Ψυχική υγεία

Βρείτε πραγματικά την ηρεμία σας μέσω του διαλογισμού

«Δεν είναι ποτέ χάσιμο χρόνου να καθίσετε, να κλείσετε τα μάτια σας και να αναπνεύσετε βαθιά», υπογραμμίζει η Holly Rilinger.

Από έξω, ο διαλογισμός φαίνεται εύκολος. «Απλά κάθεστε και κλείνετε τα μάτια σας». Στην πραγματικότητα όμως, ο διαλογισμός είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Αν τύχει να συζητήσετε για τον διαλογισμό με ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με αυτόν, θα διαπιστώσετε ότι βιώνουν υπερβατικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Στην προσπάθεια σας να διαλογιστείτε και εσείς, αν δεν βιώσετε κάτι ανάλογο, ενδεχομένως να σκεφτείτε ότι κάτι κάνετε λάθος. Σύμφωνα όμως με την Holly Rilinger, ο διαλογισμός είναι μια ατομική πρακτική και δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος τρόπος διαλογισμού, με αποτέλεσμα όλοι ανεξαιρέτως να τον βιώνουν διαφορετικά, άρα δεν κάνετε τίποτα λάθος.

Όπως εξηγεί, ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν μέσω της προσοχής τους στο οτιδήποτε. «Την ώρα που εστιάζετε σε κάτι που σας χαλαρώνει, είτε αυτό είναι η αναπνοή σας, είτε η αίσθηση του ανέμου, διαλογίζεστε» αναφέρει, «ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιείτε».

Σε τι ωφελεί ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός παρέχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία, ξεκινώντας από την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί το στρες και καταλήγοντας στην μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

Πώς θα ξεκινήσετε να διαλογίζεστε;

Η Holly Rilinger είναι εκπαιδεύτρια της Nike και μεγάλη οπαδός του διαλογισμού, έτσι πιο κάτω αναφέρονται μερικές από τις συμβουλές που δίνει για το πώς θα ξεκινήσετε να βρίσκετε την καθημερινή σας ηρεμία, μέσω του διαλογισμού.

  • Αρχίστε αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον διαλογισμό: Η συμβουλή της Rilinger προς τους αρχάριους, είναι να ξεκινήσουν αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον διαλογισμό αρχικά. Για παράδειγμα, 5-10 λεπτά είναι υπεραρκετά για αρχή και στη συνέχεια όταν αρχίσει η εξοικείωση, μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο.
  • Κάντε υπομονή. Όταν ξεκινάτε βάζοντας ένα στόχο, είτε αυτός αφορά αλλαγές στις ώρες που κοιμάστε, είτε αφορά το βάρος που θέλετε να χάσετε, πρέπει να θυμάστε πάντα πως χρειάζεται υπομονή, καθώς θα υπάρξουν και οι καλές και οι κακές ημέρες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον διαλογισμό, η Rilinger εξηγεί ότι «θα υπάρξουν ορισμένες ημέρες που τα 10 λεπτά θα περάσουν πολύ εύκολα και θα μπορέσετε να παρατηρήσετε πραγματικά τις σκέψεις σας, ηρεμώντας και αφήνοντας τις να φύγουν. Θα υπάρξουν, όμως, και άλλες μέρες που θα νιώσετε μια χαώδη κατάσταση στο μυαλό σας, αλλά και αυτές σίγουρα έχουν κάτι να σας διδάξουν. Οπότε να είστε υπομονετικοί».
  • Αναζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές στα κινητά που προσφέρουν καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος μέσα σε αυτά τα 10 λεπτά διαλογισμού, οι οποίες είναι πολύ βοηθητικές κυρίως για αρχάριους. Εάν αυτές οι εφαρμογές δεν σας ικανοποιούν, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή.


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved