Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Βιντεοπαιχνίδια: Μπορούν να ενισχύσουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια «σαπίζουν» το μυαλό των παιδιών, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έρχεται να υποστηρίξει ακριβώς το αντίθετο.

Τα βιντεοπαιχνίδια ενισχύουν τη νοημοσύνη των παιδιών;

Για την παρούσα μελέτη, ο Torkel Klingberg, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Karolinska στην Στοκχόλμη και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν δεδομένα από 9000 αγόρια και κορίτσια που συμμετείχαν σε μια μακροπρόθεσμη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και αφορούσε την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού. (10+2 στρατηγικές για να βελτιώσετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας)

Σε ηλικία 9 με 10 ετών, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μια σειρά από ψυχολογικά τεστ για να μετρήσουν την γενική εγκεφαλική τους δύναμη. Παράλληλα, ρωτήθηκαν και για τον χρόνο που αφιέρωναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση, στα βίντεο και στα βιντεοπαιχνίδια. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά περνούσαν 2,5 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση, μισή ώρα στα social media και μία ώρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Δύο χρόνια αργότερα, λίγο περισσότερα από 5.000 παιδιά επανέλαβαν τα ψυχολογικά τεστ, για να δουν πώς είχε αλλάξει η νοημοσύνη τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που έπαιζαν καθημερινά περισσότερη από μισή ώρα βιντεοπαιχνίδια, είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ νοημοσύνης, συγκριτικά με τα παιδιά που περνούσαν λιγότερο χρόνο παίζοντας. (Οι έφηβοι εθίζονται πραγματικά στα βιντεοπαιχνίδια;)

Πώς ενισχύουν τη νοημοσύνη των παιδιών τα βιντεοπαιχνίδια;

Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα, ενεργοποιώντας τη σκέψη και ωθώντας τη λήψη αποφάσεων σε περιβάλλοντα που ενδεχομένως να μην συναντήσουν ποτέ στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με τον Δρ. Anish Dube, μέλος του Συμβουλίου της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Παιδιά, Έφηβοι και οι Οικογένειές τους.

Το παιχνίδι ενός βιντεοπαιχνιδιού απαιτεί συνήθως ενεργό στρατηγική, σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων. Αυτές οι εργασίες ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και ενισχύουν τα νευρικά μονοπάτια, που εμπλέκονται στην επίτευξη των στόχων του παιχνιδιού. Τα ίδια όμως νευρικά μονοπάτια εμπλέκονται και στη λήψη αποφάσεων στον πραγματικό κόσμο, οπότε η γενική νοημοσύνη του παιδιού, η αντίληψη και η οξύτητα της σκέψης του ενισχύονται. (Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει από την επιτυχία και την αποτυχία;)

Με την ίδια λογική, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, διότι είναι πιο παθητικές δραστηριότητες που δεν ενεργοποιούν την σκέψη.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς αν το παιδί τους παίζει βιντεοπαιχνίδια;

Ο Δρ Damon Korb, ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας και ανάπτυξης του παιδιού, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια πιο προσεκτική ματιά στην επίδραση των βιντεοπαιχνιδιών στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει μόνο τα πιθανά θετικά οφέλη των βιντεοπαιχνιδιών στη νοημοσύνη και δεν έλαβε υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία, που έχουν αναφέρει άλλες έρευνες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος και σε σωματικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία.

Όπως υπογράμμισε, οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να αυξήσουν την νοημοσύνη τους, μπορούν να στραφούν σε άλλες μεθόδους που έχουν θετικό γνωστικό όφελος, πέραν από τα βιντεοπαιχνίδια που αποδεδειγμένα εγκυμονούν άλλους κινδύνους, όπως:

  • Η εκμάθηση σκάκι
  • Το πινγκ πόνγκ
  • Η εκμάθηση πιάνου

Για τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια, συνέστησε στους γονείς να είναι προσεκτικοί με τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτά και με την ποιότητα των παιχνιδιών που παίζουν.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved