Τι αισθάνεσαι;

Αίμα

Βελτίωση διαχείρισης του διαβήτη τύπου 1

Inscription world diabetes day, Nurse making a blood test. Man`s hand with red blood drop and Glucose meter
Διαβήτης

Ένα τεχνητό σύστημα παγκρέατος, βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας για άτομα με διαβήτη τύπου 1, ισχυρίζεται νέα επιστημονική μελέτη. Υπογραμμίζει επίσης, πως το συγκεκριμένο σύστημα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καθημερινής επιβάρυνσης του διαβήτη, όπως και στη μείωση των επιπλοκών από την ασθένεια.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που παρατηρείται όταν η γλυκόζη ή το σάκχαρο του αίματος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η γλυκόζη, είναι η κύρια πηγή ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και η οποία δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να πάρουν γλυκόζη. Εάν κάποιος έχει διαβήτη τύπου 1, τότε το σώμα του, δεν παράγει ινσουλίνη και η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα του.

Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα με διαβήτη;

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τακτικά τη γλυκόζη του αίματος τους, μέσω μιας συσκευής, στην οποία τοποθετείτε μια κηλίδα αίματος, που αφαιρείται με ειδική βελόνα από ένα δάκτυλο του ασθενούς. Οι ασθενείς, λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη όταν χρειάζεται, ανάλογα με το τι δείχνουν οι μετρήσεις που προηγήθηκαν.

Η νέα ανακάλυψη:

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα διαχείρισης του διαβήτη, το οποίο ονόμασαν «Control-IQ – Τεχνητό Πάγκρεας». Με αυτό το σύστημα, μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, χρησιμοποιώντας μια οθόνη, η οποία αναφέρει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και παράλληλα υπολογίζει το πότε ο ασθενής χρειάζεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται αυτόματα χρησιμοποιώντας μια αντλία ινσουλίνης.

Το σύστημα «Control-IQ – Τεχνητό Πάγκρεας», χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους υπολογιστών, για την αυτόματη προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης με βάση τα επίπεδα γλυκόζης του κάθε ατόμου.

Τα θετικά του συστήματος «Control-IQ – Τεχνητό Πάγκρεας» βάσει ερευνών.

Όπως φάνηκε μέσα από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, τα άτομα που χρησιμοποίησαν το τεχνητό σύστημα του παγκρέατος, εξασφάλισαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, τα οποία κυμαίνονται από 70 έως 180 mg / dL.

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στο χρόνο που χρειάζονταν για να ελέγξουν την γλυκόζη στο αίμα τους, όπως και για να κάνουν άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο του διαβήτη.

Με τη χρήση του τεχνητού συστήματος του παγκρέατος, αποφεύγονται τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Όπως υπογραμμίζει ο Kovatchev, «αυτό το τεχνητό σύστημα έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης περισσότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους». Συμπληρώνει επίσης, πως «υπάρχει μια ειδική μονάδα ασφαλείας, η οποία προορίζεται για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας ενώ βαθμιαία εντατικοποιείται ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτως ώστε να διατηρηθούν σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το πρωί».

Τέλος, ο διευθυντής της NIDDK, Δρ. Griffin P. Rodgers, σημειώνει ότι «η τεχνολογία αυτή, θα μπορούσε να μειώσει την καθημερινή επιβάρυνση του διαβήτη, αλλά και τις πιθανές επιπλοκές του». Πιθανές επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να είναι οφθαλμικές, νευρικές και νεφρικές ασθένειες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Six-Month Randomized, Multicenter Trial of Closed-Loop Control in Type 1 Diabetes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31618560

NIH RESEARCH MATTERS https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/artificial-pancreas-improves-type-1-diabetes-management

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend