Αίμα

Βελτίωση διαχείρισης του διαβήτη τύπου 1

Διαβήτης
Διαβήτης

Ένα τεχνητό σύστημα παγκρέατος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, ισχυρίζεται νέα επιστημονική μελέτη. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως το συγκεκριμένο σύστημα, μπορεί να μειώσει την καθημερινή επιβάρυνση του διαβήτη και τις επιπλοκές που προκαλούνται από την ασθένεια.

Τι γνωρίζουμε για τον διαβήτη;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια κατά την οποία η γλυκόζη (το σάκχαρο) του αίματος φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η γλυκόζη, είναι η κύρια πηγή ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και η οποία δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν γλυκόζη. Στην περίπτωση που κάποιος έχει διαβήτη τύπου 1, τότε το σώμα του δεν παράγει ινσουλίνη, οπότε η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα του.

Ως εκ τούτου, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τακτικά τη γλυκόζη του αίματος τους, μέσω μιας συσκευής στην οποία τοποθετείται μια κηλίδα αίματος, η οποία αφαιρείται από το δάκτυλο του ασθενούς με μια ειδική βελόνα. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς, λαμβάνουν ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή όταν είναι απαραίτητο, ανάλογα με το τι δείχνουν οι μετρήσεις που προηγήθηκαν.

Η νέα ανακάλυψη

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα διαχείρισης του διαβήτη, το οποίο ονόμασαν «Control-IQ – Τεχνητό Πάγκρεας». Με αυτό το σύστημα οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος τους χρησιμοποιώντας μια οθόνη η οποία τα καταγράφει, ενώ παράλληλα υπολογίζει το πότε χρειάζονται ινσουλίνη. Στην περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται ινσουλίνη τότε αυτή απελευθερώνεται αυτόματα με την χρήση ενός εγχυτήρα ινσουλίνης.

Υπογραμμίζεται ότι το σύστημα «Control-IQ – Τεχνητό Πάγκρεας», χρησιμοποιεί προηγμένους υπολογιστικούς αλγόριθμους για την αυτόματη προσαρμογή των δόσεων της ινσουλίνης που χορηγείται στον ασθενή με βάση τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος του.

Ποια είναι τα θετικά του συστήματος «Control-IQ – Τεχνητό Πάγκρεας» βάσει ερευνών;

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του Control-IQ,  διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν το τεχνητό σύστημα, εξασφάλισαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, τα οποία κυμαίνονται από 70 έως 180 mg / dL. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στο χρόνο που χρειάζονταν για να ελέγξουν την γλυκόζη στο αίμα τους, όπως και για να κάνουν άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο του διαβήτη.

Παράλληλα, με τη χρήση του τεχνητού συστήματος, αποφευχθήκαν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Σύμφωνα με τον Δρ. Kovatchev, το συγκεκριμένο τεχνητό σύστημα έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης περισσότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το Control-IQ διαθέτει μια ειδική μονάδα ασφαλείας, η οποία προορίζεται για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο έλεγχος της γλυκόζης εντατικοποιείται βαθμιαία ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα θα είναι σχεδόν φυσιολογικά το πρωί.

Τέλος, ο διευθυντής της NIDDK, Δρ. Griffin P. Rodgers, ανέφερε ότι η τεχνολογία αυτή, θα μπορούσε να μειώσει την καθημερινή επιβάρυνση του διαβήτη, αλλά και τις πιθανές επιπλοκές. Να υπενθυμίσουμε ότι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη είναι οφθαλμικές, νευρικές και νεφρικές ασθένειες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Six-Month Randomized, Multicenter Trial of Closed-Loop Control in Type 1 Diabetes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31618560

NIH RESEARCH MATTERS https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/artificial-pancreas-improves-type-1-diabetes-management