, αλλά αυτό δεν απαιτείται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τέλος, ενώ ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για την ινομυαλγία, οι ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι χρειάζονται εβδομαδιαία θεραπεία για να διατηρήσουν το όφελος.

Εξέταση βελονισμού

Όταν πηγαίνετε σε έναν βελονιστή, αυτός/αυτή πιθανόν να σας πάρει τον σφυγμό σε διάφορα σημεία κατά μήκος και των δύο καρπών. Μην εκπλαγείτε αν σας ζητηθεί να βγάλετε τη γλώσσα σας- στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το σχήμα, το χρώμα και η επικάλυψη της γλώσσας είναι σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία. Αφού τις εισάγει, ο βελονιστής θα τις στρίψει ή θα τις κουνήσει απαλά για να τις βάλει σταθερά στο κατάλληλο σημείο. Μπορεί να αισθανθείτε μια μυϊκή σύσπαση ή έναν σύντομο πόνο, ή μπορεί να μην αισθανθείτε τίποτα απολύτως. Μόλις μπουν όλες οι βελόνες (η ποσότητα που χρησιμοποιείται ποικίλλει), θα μείνετε στη θέση σας και θα ξεκουραστείτε για περίπου 20 λεπτά. Πιθανώς θα είστε εξαιρετικά χαλαροί και μπορεί ακόμη και να σας πάρει ο ύπνος. Στη συνέχεια, ο βελονιστής θα βγάλει τις βελόνες, κάτι που δεν πονάει καθόλου. Λίγες ώρες μετά την πρώτη σας θεραπεία, μπορεί να αισθανθείτε κάποιους πόνους γύρω από το σώμα σας. Αυτό είναι φυσιολογικό και οι επαγγελματίες λένε ότι είναι σημάδι ότι η θεραπεία λειτουργεί. Οι πόνοι συνήθως δεν διαρκούν πολύ, και τα παυσίπονα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή θα σας βοηθήσουν. Είναι σύνηθες να κοιμάστε πιο βαθιά από το συνηθισμένο εκείνη τη νύχτα, το οποίο είναι ένα σαφές πλεονέκτημα για οποιονδήποτε με ινομυαλγία και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A meta analysis on randomized controlled trials of acupuncture treatment of chronic fatigue syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20209981/

A randomized controlled trial of acupuncture added to usual treatment for fibromyalgia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18758677/

Traditional Chinese Medicine for treatment of fibromyalgia: a systematic review of randomized controlled trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20423209/

Chronic fatigue syndrome https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490#:~:text=Chronic%20fatigue%20syndrome%20(CFS)%20is,doesn't%20improve%20with%20rest.