Πρόληψη και θεραπεία

Βηταμεθαζόνη, ενέσιμο εναιώρημα

Σημαντικές πληροφορίες για την βηταμεθαζόνη:

 • Το ενέσιμο εναιώρημα βηταμεθαζόνης απαντά ως πρωτότυπο αλλά και ως γενόσημο φάρμακο. Εμπορική ονομασία πρωτοτύπου: Celestone Soluspan.
 • Το ενέσιμο αυτό προϊόν χρησιμοποιείται για την θεραπεία φλεγμονών και πόνου που μπορεί να προέρχονται από σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα, δερματοπάθειες ή διαταραχές του αίματος.
 • Η βηταμεθαζόνη είναι διαθέσιμη και σε τοπικές μορφές, όπως κρέμες, τζελ, λοσιόν, αλοιφές, σπρέι και αφροί.

Σημαντικές προφυλάξεις:

 • Κίνδυνος μόλυνσης: Τα κορτικοστεροειδή, όπως η βηταμεθαζόνη, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα δυσχεραίνοντας την αντιμετώπιση των μολύνσεων. Η μακροπρόθεσμη χρήση βηταμεθαζόνης ή η χρήση της σε μεγάλες δόσεις αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων. Ταυτόχρονα μπορεί να αποκρύψει και τα συμπτώματα της μόλυνσης, αν αυτή έχει ήδη λάβει χώρα.
 • Κίνδυνος αναφυλακτικής αντίδρασης: Σε σπάνιες περιπτώσεις το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση, μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί ακόμη και να απειλήσει την ζωή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού και δυσκολία στην αναπνοή. Αν έχετε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε κορτικοστεροειδή, οφείλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν την χρήση του φαρμάκου.

Τι είναι η βηταμεθαζόνη;

Το ενέσιμο εναιώρημα βηταμεθαζόνης είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ένα ενέσιμο φάρμακο. Παρέχεται από έναν επαγγελματία υγείας σε ένα κλινικό περιβάλλον και δεν μπορείτε να το χορηγήσετε στον εαυτό σας μόνοι σας.

Ο όρος «ενέσιμο εναιώρημα βηταμεθαζόνης» χρησιμοποιείται είτε για το πρωτότυπο φάρμακο Celestone Soluspan είτε για το γενόσημο. Τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν λιγότερο από τα πρωτότυπα, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι διαθέσιμα σε όλες τις μορφές στις οποίες είναι τα πρωτότυπα.

Η βηταμεθαζόνη διατίθεται και σε τοπικές μορφές, όπως κρέμες, τζελ, αλοιφές, σπρέι, λοσιόν και αφροί.

Γιατί χρησιμοποιείται;

Η βηταμεθαζόνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου μιας πληθώρας ασθενειών και καταστάσεων, όπως:

Πώς λειτουργεί;

Η βηταμεθαζόνη είναι ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο το οποίο μειώνει την παραγωγή των φλεγμονωδών ουσιών από τον οργανισμό. Επίσης, μειώνει την φυσιολογική ανοσοαπόκριση βοηθώντας στον έλεγχο της φλεγμονής.

Παρενέργειες της βηταμεθαζόνης

Το ενέσιμο εναιώρημα βηταμεθαζόνης δεν προκαλεί υπνηλία, όμως φέρει άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι πιο κοινές παρενέργειες

Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες από την χρήση βηταμεθαζόνης είναι οι ακόλουθες:

 • Χαμηλά επίπεδα καλίου, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους και κράμπες.
 • Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
 1. Συχνοουρία
 2. Σύγχυση
 3. Αίσθηση πείνας, δίψας, νύστας
 • Δερματικές αλλαγές, όπως:
 1. Τριχοφυΐα
 2. Ραγάδες
 3. Σπυράκια
 4. Αργή επούλωση πληγών
 • Αστάθεια, ζάλη, αδυναμία, κόπωση και ταχυπαλμία
 • Αλλαγές στην διάθεση και την συμπεριφορά
 • Ενδείξεις μόλυνσης, όπως:
 1. Πονόλαιμος
 2. Ρίγη
 3. Πυρετός
 4. Βήχας
 • Εφίδρωση
 • Ναυτία
 • Προβλήματα στην όραση, όπως θολή όραση
 • Αλλαγές στον έμμηνο κύκλο, όπως μείωση της αιματικής ροής ή διακοπή της εμμηνορρυσίας
 • Αύξηση σωματικού βάρους
 • Πονοκέφαλοι
 • Ανησυχία

Σοβαρές παρενέργειες

Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας αν εμφανίζετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω σοβαρές παρενέργειες. Καλέστε ένα ασθενοφόρο αν τα συμπτώματα απειλούν την ζωή σας και βρίσκεστε σε μια επείγουσα κατάσταση. Ως σοβαρές παρενέργειες θεωρούνται οι ακόλουθες:

 • Πυρετός
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
 • Αλλαγή του χρώματος του δέρματος σε μπλε
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Μόλυνση. Οι ενδείξεις της μόλυνσης περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, βήχα.
 • Συρίττουσα αναπνοή

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Στόχος μας είναι να σας παρέχουμε την πιο έγκυρη και σύγχρονη πληροφόρηση. Ωστόσο, επειδή τα φάρμακα επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η πληροφόρηση αυτή περιλαμβάνει όλες τις πιθανές παρενέργειες. Σε καμία περίπτωση το παρόν άρθρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές και οδηγίες ενός ιατρού. Για αυτό, οφείλετε πάντα να συζητάτε τις παρενέργειες με τον εκάστοτε επαγγελματία υγείας που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας.

Αλληλεπιδράσεις βηταμεθαζόνης με άλλα φάρμακα

Το ενέσιμο εναιώρημα βηταμεθαζόνης μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, βότανα ή βιταμίνες που τυχόν λαμβάνετε. Η αλληλεπίδραση υφίσταται όταν μία ουσία αλλάζει τον τρόπο δράσης του φαρμάκου, κάτι που μπορεί να αποτρέψει το φάρμακο από την επιτέλεση οποιασδήποτε λειτουργίας. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για πιθανές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν. Όμως, για να το πραγματοποιήσει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τα φάρμακα, βότανα ή βιταμίνες που λαμβάνετε.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Στόχος μας είναι να σας παρέχουμε την πιο έγκυρη και σύγχρονη πληροφόρηση. Ωστόσο, επειδή τα φάρμακα επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η πληροφόρηση αυτή περιλαμβάνει όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις. Σε καμία περίπτωση το παρόν άρθρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές και οδηγίες ενός ιατρού. Για αυτό, οφείλετε πάντα να συζητάτε με τον γιατρό σας τις πιθανές αλληλεπιδράσεις της βηταμεθαζόνης με άλλα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, βότανα και φυσικά προϊόντα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε παράλληλα.

Κίνδυνοι βηταμεθαζόνης

Προειδοποίηση για έγκυες γυναίκες

Μελέτες έχουν δείξει την αύξηση της υπερωιοσχιστίας όταν κορτικοστεροειδή δίδονται σε έγκυα ζώα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για να αποφανθούμε αν το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Αν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε μία εγκυμοσύνη, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η βηταμεθαζόνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν το προσδοκώμενο ευεργετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο.

Προειδοποίηση για θηλάζουσες μητέρες

Η βηταμεθαζόνη μπορεί να περάσει μέσα στο μητρικό γάλα και να καθυστερήσει την ανάπτυξη του μωρού ή να μειώσει την παραγόμενη ποσότητα γάλακτος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε βηταμεθαζόνη και θέλετε να θηλάσετε.

Πώς λαμβάνεται η βηταμεθαζόνη;

Ο γιατρός θα καθορίσει την απαιτούμενη δοσολογία ανάλογα με τις ανάγκες σας και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Ενημερώστε τον γιατρό σας σχετικά με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζετε προτού σας χορηγηθεί το φάρμακο.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Στόχος μας είναι να σας παρέχουμε την πιο έγκυρη και σύγχρονη πληροφόρηση. Ωστόσο, επειδή τα φάρμακα επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η πληροφόρηση αυτή περιλαμβάνει όλες τις πιθανές δοσολογίες. Σε καμία περίπτωση το παρόν άρθρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές και οδηγίες ενός ιατρού. Για αυτό, οφείλετε πάντα να συζητάτε με τον γιατρό σας την κατάλληλη για εσάς δοσολογία.

Χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες

Η βηταμεθαζόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για βραχυπρόθεσμη όσο και για μακροπρόθεσμη θεραπεία. Η χρονική περίοδος θα εξαρτηθεί από την ασθένεια την οποία αντιμετωπίζετε. Το εν λόγω φάρμακο φέρει κινδύνους αν δεν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.

 • Αν δεν χρησιμοποιείται καθόλου: Τα συμπτώματά σας δεν θα βελτιωθούν και μπορεί να βιώσετε περισσότερο πόνο και φλεγμονή.
 • Αν διακοπεί η χρήση του ξαφνικά: Τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και της φλεγμονής, θα επανέλθουν.
 • Αν χάσετε ένα ραντεβού χορήγησης του φαρμάκου: Αν χάσετε το ραντεβού στο οποίο θα σας χορηγούνταν το φάρμακο, καλέστε τον γιατρό σας και επαναπρογραμματίστε ένα νέο ραντεβού όσο το δυνατόν συντομότερα.
 • Πώς θα καταλάβετε αν το φάρμακο δρα: Θα πρέπει να εμφανίζεται μείωση του πόνου και του οιδήματος. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν πράγματι το φάρμακο δρα σε εσάς.

Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν αν χρησιμοποιείτε βηταμεθαζόνη

Γενικά

 • Η συχνότητα των ενέσεων βηταμεθαζόνης θα εξαρτηθεί από την ασθένεια που αντιμετωπίζετε και από το πόσο καλά ανταποκρίνεστε στο φάρμακο. Μπορεί να κάνετε χρήση του φαρμάκου από 3 με 4 φορές την ημέρα ως και μία φορά την εβδομάδα. Για ορισμένα προβλήματα των αρθρώσεων, μία μονή δόση μπορεί να είναι αρκετή για την ανακούφιση του πόνου και των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει την συχνότητα λήψης του φαρμάκου.
 • Οφείλετε να πηγαίνετε σε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού με τον γιατρό σας, ώστε να λαμβάνετε την δόση σας τακτικά.
 • Θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας μετά την χορήγηση βηταμεθαζόνης.

Ταξίδια

Η βηταμεθαζόνη χορηγείται σε ενέσιμη μορφή σε νοσοκομείο ή ιατρείο. Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε και να χάσετε κάποιο ραντεβού χορήγησης του φαρμάκου, ενημερώστε τον γιατρό σας. Πιθανώς να χρειαστεί να βρείτε ένα κατάλληλο μέρος για να λάβετε την ένεση στον προορισμό σας. Ειδάλλως, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει το θεραπευτικό πλάνο χορήγησης του φαρμάκου.

Επιπρόσθετες απαιτούμενες εξετάσεις

Πιθανώς να χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις μετά την έναρξη λήψης του φαρμάκου, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν εμφανίζετε κάποια παρενέργεια και το φάρμακο δρα στην ασθένειά σας.

Προέγκριση

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν προέγκριση για το συγκεκριμένο φάρμακο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός σας θα χρειαστεί να λάβει έγκριση από την ασφαλιστική σας εταιρεία, πριν εκείνη πληρώσει για την συνταγογράφηση.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Η παρούσα ιστοσελίδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την παροχή ορθών και κατανοητών πληροφοριών, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, το παρόν άρθρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της γνώσης και της εμπειρίας ενός επαγγελματία υγείας. Οφείλετε πάντοτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν στοχεύουν στην κάλυψη όλων των πιθανών χρήσεων, οδηγιών, προφυλάξεων, αλλεργικών αντιδράσεων, αλληλεπιδράσεων φαρμάκων ή παρενεργειών. Η απουσία κάποιας προειδοποίησης ή άλλης πληροφορίας για κάποιο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι ένα φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς και όλες τις χρήσεις.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Celestone Soluspan - betamethasone acetate and betamethasone sodium phosphate injection, suspension. (2018). dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=7b5489a1-e30f-450f-bd2b-00d05fd52915

CELESTONE® SOLUSPAN® https://www.rxlist.com/celestone-soluspan-drug.htm