Υγεία των δοντιών

Βλάβη και πόνος δοντιών: Ποιες συνθήκες τα προκαλούν;

Ποιες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και πόνο στα δόντια;

1. Σφίξιμο σαγονιού σε στιγμές θυμού

Σφίγγετε το σαγόνι σας σε στιγμές θυμού, έντασης ή έντονης συγκέντρωσης; Τα δόντια σας επηρεάζονται από αυτή την πίεση και με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να αρχίσετε να πονάτε ή να αρχίσουν να κουνιούνται.

2. Σφίξιμο και τρίψιμο δοντιών κατά τον ύπνο

Μερικές φορές ακόμη και όταν δεν αισθάνεστε άγχος, μπορεί να σφίγγετε και να τρίβετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου. Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας, ο οποίος θα σας δώσει συμβουλές για το πώς θα αποφεύγετε ζημιές στα δόντια σας ενώ κοιμάστε.

3. Στοματικές εκπλύσεις

Το συχνό πλύσιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορεί μεν να καθαρίζει βαθιά τα δόντια, αλλά μπορεί να τους προκαλέσει και ευαισθησία. Μερικά στοματικά διαλύματα, βλάπτουν τα δόντια και συγκεκριμένα το μεσαίο στρώμα των δοντιών. Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας για να δώσει σαφείς οδηγίες.

4. Σκληρή προπόνηση

Μελέτες σε τριάθλους, δείχνουν ότι η σκληρή προπόνηση, μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών. Όσο πιο έντονο είναι το πρόγραμμα προπόνησης, τόσο πιθανότερη είναι η καταστροφή του σμάλτου. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύουν ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που η άσκηση αλλάζει την ποσότητα του σάλιου στο στόμα.

5. Λοίμωξη στους κόλπους της μύτης

Ο πόνος στο πάνω μέρος των δοντιών, μπορεί να αποτελεί σημάδι λοίμωξης στους κόλπους της μύτης. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ συνηθισμένη, καθώς τα δόντια είναι οι πιο «στενοί γείτονες» των ρινικών διόδων.

6. Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα κατά το βούρτσισμα, καθώς η ουλίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη στις εγκύους. Είναι επίσης, πιθανότερο να εμφανιστούν κοιλότητες κατά την εγκυμοσύνη, οπότε προγραμματίστε μερικές επιπλέον εξετάσεις με τον οδοντίατρο σας.

7. Κροταφογναθικό σύνδρομο

Η κροταφογναθική άρθρωση (TMJ), συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο. Όταν οποιοδήποτε μέρος της κροταφογναθικής άρθρωσης, δεν λειτουργεί λόγω τραυματισμού, αρθρίτιδας ή για κάποιο άλλο λόγο, προκαλείται πόνος κατά τη μάσηση και στη γνάθο.

8. Νευρική βλάβη

Μια κατάσταση που ονομάζεται νευραλγία τριδύμου, μπορεί να ευθύνεται για τον πόνο που νιώθετε στα δόντια σας. Η νευρική αυτή βλάβη, αν και όχι τόσο συνηθισμένη, προκαλεί χρόνιο πόνο σε νεύρα του προσώπου, ο οποίος εμφανίζεται όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, όταν τρώτε ή όταν πίνετε.

9. Καρδιακά προβλήματα

Ο πόνος στο πάνω μέρος του σώματος, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στους ώμους, το λαιμό, το σαγόνι ή τα δόντια σας. Μην το αγνοήσετε, κυρίως αν έχετε και άλλα συμπτώματα μαζί με τον πόνο στο στόμα σας, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, ναυτία, πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

10. Λεύκανση

Η λεύκανση μπορεί να ευθύνεται για τον πόνο στα δόντια σας. Ο πόνος αυτός συνήθως διαρκεί για δύο τρεις μέρες μετά τη λεύκανση. Επίσης, μπορεί να νιώθετε τα ούλα σας ερεθισμένα.

11. Τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν

Όταν τα ούλα υποχωρούν, τραβούν πίσω το προστατευτικό στρώμα που υπάρχει πάνω από τα νεύρα των δοντιών και προκαλούν πόνο. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρος σας έχει εξετάσει εάν ο πόνος προέρχεται από τα δόντια που φαίνονται μακρύτερα από τα άλλα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι του έχετε αναφέρει εάν έχετε πύον, πληγές στο στόμα, κακή αναπνοή ή αιμορραγία όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.

12. Καρκίνος του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται συνήθως με έντονο πόνο στο στόμα ή στα δόντια.

13. Όξινα τρόφιμα

Τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων, καταστρέφουν το σμάλτο και αφήνουν τα δόντια λιγότερο προστατευμένα. Οι πιο συνηθισμένες ένοχες τροφές είναι: καραμέλες, καφές, εσπεριδοειδή – όπως λεμόνια, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ – και η σόδα.

14. Έμετος

Το στομάχι περιέχει γαστρικό οξύ. Όταν κάνετε εμετό, το οξύ του στομάχου «κάθεται» στα δόντια προκαλώντας βλάβη, κυρίως αν ο εμετός είναι συχνός. Η GERD (ασθένεια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης), η εγκυμοσύνη, ο χρόνιος αλκοολισμός και η βουλιμία είναι καταστάσεις που συχνά οδηγούν σε προβλήματα δοντιών.

15. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το νερό περιέχει μεγάλες ποσότητες φθορίου, το οποίο διατηρεί τα δόντια ισχυρά και υγιή. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα δόντια σας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.