Υγεία των δοντιών

Βούρτσισμα δοντιών: Είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες η καλύτερη επιλογή;

Είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες πραγματικά καλύτερες από τις χειροκίνητες;

Μια οδοντόβουρτσα κάνει την απαραίτητη δουλειά της εξόντωσης απίστευτα αγενών βακτηρίων που εργάζονται αμείλικτα για να χαλάσουν τη στοματική σας υγεία. “Υπάρχει ένα βιοφίλμ βακτηρίων που συσσωρεύεται στο στόμα και τα δόντια μας, ακόμη και στα ούλα μας. Αν δεν απομακρυνθεί, αυτό το βιοφίλμ γίνεται αυτό που γνωρίζουμε όλοι ως πλάκα”, λέει η οδοντίατρος Maria Lopez Howell, D.D.S., εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. Η πλάκα, απλά σχηματίζεται όλη την ώρα. Όταν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας αρκετά συχνά, η πλάκα μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ουλίτιδα (το πρώτο στάδιο της νόσου των ούλων, γνωστή και ως περιοδοντίτιδα), μαζί με την πλήρη περιοδοντίτιδα. Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών.

Τα καλά νέα είναι ότι, όταν συμπληρώνεται με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο για να σκληρύνει τις επιφάνειες των δοντιών σας και να προστατεύει από την τερηδόνα, είτε οι ηλεκτρικές είτε οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το στόμα σας όσο το δυνατόν πιο αστραφτερά καθαρό. Εξαρτάται πραγματικά μόνο από την κατάστασή σας.

Οι έρευνες θα σας πουν συνήθως ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ένα μικρό προβάδισμα, αλλά ειλικρινά δεν είναι τεράστιο.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοθήκη Cochrane εξέτασε 51 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που αφορούσαν ενήλικες ή/και παιδιά που βούρτσιζαν τα δόντια τους με ηλεκτρικές ή χειροκίνητες οδοντόβουρτσες για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Συνολικά, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες φάνηκε να έχουν ένα πλεονέκτημα- σε σύγκριση με τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες, “υπήρξε μείωση της πλάκας κατά 11% σε διάστημα ενός έως τριών μηνών χρήσης και μείωση της πλάκας κατά 21% όταν αξιολογήθηκε μετά από τρεις μήνες χρήσης“, κατέληξαν οι συντάκτες της ανασκόπησης. “Όσον αφορά την ουλίτιδα, υπήρξε μείωση κατά 6 % σε ένα έως τρεις μήνες χρήσης και μείωση κατά 11 % όταν αξιολογήθηκε μετά από τρεις μήνες χρήσης“.

Ωστόσο, οι συντάκτες της ανασκόπησης σημείωσαν επίσης ότι “τα στοιχεία που αφορούν την πλάκα και την ουλίτιδα θεωρήθηκαν μέτριας ποιότητας“. Και παρόλο που αυτοί οι αριθμοί μπορεί να σας κάνουν να φαίνεται ότι πρέπει να πάτε να αγοράσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα το συντομότερο δυνατό, οι ειδικοί λένε ότι αυτού του είδους η ποσοστιαία διαφορά δεν σημαίνει τόσα πολλά όσα μπορεί να νομίζετε στην πράξη.

Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι μια ηλεκτρική βούρτσα του ενός ή του άλλου είδους απομακρύνει λίγο περισσότερα βακτήρια από τη χειροκίνητη βούρτσα“, λέει ο περιοδοντολόγος Steven Daniel, D.D.S. “Αλλά οι διαφορές τείνουν να είναι αρκετά ελάχιστες. Όχι ότι δεν είναι σημαντικές, αλλά δεν υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της δυνατότητας διατήρησης καλής στοματικής υγείας με τη χρήση χειροκίνητης οδοντόβουρτσας και ηλεκτρικής”. Συνολικά, η καλύτερη οδοντόβουρτσα είναι αυτή που χρησιμοποιείτε δύο φορές την ημέρα για να τρίψετε όλες τις συσσωρευμένες ακαθαρσίες.

Με αυτό το δεδομένο, μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει περισσότερο νόημα για μερικούς ανθρώπους από μια χειροκίνητη έκδοση.

Το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο. Αλλά μερικές φορές το κάθε άτομο θα χρησιμοποιήσει το ένα πιο εύκολα από το άλλο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ηλεκτρικών οδοντόβουρτσων εκεί έξω. Αλλά αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε ένα αντικείμενο για να τρίψετε την πλάκα, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες χρησιμοποιούν γενικά:

  • δόνηση
  • περιστροφή (που κινείται κυκλικά)
  • ταλάντωση (που κινείται μπρος-πίσω) για να κάνουν τη δουλειά τους
  • τείνουν να έχουν μεγαλύτερες λαβές από τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

Αυτές οι πτυχές καθιστούν τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καλές επιλογές για άτομα με προβλήματα επιδεξιότητας λόγω παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, ή απλώς λόγω γήρανσης γενικά.

Δεδομένου ότι οι τρίχες στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί μερικές φορές να είναι λεπτότερες και πιο μυτερές, μπορούν να προσφέρουν το είδος του στοχευμένου καθαρισμού που μπορούν να βοηθήσει κάποιον με σιδεράκια. Μπορεί ακόμη και οι δονήσεις να ιντριγκάρουν ένα παιδί που αποσπάται εύκολα η προσοχή του (ΔΕΠΥ), βοηθώντας το να αφιερώσει τα συνιστώμενα δύο λεπτά στο βούρτσισμα των δοντιών του. Και μιλώντας γι’ αυτά τα δύο λεπτά, ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν χρονοδιακόπτη, ο οποίος μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε όλο το QT που χρειάζονται τα δόντια και τα ούλα σας.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορούν επίσης να βοηθήσουν εάν βουρτσίζετε τα δόντια και τα ούλα σας πολύ σκληρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων που προκαλεί ευαισθησία κατά το φαγητό και το ποτό. Δεδομένου ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κάνουν μεγάλο μέρος της εργασίας για την απομάκρυνση της πλάκας, η υπερβολική πίεση στα ούλα σας γίνεται λιγότερο σημαντικό ζήτημα. Ορισμένες διαθέτουν ακόμη και αισθητήρες πίεσης που παγώνουν την κίνηση της οδοντόβουρτσας εάν πιέζετε πολύ δυνατά.

Τι πρέπει να έχετε στο νου σας πριν αγοράσετε μια οδοντόβουρτσα;

Ανεξάρτητα από το είδος της οδοντόβουρτσας που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να κάνετε τις αγορές σας έχοντας κατά νου μερικές κατευθυντήριες γραμμές.

Πρώτον, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να επιλέγετε οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες, είτε πρόκειται για χειροκίνητες είτε για ηλεκτρικές. Οτιδήποτε πιο σκληρό μπορεί να βλάψει τα ούλα σας και να σχηματίσει ακόμη και μικρές εγκοπές στα δόντια σας. Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να αναζητήσετε οδοντόβουρτσες με τη σφραγίδα έγκρισης, που σημαίνει ότι ανταποκρίνονται στα πρότυπα της οργάνωσης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Κατά τη διάρκεια του δίλεπτου βουρτσίσματος δύο φορές την ημέρα, η ADA προτείνει να κρατάτε την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών πάνω στα δόντια και τη γραμμή των ούλων σας, να κινείστε μπρος-πίσω με σύντομες κινήσεις, στη συνέχεια να γέρνετε κάθετα και να κάνετε κινήσεις πάνω-κάτω και στο εσωτερικό των δοντιών σας. (Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή).

Από εκεί και πέρα, αγοράστε μια νέα οδοντόβουρτσα κάθε τρεις με τέσσερις μήνες (ή αλλάξτε την κεφαλή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σύμφωνα με τις οδηγίες). Αν αυτές οι τρίχες είναι ξεφτισμένες, δεν πρόκειται να μπορέσουν να μπουν στις μικρές σχισμές γύρω από κάθε δόντι σας και να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της πλάκας.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεστε άμεσα μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για εξαιρετική στοματική υγεία, αλλά μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι άνθρωποι έχουν ατομικές ανάγκες ,ικανότητες και δεξιότητες. Αν μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα τους βοηθά να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν την εμφάνιση πρόσθετης τερηδόνας, μπορεί να καταλήξει να είναι μια καλή επένδυση. Μερικές φορές κάνει πραγματικά τη διαφορά σε ανθρώπους που παλεύουν να παραμείνουν υγιείς, αλλά πάντα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού για να ξαναπέσουν σε ασθένειες και λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Does an Electric Toothbrush Do a Better Job Than the Regular Kind? https://www.mouthhealthy.org/en/ask-an-ada-dentist/is-electric-toothbrush-better

Toothbrushes https://www.ada.org/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-topics/toothbrushes

Powered versus manual toothbrushing for oral health by Munirah Yaacob Helen V Worthington Scott A Deacon Chris Deery A Damien Walmsley Peter G Robinson Anne‐Marie Glenny https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002281.pub3/full

Dental hygienists' evaluation of the usability research study of the Colgate ProClinical A1500 electric toothbrush https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26054186/

Effectiveness of three different types of electric toothbrushes compared with a manual technique in orthodontic patients https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8972810/

Assessment of the efficacy of the utilisation of conventional and electric toothbrushes by the older adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25039577/

A 1-year follow-up of a randomized clinical trial with focus on manual and electric toothbrushes' effect on dental hygiene in nursing homes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29239260/

Brushing force of manual and sonic toothbrushes affects dental hard tissue abrasion https://link.springer.com/article/10.1007/s00784-012-0788-z

Interproximal access efficacy of three manual toothbrushes with extended, x-angled or flat multitufted bristles https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20624196/