Υγεία Δέρματος

Βιταμίνη Α: Το μυστικό για μια υπέροχη επιδερμίδα

Αν και οι βιταμίνες είναι γνωστό ότι βοηθούν για τη διατήρηση της υγείας στα βέλτιστα δυνατά επίπεδα , πολύς κόσμος αγνοεί ότι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση μιας ποικιλίας δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, η ψωρίαση και οι επιπτώσεις της φωτογήρανσης.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανοίξουμε το κεφάλαιο της βιταμίνης Α και  μάθουμε μαζί όλα τα χαρίσματα της.

Τι είναι η Βιταμίνη Α και σε ποιους τύπους διακρίνεται;

H Βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθάει την υγεία του δέρματος, των ματιών καθώς και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α: τα ρετινοειδή δηλαδή η προσχηματισμένη βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή (παραγόμενη βιταμίνη Α). Ρετινόλη υπάρχει στα γαλακτοκομικά, στο κρέας, στα ψάρια και στα πουλερικά, ενώ καροτενοειδή θα βρει κανείς στα φρούτα και  τα λαχανικά, ειδικά στα καρότα και στην κολοκύθα. Και οι δύο τύποι μετατρέπονται σε ρετινόλη από το ήπαρ, όπου και αποθηκεύεται, είτε μεταφέρεται από το λεμφικό σύστημα σε όλο το σώμα.

Η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος. Χωρίς τη ρετινόλη, το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό. Σύμφωνα με έρευνα του Clinical Interventions in Aging, η έλλειψη  ρετινόλης μπορεί να προκαλέσει ωοθυλακική υπερκεράτωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ποσότητα κερατίνης στους θύλακες των τριχών. Επιπλέον, η  χρήση τοπικών ρετινοειδών  ενδείκνυται και για τη θεραπεία της ακμής τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.Στην ίδια «οδηγία» μάλιστα τονίζεται,  ότι η τρετινοϊνη, ένα είδος ρετινοειδούς  έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, μιας και  επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να  ενισχύεται το κολλαγόνο, να βελτιώνεται ο  τόνος του δέρματος και να μειώνονται οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.

Ακόμη, τα καροτενοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.  Σύμφωνα με έρευνα του European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics μια δίαιτα πλούσια σε καροτενοειδή, μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των κυττάρων, την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση  άλλων δερματικών παθήσεων. Σύμφωνα με τον Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τα άτομα ηλικίας 4 ετών  και άνω συνιστάται να καταναλώνουν ημερήσια αξία 5.000 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης Α, η οποία είναι εφικτό  να προσληφθεί μόνο από τη τροφή, χωρίς τη βοήθεια συμπληρωμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, Βιταμίνη Α μπορείτε να βρείτε και σε μορφή συμπληρώματος είτε σε μορφή χαπιού ή ως αναβράζον δισκίο, ενώ αποτελεί κύριο συστατικό και σε καλλυντικά προϊόντα. Μπορείτε  και να την προμηθευτείτε και σε μορφή μαλακής κάψουλας, που σπάει και εφαρμόζεται το περιεχόμενο απευθείας στο δέρμα.

Εάν χρησιμοποιήσετε απευθείας στο δέρμα σας προϊόντα με Βιταμίνη Α είναι πολύ πιθανό τις πρώτες εβδομάδες να παρατηρήσετε κάποια ήπια ερυθρότητα και ξεφλούδισμα ή ακόμα και μικροσκοπικά σπυράκια, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά επιμένουν ή εάν αισθάνεστε κνησμό, τσούξιμο ή πιο μέτριο ξεφλούδισμα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη Βιταμίνη Α σας και συμβουλευτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.

Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι η χρήση  πρέπει να γίνεται με μέτρο. Σε περίπτωση που υπερβείτε την συνιστώμενη πρόσληψη ενδέχεται να παρουσιάσετε παρενέργειες όπως:

Εν κατακλείδι, η Βιταμίνη Α μπορεί να αποτελέσει έναν σύμμαχο στη προσπάθειά μας για ένα λαμπερό και νεανικό  δέρμα, με τη προϋπόθεση πάντα να λαμβάνεται στις σωστές ποσότητες και κατόπιν έγκρισης από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας!


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

Retinoid or retinol? https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/retinoid-retinol

Influence of dietary carotenoids on radical scavenging capacity of the skin and skin lipids https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23246796/

Daily Value on the New Nutrition Facts Label https://www.fda.gov/food/new-nutrition-facts-label/daily-value-new-nutrition-and-supplement-facts-labels