Εγκυμοσύνη

Βελονισμός: Μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυες;

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βελονισμού, εισάγονται λεπτές βελόνες στο δέρμα σε διάφορα σημεία του σώματος – γνωστά ως σημεία βελονισμού – για να παραχθεί θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τα ακριβή σημεία βελονισμού και ο αριθμός των βελόνων που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από άτομο σε άτομο και συνήθως παραμένουν στη θέση τους για περίπου 20 έως 30 λεπτά.

Η πρακτική λειτουργεί βοηθώντας στη ρύθμιση των πραγμάτων πίσω στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Όσον αφορά τις φυσιολογικές επιδράσεις στη γονιμότητα, η θεωρία λέει ότι ο βελονισμός λειτουργεί με τρεις βασικούς τρόπους:

  1. μεσολαβώντας στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που στέλνουν μηνύματα από τον εγκέφαλο, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές
  2. επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες και τα όργανα– διεγείροντας τη ροή του αίματος στη μήτρα, καθιστώντας έτσι πιο πιθανή την εμφύτευση του εμβρύου
  3. ενισχύοντας την παραγωγή χημικών ουσιών που αναστέλλουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες

Οι υποθέσεις αυτές στερούνται αξιοπιστίας. Όσον αφορά τη βιολογική αληθοφάνεια, δυσκολεύεται κανείς να βρει έναν μηχανισμό με τον οποίο ο βελονισμός θα μπορούσε να βοηθήσει και δυστυχώς, τα στοιχεία είναι πολύ αδύναμα.

Έχουν διεξαχθεί δεκάδες δοκιμές για να εξεταστούν οι επιδράσεις του βελονισμού στην έκβαση της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μια ομάδα γυναικών κάνει συνήθως βελονισμό κατά τη διάρκεια του κύκλου θεραπείας τους και τα ποσοστά εγκυμοσύνης τους συγκρίνονται με εκείνα μιας δεύτερης ομάδας γυναικών που δεν κάνουν βελονισμό. Τα αποτελέσματα ήταν ασυνεπή, αφήνοντας την αποτελεσματικότητα του συμπληρωματικού βελονισμού ανοιχτή σε συζήτηση.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο βελονισμός δεν χορηγήθηκε με τον βέλτιστο τρόπο. Σε αυτές τις μελέτες, δύο συνεδρίες βελονισμού τείνουν να γίνονται περίπου τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς και είναι συζητήσιμο αν αυτό είναι επαρκές ή αν είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνει.

Η ιδέα της κινεζικής ιατρικής είναι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια πιο ισορροπημένη κατάσταση, ώστε οι φυσιολογικές διεργασίες των ανθρώπων να λειτουργούν καλύτερα. Για να είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός στη γονιμότητα, θα έπρεπε να ξεκινήσετε από την αρχή των προβλημάτων σας – κατά προτίμηση πριν καν ξεκινήσετε την εξωσωματική γονιμοποίηση – και σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τα πρόσφατα στοιχεία είναι αναμφισβήτητα πιο ενθαρρυντικά. Μια αδημοσίευτη μελέτη 160 ζευγαριών στο νοσοκομείο Homerton του Λονδίνου ανέφερε ότι οι γυναίκες που έκαναν τέσσερις συνεδρίες βελονισμού κατά τη διάρκεια του κύκλου θεραπείας τους πέτυχαν ποσοστό εγκυμοσύνης 46,2%, σε σύγκριση με 21,7% μεταξύ των γυναικών που δεν έκαναν βελονισμό. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας τον Ιούλιο του 2016.

Μπορεί ο βελονισμός να ανακουφίσει το στρες της εγκυμοσύνης;

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ακράδαντα ότι, αν και το αποτέλεσμα αυτό είναι στατιστικά σημαντικό, δεν αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη ότι ο βελονισμός έχει άμεση θεραπευτική επίδραση στην ίδια τη γονιμότητα ή στην έκβαση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η τάση είναι να αποδίδεται ή να συσχετίζεται αυτό ως αιτία-αποτέλεσμα, ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύμπτωση.

Ίσως είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους και στρες, τα οποία, όπως γνωρίζει κάθε ζευγάρι που έχει περάσει από θεραπεία γονιμότητας, μπορεί να εκτοξευθούν στα ύψη. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για τους γιατρούς γονιμότητας να υποστηρίζουν τον βελονισμό για σκοπούς χαλάρωσης.

Είναι σίγουρα ασφαλής, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βοηθάει σε άλλους τομείς της ιατρικής, όπως η διαχείριση του πόνου. Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (NICE) συνιστά τον βελονισμό ως προληπτική θεραπεία για τους πονοκεφάλους τύπου τάσης και στη θεραπεία των ημικρανιών. Αν λοιπόν σας κάνει να νιώθετε χαλαρές και σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας και της θεραπείας γονιμότητας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτή την επιλογή.

Λειτουργεί ο βελονισμός ως εικονικό φάρμακο για τα προβλήματα της υπογονιμότητας;

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε την «συμβουλευτική» πτυχή των συμπληρωματικών θεραπειών όπως ο βελονισμός. Οι θεραπευτές περνούν έως και μία ώρα ανά συνεδρία με τους ασθενείς τους, ακούγοντας και ανταποκρινόμενοι στο πώς αισθάνονται.

Η διαδικασία εκτόνωσης σε περιόδους ακραίου στρες μπορεί να είναι από μόνη της καθαρτική, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια πιο θετική συνολική εμπειρία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ποιος ξέρει πόσο βαθιά επίδραση μπορεί να έχει αυτό στα αποτελέσματα της θεραπείας;

Η υπογονιμότητα είναι μια εξαιρετικά συναισθηματική κατάσταση, και τα ζευγάρια συχνά κάνουν ακραίες προσπάθειες για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδί. Υπάρχει η ανησυχία ότι η προώθηση συχνά ακριβών συμπληρωματικών θεραπειών, όπως ο βελονισμός, ως ασημένια σφαίρα γονιμότητας, μπορεί να δώσει στα ζευγάρια ψεύτικες ελπίδες.

Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μετριαστεί εάν οι επαγγελματίες είναι ειλικρινείς σχετικά με το τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτύχει ο βελονισμός. Ο επαγγελματίας που εκτελεί τη θεραπεία πρέπει να επιδεικνύει επαγγελματική ηγεσία και να δίνει στον ασθενή λογικές και αντικειμενικές συμβουλές. Ένας καλός γιατρός θα σας προσφέρει μόνο ό,τι προσθέτει αξία, όχι ό,τι προσθέτει άσκοπα κόστος.

Αν σας το προτείνει για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, αυτό είναι άλλο πράγμα. Αλλά μην περιμένετε ότι το να τοποθετήσετε μερικές βελόνες στο σώμα σας θα επηρεάσει την ποιότητα των εμβρύων σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A Comparison of Stress Levels in Women Undergoing Single Versus Multiple Acupuncture Session Prior to Embryo Transfer https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(14)02492-3/fulltext

Acupuncture and women’s health: an overview of the role of acupuncture and its clinical management in women’s reproductive health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962314/

Acupuncture for the mental and emotional health of women undergoing IVF treatment: A comprehensive review https://www.semanticscholar.org/paper/Acupuncture-for-the-mental-and-emotional-health-of-Grant-Cochrane/9a73419b40b0ea8b323f781e25553db7e0ad3bbe?p2df

Can acupuncture improve fertility? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323580

Acupuncture for Fertility https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/infertility/acupuncture-for-fertility/