Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Βιολογικά προϊόντα: Μάθε πώς να τα επιλέγεις σωστά εξοικονομώντας χρήματα

Τα βιολογικά τρόφιμα καταναλώνονται από πολλούς ανθρώπους, με τη δημοτικότητα τους να αυξάνεται στις προτιμήσεις του κοινού κατά πολύ με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Βιολογικών Εμπορικών Συναλλαγών, οι πωλήσεις τους έσπασαν το ρεκόρ των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

Γιατί τα βιολογικά τρόφιμα θεωρούνται καλύτερα;

Τα βιολογικά τρόφιμα θεωρούνται σαφώς πιο ευεργετικά για τον πλανήτη, καθώς υποστηρίζουν ένα γεωργικό σύστημα που αποφεύγει την χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ την ίδια στιγμή προωθούν ένα οικολογικό σύστημα μεγαλύτερης βιοποικιλότητας, δίνοντας προσοχή στην υγεία των υδάτινων πόρων, του εδάφους, του αέρα, της άγριας ζωής, των αγροτών και του κλίματος.

Όσον αφορά όμως την ανθρώπινη υγεία, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ευεργετικά. Υπάρχει ωστόσο, μια παρατηρητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην JAMA Internal Medicine το 2018, στην οποία συμμετείχαν 70.000 Γάλλοι ενήλικες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βιολογικών τροφίμων. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων της μελέτης. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτός ο τύπος μελέτης δεν δείχνει την σχέση αιτίας – αποτελέσματος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρή απόδειξη. Για τον λόγο αυτό, απαιτούνται περεταίρω μελέτες που θα ρίξουν φως στο ζήτημα.

Ποια προϊόντα περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων όταν καλλιεργούνται συμβατικά και πρέπει να αποφεύγονται;

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο απλός κόσμος στην αγορά βιολογικών προϊόντων είναι το μεγάλο τους κόστος. Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν πως δεν χρειάζεται να αγοράζονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά στην βιολογική τους έκδοση. Μπορούν απλά να αποφεύγονται τα τρόφιμα που καλλιεργούνται συμβατικά και είναι πιθανότερο να περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφάρμακων.

Η περιβαλλοντική λοιπόν, ομάδα, δημοσίευσε μια λίστα με την ονομασία Dirty Dozen, στην οποία αναφέρονται τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοφάρμακων όταν καλλιεργούνται συμβατικά και κατά συνέπεια είναι καλό να αγοράζονται στην βιολογική τους έκδοση:

 1. Φράουλες
 2. Σπανάκι
 3. Νεκταρίνια
 4. Μήλα
 5. Σταφύλια
 6. Ροδάκινα
 7. Κεράσια
 8. Αχλάδια
 9. Ντομάτες
 10. Σέλινο
 11. Πατάτες
 12. Καυτερές πιπεριές

Ποια τρόφιμα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφάρμακων όταν καλλιεργούνται συμβατικά;

Η περιβαλλοντική ομάδα δημοσίευσε επίσης έναν κατάλογο με τον τίτλο Clean Fifteen, ο οποίος κατονομάζει τα τρόφιμα που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων όταν καλλιεργούνται συμβατικά, οπότε μπορείτε να τα αγοράζετε στην συμβατική τους έκδοση:

 1. Αβοκάντο
 2. Γλυκό καλαμπόκι
 3. Ανανάδες
 4. Γλυκά μπιζέλια, κατεψυγμένα
 5. Κρεμμύδια
 6. Μελιτζάνες
 7. Σπαράγγια
 8. Λάχανα
 9. Κουνουπίδι
 10. Πετάλια
 11. Μπρόκολο
 12. Μανιτάρια
 13. Πεπόνια

Στην περίπτωση που προτιμάτε την οργανική μορφή όλων των προϊόντων και τα οικονομικά σας, σας το επιτρέπουν τότε μπορείτε να αγοράζετε τα πάντα βιολογικά, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το βασικότερο από όλα είναι να αρχίσετε να τρώτε υγιεινά,  καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είτε αυτά είναι βιολογικά είτε όχι, καθώς τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η υγιεινή διατροφή είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματα των φυτοφαρμάκων.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved