Διατροφή

Βιταμίνη Ε: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα;

Τι είναι η βιταμίνη Ε;

Η βιταμίνη Ε, είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων, από επιβλαβείς «ελεύθερες ρίζες». Βοηθά επίσης το σώμα να καταπολεμά τα μικρόβια και διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά και καθαρά από θρόμβους. Μερικές φορές ενδέχεται να ακούσετε να την ονομάζουν λιποδιαλυτή βιταμίνη, διότι χρειάζεται λίπος για να διαλυθεί στο σώμα.

Προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης Ε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε μέσω της διατροφής τους. Στην περίπτωση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Ε είναι πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη ή το λίπος που χρειάζεται για να την επεξεργαστεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικά προβλήματα ή ασθένειες, όπως η νόσος Crohn ή η κυστική ίνωση. Στην περίπτωση που τα επίπεδα βιταμίνης Ε είναι χαμηλά λόγω κάποιας πάθησης, ο γιατρός θα προσπαθήσει να θεραπεύσει πρώτα την υποκείμενη πάθηση.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης Ε;

Στην περίπτωση που έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που εμποδίζει την αφομοίωση της βιταμίνης Ε, τότε η ασθένεια μπορεί να επιδεινωθεί και να αρχίσετε να αδυνατείτε να συντονίσετε κάποιες σωματικές κινήσεις. Η βλάβη των νεύρων, μπορεί να προκαλέσει πόνο και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια), καθώς και προβλήματα όρασης (αμφιβληστροειδοπάθεια). Συζητήστε με τον γιατρό σας στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, τα οποία με τη σειρά τους ενδεχομένως να έχουν άλλες αιτίες.

Ποια ποσότητα βιταμίνης Ε πρέπει να λαμβάνετε;

  • 0 έως 6 μηνών: 4 χιλιοστόγραμμα (mg) ή 6 IU ανά ημέρα
  • 7-12 μηνών: 5 mg ή 7,5 IU
  • 1-3 χρονών: 6 mg ή 9 IU
  • 4-8 χρονών: 7 mg ή 10,4 IU
  • 9-13 χρονών: 11 mg ή 16,4 IU
  • 14 και άνω: 15 mg ή 22,4 IU
  • Γυναίκες που θηλάζουν: 19 mg ή 28,4 IU

Από πού μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Ε;

Τα έλαια ηλίανθου, κνήκου και σίτου είναι οι κορυφαίες πηγές Βιταμίνης Ε και ακολουθούν τα έλαια καλαμποκιού και σόγιας. Τα σπαράγγια, το αβοκάντο και τα καρύδια (ειδικά τα αμύγδαλα) είναι επίσης καλές πηγές. Υπάρχουν επίσης εμπλουτισμένα τρόφιμα στην αγορά, τα οποία περιέχουν βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε), όπως δημητριακά, χυμός φρούτων και μαργαρίνη. Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε πόσες βιταμίνες παίρνετε από κάθε μερίδα.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα;

Πιθανότατα δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης Ε, καθώς είναι σπάνιο για κάποιον να έχει προβλήματα υγείας λόγω έλλειψης βιταμίνης Ε. Επιπλέον, είναι σχεδόν πάντα καλύτερο να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά μέσω της τροφής. Ωστόσο, εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης Ε, τα συμπληρώματα είναι πολύ βοηθητικά. Αλλά να θυμάστε ότι πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, επειδή κάποια συμπληρώματα είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ειδικά στην περίπτωση που έχετε υποκείμενες ασθένειες ή παίρνετε άλλα φάρμακα.

Ποια ποσότητα βιταμίνης Ε θεωρείται υπερβολική;

Δεν μπορείτε να λάβετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Ε μέσω των τροφίμων, αλλά ενδεχομένως να το παρακάνετε μέσω των συμπληρωμάτων. Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, είναι σε θέση να προκαλέσει αιμορραγία μετά από έναν τραυματισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να περιορίσετε τα συμπληρώματα σε 1.500 IU / ημέρα αν λαμβάνονται σε φυσική μορφή και 1.100 IU / ημέρα αν λαμβάνονται σε συνθετική μορφή. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μόνο 400 IU / ημέρα, είναι σε θέση να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ή να επιδεινώσουν την αμφιβληστροειδίτιδα.

Η βιταμίνη Ε επηρεάζει τη λειτουργία άλλων φαρμάκων;

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε συνδυασμό με αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα αιμορραγία. Η Βιταμίνη Ε μαζί με φάρμακα χοληστερίνης (στατίνες), εμποδίζει τη σωστή λειτουργία τους, σε περίπτωση που παίρνετε και σελήνιο, βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε είναι σε θέση να επηρεάσει τις θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Επαναλαμβάνουμε, πως πρέπει πάντα να ενημερώνετε τους γιατρούς σας, για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε, προτού προσθέσετε κάτι νέο.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε προστατεύουν από ασθένειες;

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν φαίνεται να προστατεύουν ιδιαίτερα από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν αυτό το ζήτημα. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκεφαλικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και για τις νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον και το ALS.  Αξιοσημείωτο όμως, είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, βλέπουν επιβράδυνση της πάθησης τους λαμβάνοντας συμπληρώματα βιταμίνης Ε.

Πρόωρα μωρά

Μερικά μωρά που γεννιούνται πρόωρα, μπορεί να μην έχουν αρκετή βιταμίνη Ε. Αν και το μητρικό γάλα περιέχει υψηλό ποσοστό βιταμίνης Ε, κάποια μωρά χρειάζονται μεγαλύτερο ποσοστό για να παραμείνουν υγιή. Ο γιατρός, σε αυτή την περίπτωση θα σας συνταγογραφήσει συγκεκριμένα ποσοστά συμπληρωμάτων, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται με ακρίβεια γιατί η υψηλή δόση μπορεί να προκαλέσει κακό στο νεογέννητο.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved