Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Βλεφαρόσπασμος

Τι είναι ο βλεφαρόσπασμος;

Ο βλεφαρόσπασμος είναι μία νευρολογική διαταραχή, που προκαλεί ανεξέλεγκτες μυϊκές κινήσεις που κάνουν τα βλέφαρα να κλείνουν ή να έχουν δυσκολία να ανοίξουν (δυστονία). Αν ο βλεφαρόσπασμος γίνει πολύ έντονος μπορεί και να εμποδίζει την καλή όραση του ασθενούς. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια της νόσου, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλεται σε αφύσικη ηλεκτρική δραστηριότητα στα βασικά γάγγλια. Τα βασικά γάγγλια είναι δομές που βρίσκονται βαθιά στον εγκέφαλο και βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης.

Πόσο συχνός είναι ο βλεφαρόσπασμος στον πληθυσμό και σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα;

Ο βλεφαρόσπασμος θεωρείται σπάνια νόσος και είναι και πολλές φορές δύσκολο να διαγνωστεί, ενώ περίπου 2000 άνθρωποι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με αυτόν στις ΗΠΑ. 

Συνήθως συμβαίνει κατά τη μέση ηλικία, γυναίκες 40-60 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βλεφαρόσπασμο, αλλά μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Καμιά φορά ο βλεφαρόσπασμος μπορεί να είναι και κληρονομικός. Αν έχετε υπερβολικό βλεφάρισμα που κρατάει πάνω από μια εβδομάδα, πρήξιμο και κοκκινίλα και το βλέφαρό σας κλείνει τελείως κατά το βλεφάρισμα, συνίσταται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, καθώς είναι σημαντικό για την πρόγνωση της ασθένειας η έγκαιρη διάγνωσή της. Ωστόσο, δεν είναι φυσικά όλες οι περιπτώσεις βλεφαρίσματος βλεφαρόσπασμος ούτε απαραίτητα κάποια πολύ σημαντική πάθηση.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες αυξημένου κινδύνου για την εκδήλωση βλεφαρόσπασμου. Αυτές περιλαμβάνουν άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο του Πάρκινσον και επιληπτικά και ψυχωτικά επεισόδια, άτομα που πάσχουν από γενική δυστονία, σύνδρομο Meige, ασθένεια Wilson, εγκεφαλική βλάβη, σύνδρομο Τουρέτ και όψιμη δυσκινησία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του βλεφαρόσπασμου και πώς επηρεάζουν το σώμα μας;

Τα συμπτώματα ξεκινούν με ανεξέλεγκτους σπασμούς των βλεφάρων που σταματάνε και ξεκινούν σε ανύποπτο χρόνο. Είναι έντονη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ υποχωρούν όσο κοιμάστε. Όσο περνάει ο καιρός οι σπασμοί σταδιακά χειροτερεύουν και το άνοιγμα μεταξύ των βλεφάρων του ματιού μπορεί να στενέψει. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις βλεφαρόσπασμου, είναι πιθανό ο ασθενής να μην μπορεί να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά ή να δυσκολεύεται να ανοίξει τα μάτια του αν κλείσουν.

Τα ξηρά, κόκκινα μάτια και η αίσθηση ότι τα μάτια σας είναι κουρασμένα είναι επίσης συμπτώματα βλεφαρόσπασμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν την μοναδική ένδειξη ότι πάσχετε από την ασθένεια αυτή. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί επιπλέον να εμφανίσουν σπασμούς και σε άλλους μύες του προσώπου.

Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά για την πρόληψη της νόσου αυτής, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας με το που βιώσετε τα πρώτα συμπτώματα. 

Παρόλο που δε θεωρείται πολύ σοβαρή νόσος, καθώς προχωράει μπορεί κάποιες καθημερινές ασχολίες και συνήθειες να μην είναι το ίδιο εύκολο να πραγματοποιηθούν. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε και πρέπει να ζητήσετε βοήθεια οπότε χρειάζεται, έτσι ώστε καθημερινές ασχολίες να μη γίνουν επικίνδυνες για εσάς και τους γύρω σας, ενώ θα χρειαστεί και να προσαρμόσετε την καθημερινότητά σας στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Υπάρχει θεραπεία για το βλεφαρόσπασμο;

Υπάρχουν θεραπείες για τη νόσο αυτή, οι οποίες στοχεύουν είτε στο να μπλοκάρουν την ακούσια κίνηση των μυών, είτε στο να αποδυναμώσουν τους μύες του ματιού για να μειωθεί το βλεφάρισμα. Αυτά μπορεί να συμβούν είτε με χορήγηση από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής (αντιχολινεργικά), είτε με χειρουργικές επεμβάσεις και μπότοξ. Ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας και το πόσο καλά ανταποκρίνεστε στη θεραπεία, ο γιατρός σας θα σας συστήσει και την κατάλληλη θεραπευτική οδό. 

Γενικά, από φυσικούς τρόπους, ο καλός ύπνος, η μείωση από την καθημερινή σας διατροφή της καφεΐνης και το κόψιμο του καπνίσματος και του αλκοόλ, η αποφυγή πολύ έντονου φωτός και η διαχείριση του άγχους, μπορούν να βοηθήσουν στην προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων.