Μολυσματικές ασθένειες

Βιολόγοι: Οι αφανείς ήρωες της πανδημίας Covid 19

H Ελλάδα μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται στις χώρες με τους λιγότερους θανάτους και αριθμό προσβληθέντων ατόμων. Σε αυτό έχουν συμβάλλει τόσο τα άμεσα ληφθέντα περιοριστικά μέτρα από την πολιτεία, όσο και η πειθαρχημένη και υπεύθυνη  συμπεριφορά των πολιτών– τουλάχιστον των περισσοτέρων- . Ο δεύτερος στόχος της Πολιτείας είναι ο επανασχεδιασμός του εύρους του διαγνωστικού ελέγχου.

Η Επιτροπή Υγείας της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων έπειτα από συνεδρίασή της αναλύει τον ενδεδειγμένο τρόπο λειτουργίας των αναλυτικών/διαγνωστικών εργαστηρίων ανίχνευσης του κορωνοϊού.  Λεπτομερέστερα μπορείτε να δείτε εδώ. Η ανίχνευση της μόλυνσης από τον SARS Cov 2, βασίζεται στις μεθόδους Μοριακής Βιολογίας. Η τεχνική ανίχνευσης είναι η PCR και πραγματοποιείται σε κατάλληλα εξοπλισμένα, επανδρωμένα και πιστοποιημένα εργαστήρια. Η τεχνική της PCR είναι αξιόπιστη και μπορεί να επιβεβαιώσει αν υπάρχει πρόσφατη μόλυνση από τον ιό στο υπό εξέταση δείγμα.  Η τεχνική είναι ευαίσθητη και εξειδικευμένη, καθώς ανιχνεύει το RNA του ιού, με άλλα λόγια το γενετικό υλικό του ιού. Η εξέταση αυτή διαφέρει από τις εξετάσεις ανοσίας που έχουν σαν στόχο την διερεύνηση της ανοσολογικής απόκρισης μετά από τη λοίμωξη και την παρακολούθηση του πληθυσμού που έχει αποκτήσει ανοσία.

«Είναι σαφές ότι οι Βιολόγοι έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος των αναλύσεων και φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο επιστημονικής επίβλεψης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων», όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.

Για να πάρουμε μια πολύ μικρή γεύση της εργασίας των Βιολόγων στα διαγνωστικά αυτά εργαστήρια, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ετοίμασε ένα βίντεο αφιέρωμα στο εργαστήριο αναφοράς του SARS CoV2 του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Πρόκειται για ένα  εργαστήριο BSL3, πιστοποιημένο με βάση τα διεθνή πρότυπα, επανδρωμένο με εξειδικευμένους συναδέλφους Βιολόγους, που δίνουν καθημερινά τη δική τους «μάχη» για την ανίχνευση του ιού στα υπό μελέτη δείγματα. Η αφοσίωσή τους για έγκαιρα και έγκυρα αποτελέσματα είναι αξιέπαινη!

Δείτε το βίντεο από το εργαστήριο αναφοράς του SARS CoV2 του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Ένα άλλο εργαστήριο που γρήγορα ανέλαβε ευθύνη ανίχνευσης του ιού SARS CoV2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19, εδράζεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με Επιστημονική Υπεύθυνη την Βιολόγο Δρ. Αθ. Μουζάκη, καθηγήτρια εργαστηριακής αιματολογίας – αιμοδοσίας της Ιατρικής Σχολής του ΠΠ. Η λειτουργία του εν λόγω εργαστηρίου τέθηκε στις 13 Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 εξετάσεις. Παράλληλα με τα διαγνωστικά τεστ που διενεργούν τα μέλη του εργαστηρίου, εργάζονται και για τη δημιουργία εναλλακτικών μοριακών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2, στην περίπτωση που τα πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση αντιδραστήρια για τον ιό εξαντληθούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει, κυρίως από χώρες του εξωτερικού, που έχουν πληγεί περισσότερο. Επίσης, στο ίδιο εργαστήριο θα μπορούν να πραγματοποιούνται έλεγχοι των αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved