Πρόληψη και θεραπεία

Βιταμίνες και συμπληρώματα: Προστατεύουν ή είναι σπατάλη χρημάτων;

Τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι απίθανο να προστατεύσουν έναν άνθρωπο από τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το θάνατο, σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ  (USPSTF).

Τα συμπληρώματα και οι βιταμίνες προστατεύουν από ασθένειες ή είναι απλά σπάταλη χρημάτων;

Παρόλο που οι συστάσεις για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι κοινές για τους ενήλικες, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι βιταμίνες και τα διατροφικά συμπληρώματα είναι απλώς σπατάλη χρημάτων. (Συμπληρώματα διατροφής: Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας;)

Ο John Wong, MD, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts και μέλος της USPSTF, υπογράμμισε ότι είναι πολύ λογικό ορισμένα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα να θεωρούνται βοηθητικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την υπόθεση και ως εκ τούτου υπάρχει πραγματικά ουσιαστική ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Η USPSTF όμως εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για ορισμένα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και της βήτα καροτίνης, οι οποίες αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη χρήση τους. (Τι προσφέρει η βιταμίνη Ε στον ανθρώπινο οργανισμό;)

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν προσφέρουν προστατευτικά οφέλη κατά του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών παθήσεων, εξήγησε ο Wong. Τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης, τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα, αυξάνουν αντί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που έχουν ήδη ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η επαγγελματική έκθεση στον αμίαντο.

Όπως τόνισε ο Wong, οι πιο πάνω συστάσεις αφορούν τους ενήλικες, εξαιρουμένων των εγκύων γυναικών. Δεν ισχύουν για παιδιά, ενήλικες που είναι χρόνια άρρωστοι, άτομα που έχουν διατροφικές ελλείψεις ή σε περιπτώσεις όπου ασθένειες ή φάρμακα παρεμβαίνουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το σώμα. (Συμπληρώματα Ωμέγα-3: Προσοχή στη λήψη και τη δοσολογία, δείτε γιατί!)

Ποιες είναι οι πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων;

Η USPSTF είχε κάνει την ίδια σύσταση το 2014, διότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη λήψη πολυβιταμινών ή συμπληρωμάτων μετάλλων για μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε συμπληρώματα διατροφής. (Γυμναστική και δίαιτα με συμπληρώματα διατροφής: Μπορεί να είναι επικίνδυνη μέθοδος;)

Πριν τη λήψη ενός συμπληρώματος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να εξετάζονται οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί που αφορούν την υγεία, οι οποίοι δεν μεταδίδονται μόνο από στόμα σε στόμα, αλλά αναγράφονται πολλές φορές και στις ετικέτες των συμπληρωμάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν εγκρίνει τα συμπληρώματα διατροφής για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους, ούτε εγκρίνει τις ετικέτες τους πριν από την κυκλοφορία τους. Ορισμένες ετικέτες συμπληρωμάτων προωθούν αναπόδεικτους ισχυρισμούς, ότι το προϊόν, για παράδειγμα, δεν προκαλεί παρενέργειες ή ότι είναι πιο αποτελεσματικό από ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Με βάση τα πιο πάνω, πολλοί ειδικοί σε θέματα διατροφής υπογραμμίζουν ότι χωρίς στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων, ο κόσμος θα πρέπει να εστιάζει στη λήψη θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής και όχι μέσω των συμπληρωμάτων. Μάλιστα, διαμηνύουν ότι είναι ευκολότερο για το σώμα να χρησιμοποιήσει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που εξασφαλίζονται μέσω μιας ισορροπημένη διατροφής, παρά αυτά που εξασφαλίζονται μέσω των συμπληρωμάτων. Οι ενώσεις που υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά, λειτουργούν συνεργατικά και προάγουν την υγεία, ενώ αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις δεν συμβαίνουν μέσω των συμπληρωμάτων. (Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: Πόσο ωφέλιμα είναι στην πραγματικότητα;)

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Are Vitamins and Supplements a Waste of Money? https://www.verywellhealth.com/vitamin-mineral-supplements-waste-money-5496909

Vitamin D https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

Talking to Healthcare Professionals About Dietary Supplements https://www.fda.gov/media/158338/download

Folic Acid Supplementation for the Prevention of Neural Tube Defects https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2596300

FDA 101: Dietary Supplements https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/fda-101-dietary-supplements

Americans Spend $30 Billion a Year Out-of-Pocket on Complementary Health Approaches https://www.nccih.nih.gov/research/research-results/americans-spend-30-billion-a-year-outofpocket-on-complementary-health-approaches

Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplementation to Prevent Cardiovascular Disease and Cancer US Preventive Services Task Force Recommendation Statement https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2793446

Dietary supplement use among adults : United States, 2017–2018 https://stacks.cdc.gov/view/cdc/101131

Vitamin and Mineral Supplements for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer Updated Evidence Report and Systematic Review for the US Preventive Services Task Force https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2793447