Πρόληψη και θεραπεία

Βρέθηκαν επιβλαβείς ουσίες σε Fast Food

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι φθαλικές ενώσεις, μια ομάδα βιομηχανικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο μαλακά, υπάρχουν σε τρόφιμα όπως οι πίτσες, τα χάμπουργκερ και οι κοτομπουκιές.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, όπως ανωμαλίες στην αναπαραγωγική οδό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (Δες τι επιδεινώνει τα συμπτώματα), προβλήματα συμπεριφοράς και πολλά άλλα.

Το 2017, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων απαγόρευσε τη χρήση φθαλικών ενώσεων σε παιδικά παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας. Ωστόσο, οι φθαλικές ενώσεις μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε συσκευασίες τροφίμων και σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Οι κατασκευαστές πλαστικών έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις φθαλικές ενώσεις με εναλλακτικούς πλαστικοποιητές, όπως ο τερεφθαλικός διοκτυλεστέρας (DEHT), αλλά οι περιορισμένες μελέτες για τον DEHT δεν έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλέστερος. Στη νέα μελέτη, ο DEHT βρέθηκε στο 70% των δειγμάτων τροφίμων που μελετήθηκαν.

Η Lariah Edwards, PhD, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου George Washington και συγγραφέας της μελέτης, υπογράμμισε ότι η ερευνητική της ομάδα θέλησε να μελετήσει αυτούς τους νέους πλαστικοποιητές που αντικαθιστούν τις φθαλικές ενώσεις, διότι εντοπίζονται σε ανησυχητικά επίπεδα στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ωστόσο, η διαθέσιμη βιβλιογραφία είναι ελάχιστη για να μπορέσει να δείξει τον τρόπο που επιδρούν πραγματικά στην ανθρώπινη υγεία και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Μπορεί να μειωθεί η έκθεσή μας στις φθαλικές ενώσεις;

Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα, καλλυντικά, πλαστικές συσκευασίες, σπρέι μαλλιών, σαπούνια και σε πολλά άλλα προϊόντα. Ουσιαστικά, είπε η Edwards, οι φθαλικές ενώσεις είναι ένα είδος χημικής ουσίας που υπάρχει παντού.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι οι χημικές αυτές ουσίες είναι πολύ κοινές σε τρόφιμα και κυρίως σε προϊόντα με βάση το κρέας. Τρόφιμα όπως η πίτσα με τυρί και οι πατάτες οι τηγανητές είχαν τη χαμηλότερη συγκέντρωση πλαστικοποιητών. «Γενικά», είπε η Edwards, «ο περιορισμός των Fast Food είναι ένας καλός τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση των ανθρώπων στις φθαλικές ενώσεις, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για όλους». Μια πιο αυστηρή πολιτική είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν θα εκτίθενται σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Από την πλευρά του, ο Lauri Wright, PhD, RDN, FADA , διευθυντής του Κέντρου Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα, πρόσθεσε ότι και το ζέσταμα του φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά δοχεία, αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στις φθαλικές ουσίες. Θα ήταν πολύ καλύτερο να ζεσταίνετε το φαγητό σας σε κεραμικά δοχεία, για να μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι κατασκευαστές τροφίμων, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης του κοινού στις φθαλικές ουσίες, στράφηκαν προς εναλλακτικούς πλαστικοποιητές, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ο Wright, υπογράμμισε ότι «μερικές φορές, πάνω στην βιασύνη μας να αποφύγουμε επιβλαβείς ουσίες, στρεφόμαστε προς άλλες εναλλακτικές που θεωρούμε πιο υγιεινές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς», δίνοντας ως παράδειγμα την αντικατάσταση του βουτύρου με την μαργαρίνη, η οποία εθεωρείτο πιο υγιεινή γιατί δημιουργείται από φυτικά ελαία. Στην πορεία των μελετών ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυξάνει εξίσου τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ακόμη και αν δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Το ίδιο ενδεχομένως να συμβαίνει και με την αντικατάσταση των φθαλικών ενώσεων με τερεφθαλικό διοκτυλεστέρα.

Αντί να χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί πλαστικοποιητές, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιούνται υλικά χωρίς πλαστικό, αλλά μια τέτοια λύση είναι πολύ ακριβή και απαιτούνται ριζικές αλλαγές πολιτικής για την απομάκρυνση των φθαλικών ενώσεων και των πλαστικοποιητών από τη βιομηχανία τροφίμων.

Καταληκτικά, η Edwards, επανέλαβε ότι για τη μείωση της έκθεσης των ανθρώπων στις φθαλικές ενώσεις, καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξει μόνο η ριζική αλλαγή στην πολιτική, καθώς όπως είπε, ακόμη και αν ενας άνθρωπος έχει την δυνατότητα να φτιάχνει μόνος του το φαγητό του για να μειώσει την έκθεσή του στις φθαλικές ενώσεις, αυτές μπορεί να υπάρχουν σε πολλά άλλα προϊόντα που αγοράζει και μάλιστα χωρίς να αναφέρεται καν στην ετικέτα.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Scientists Find Harmful Industrial Chemicals in Fast Food https://www.verywellhealth.com/fast-food-phthalates-exposure-plastic-5208381

Fast Food Consumption Among Adults in the United States, 2013–2016 https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db322.htm

Phthalates Factsheet https://www.cdc.gov/biomonitoring/Phthalates_FactSheet.html

Phthalates exposure and attention-deficit/hyperactivity disorder in children: a systematic review of epidemiological literature https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32895790/

Phthalate exposure and male reproductive outcomes: A systematic review of the human epidemiological evidence https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412018303404?via%3Dihub

Phthalate and novel plasticizer concentrations in food items from U.S. fast food chains: a preliminary analysis https://www.nature.com/articles/s41370-021-00392-8