Μολυσματικές ασθένειες

Βρογχίτιδα: Πότε είναι μεταδοτική; Πώς θα περιορίσετε τη μετάδοση;

Η βρογχίτιδα είναι μεταδοτική όταν η αιτία της είναι βακτηριακή ή ιογενής. Μολυσμένο σάλιο, αναπνευστικά σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και μολυσμένες επιφάνειες, μπορούν να μεταδώσουν την βρογχίτιδα, όταν είναι οξεία. Η χρόνια βρογχίτιδα, συνήθως δεν είναι μεταδοτική, αφού προκαλείται από μακροχρόνιο ερεθισμό των πνευμόνων. (Βρογχίτιδα ή Κρυολόγημα; Πώς θα ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις;)

Πώς προκαλείται η βρογχίτιδα;

Βρογχίτιδα προκαλείται όταν οι βρόγχοι, οι σωλήνες δηλαδή που οδηγούν στους πνεύμονες, διογκώνονται και αρχίζουν να παράγουν προστατευτική βλέννα, που με τη σειρά της προκαλεί βήχα. (Πόσο διαρκεί η βρογχίτιδα; Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;)

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

 • Η οξεία βρογχίτιδα είναι συνήθως μεταδοτική και προκαλείται από λοίμωξη – ιογενή, βακτηριακή ή μυκητιασική.
 • Οι χρόνιες περιπτώσεις βρογχίτιδας δεν είναι μεταδοτικές και προκαλούνται από μακροχρόνια έκθεση σε ρύπους ή ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Σημειώνεται ότι αυτός ο τύπος βρογχίτιδας συχνά συνυπάρχει με άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.

Πώς μεταδίδεται η οξεία (μεταδοτική) βρογχίτιδα;

Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται από τους ίδιους ιούς και βακτήρια που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Η βρογχίτιδα μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα της COVID-19.

Όταν κάποιος έχει μολυνθεί, είτε από ιογενής, είτε από βακτηριακή οξεία βρογχίτιδα, είναι μεταδοτικός και μπορεί να μολύνει άλλους ανθρώπους. (Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία βρογχίτιδα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Ο ιός ή τα βακτήρια που προκαλούν βρογχίτιδα μπορούν να μεταδοθούν μέσω:

 • Της ομιλίας
 • Του βήχα
 • Του φτερνίσματος
 • Της στενής επαφής
 • Του αγγίγματος κοινών –μολυσμένων- επιφανειών, όπως τα πόμολα της πόρτας
 • Του αγγίγματος του προσώπου με μολυσμένα χέρια

Για πόσο χρονικό διάστημα είναι μεταδοτική η βρογχίτιδα;

Τα άτομα με οξεία βρογχίτιδα θέλουν αρκετές ημέρες για να σταματήσουν να είναι μεταδοτικά. Οι ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν βρογχίτιδα, υπάρχουν στον οργανισμό 2-6 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, τα οποία μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος.(Ασθματική βρογχίτιδα: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;)

Η βρογχίτιδα, ειδικά εάν είναι ιογενής, είναι συνήθως μεταδοτική λίγες ώρες μετά την έκθεση, πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Εξαιτίας αυτού, το χρονικό διάστημα της μεταδοτικότητάς της είναι μεγαλύτερο. Τα άτομα με ιογενής βρογχίτιδα συνεχίζουν να είναι μεταδοτικά για περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται γενικά για την ιογενής και την βακτηριακή βρογχίτιδα. Ωστόσο, σε περίπτωση που χορηγηθούν κατάλληλα, ο ασθενής σταματά να είναι μεταδοτικός, 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας του. (Βρογχίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την βρογχίτιδα και τον πυρετό;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης της μολυσματικής βρογχίτιδας;

Αν έχετε μεταδοτική βρογχίτιδα, θα πρέπει να μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους, για να αποφύγετε την εξάπλωση της ασθένειάς σας.

Για να γίνει αυτό:

 • Μην πάτε στη δουλειά σας, μέχρι να νιώσετε καλύτερα (δηλαδή μέχρι να μην έχετε συμπτώματα, πέραν του βήχα, που τείνει να παραμένει περισσότερο).
 • Φροντίστε να κρατάτε αποστάσεις από τα άτομα που ζείτε μαζί στο ίδιο σπίτι πχ μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με τον σύζυγό σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
 • Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να μην αγγίζετε άσκοπα επιφάνειες του σπιτιού με άπλυτα χέρια.
 • Χρησιμοποιήστε την άκρη του αγκώνα σας και όχι το χέρι σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Φροντίστε να απολυμαίνετε συχνά τους κοινοχρήστους χώρους του σπιτιού σας.
 • Χρησιμοποιήστε προστατευτική μάσκα προσώπου όταν συναναστρέφεστε με άλλους ανθρώπους.
 • Αποφύγετε να αγγίζετε άλλα άτομα, αλλά, εάν είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε πρώτα απολυμαντικό χεριών.