Διατροφή

Βοηθούν οι μπανάνες στην αντιμετώπιση της νόσου Lyme;

Η νόσος Lyme είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και αντιμετωπίζεται συνήθως με τη χρήση αντιβιοτικών. Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου και γρηγορότερη ανάρρωση των ατόμων που πάσχουν από αυτή.

Οι μπανάνες είναι μια από τις τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται πως μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου Lyme.

Τι είναι η νόσος Lyme;

Η νόσος Lyme ή αλλιώς βορρελίωση είναι μια ασθένεια, που μεταδίδεται στους ανθρώπους από το τσίμπημα του τσιμπουριού Ixodes ricinus, το οποίο είναι μολυσμένο με το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Για να μεταδοθεί η μόλυνση από το βακτήριο στον άνθρωπο πρέπει το τσιμπούρι να παραμείνει προσκολλημένο πάνω του για τουλάχιστον 36-48 ώρες.

Αποτέλεσμα της λοίμωξης είναι η υπερβολική παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών, η οποία προκαλεί βλάβες σε διάφορους ιστούς στο σώμα και οδηγεί σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Επιπλέον, πιθανή είναι η πρόκληση μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας και μειωμένης παραγωγής ενέργειας για τον οργανισμό.

Πώς επηρεάζει η νόσος Lyme τους ασθενείς;

Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της νόσου Lyme ποικίλουν ανάλογα με το άτομο, με αποτέλεσμα η διάγνωση της νόσου να είναι αρκετά δύσκολη. Προβλήματα στην καρδιά, στο δέρμα, στις αρθρώσεις και στο νευρικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από το βακτήριο Borrelia burgdorferi, ενώ ορισμένα συμπτώματα (πχ. πονοκέφαλος, παράλυση Bell) μπορεί να καθυστερήσουν να εμφανιστούν μέχρι και αρκετούς μήνες μετά.

Τα περισσότερα συμπτώματα της νόσου συνήθως υποχωρούν μετά τη χορήγηση αντιβιοτικού. Ωστόσο σε μερικά άτομα αυτό μπορεί να μην συμβεί, πιθανώς λόγω ανωμαλιών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται με χρόνια νόσο Lyme.

Ποια είναι τα οφέλη της μπανάνας για τη νόσο Lyme;

Παρόλο που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να έχει μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά στην αντιμετώπιση της νόσου Lyme, θεωρείται πως αυτή μπορεί να συνεισφέρει ευεργετικά.

Οι μπανάνες είναι ένα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε συστατικά με αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν ευεργετικά για το έντερο και τη μείωση της φλεγμονής σε αυτό, ενώ βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες της μπανάνας μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Lyme, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσής αυτών, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Έτσι, η υπερβολική κατανάλωση μπανανών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου.

Ποια άλλα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη νόσο Lyme;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω μια δίαιτα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με νόσο Lyme. Μερικές τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά είναι οι εξής:

Μια μελέτη του 2018 έδειξε πως ορισμένα βότανα έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στο βακτήριο που προκαλεί τη νόσο Lyme. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προώθηση της ανάπτυξης των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Μερικά από αυτά είναι:

  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Κίμτσι
  • Τempeh

Τέλος, τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και προστασία των ιστών από βλάβες. Από αυτά, το συνένζυμο Q10 (ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα διατροφής), σύμφωνα με μελέτη του 2022, μπορεί να έχει τα έξης οφέλη για τα άτομα με νόσο Lyme:

  • Μείωση της κόπωσης
  • Επανόρθωση βλαβών στους ιστούς
  • Επαναφορά φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας
  • Μείωση του οξειδωτικού στρες

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Are bananas beneficial for Lyme disease? https://www.medicalnewstoday.com/articles/bananas-lyme-disease