Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Βρογχίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την βρογχίτιδα και τον πυρετό;

Η βρογχίτιδα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οίδημα και φλεγμονή στους σωλήνες που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως βρόγχοι. Η εν λόγω κατάσταση, ανάλογα με τον τύπο της, συνοδεύεται ή δεν συνοδεύεται από πυρετό.

Πότε η βρογχίτιδα μπορεί να προκαλέσει πυρετό;

Σε περίπτωση που η βρογχίτιδα είναι αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης λοίμωξης, όπως το κοινό κρυολόγημα, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) ή η γρίπη, τότε συνήθως προκαλεί πυρετό. Αυτός ο τύπος βρογχίτιδας ονομάζεται οξεία βρογχίτιδα. Σε ήπιες περιπτώσεις εμφανίζεται χαμηλός πυρετός, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο πυρετός είναι αυξημένος. Τονίζεται ότι δεν εμφανίζουν πυρετό όλοι οι άνθρωποι με οξεία βρογχίτιδα.

Η χρόνια βρογχίτιδα προκαλείται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου από καταστάσεις όπως το κάπνισμα. Συνήθως, η χρόνια βρογχίτιδα δεν προκαλεί πυρετό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι με χρόνια βρογχίτιδα δεν εμφανίζουν ποτέ πυρετό.

Αν έχετε σημάδια βρογχίτιδας και παρόλα αυτά δεν έχετε πυρετό, είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.


Ποια συμπτώματα προκαλεί η βρογχίτιδα και τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό;

Η βρογχίτιδα είναι γενικά μια μακροχρόνια κατάσταση. Τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας μπορεί να διαρκέσουν για μήνες, ενώ τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας διαρκούν ακόμη περισσότερο. Ο πυρετός που προκαλείται από την ασθένεια σε ορισμένες περιπτώσεις, υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της θεραπείας.

1. Πυρετός

Ο πυρετός είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος, επομένως είναι απολύτως φυσική και ακόμη και χρήσιμη η εμφάνισή του σε περιπτώσεις που η βρογχίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης. Σημειώνεται ότι ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως από πόνους στο σώμα και ρίγος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πυρετός που σχετίζεται με την βρογχίτιδα διαρκεί 3-5 ημέρες. Δεδομένου ότι η βρογχίτιδα προκαλείται συνήθως από ιογενείς λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά δεν χρησιμεύουν στη θεραπεία της, αντίθετα η χρήση τους αυξάνει τη διάρκεια του πυρετού.

2. Βήχας

Το κύριο σύμπτωμα της βρογχίτιδας, είτε είναι οξεία, είτε χρόνια, είναι ο βήχας. Ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός ή παραγωγικός (ο βήχας που προκαλεί φλέγματα και βλέννα).

3. Πρόσθετα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας

4. Παιδικά συμπτώματα

Τα παιδιά με οξεία βρογχίτιδα μπορεί να εμφανίσουν ήπιο πυρετό, όπως και οι ενήλικες, αλλά και βρογχίτιδα χωρίς πυρετό. Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων και περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο

Τα παιδιά ενδέχεται παράλληλα να έχουν τάσεις για έμετο, πόνο στην πλάτη και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Πώς θεραπεύεται η βρογχίτιδα;

1. Σπιτικές θεραπείες

  • Υγραντήρας δωματίου: Ο υγραντήρας προσθέτει υγρασία στον εσωτερικό αέρα του σπιτιού, κάνοντας πιο άνετη την αναπνοή. Επιπρόσθετα, ο υγρός αέρας χαλαρώνει την βλέννα στους πνεύμονες μειώνοντας τον βήχα.
  • Άφθονα υγρά: Τα υγρά χαλαρώνουν τη βλέννα και μειώνουν τη συσσώρευσή της στους πνεύμονες και τους βρόγχους.
  • Ξεκούραση: Η ξεκούραση δίνει χρόνο στο σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση που προκαλεί βρογχίτιδα.

2. Αντιμετώπιση πυρετού σε ενήλικες

Οι ενήλικες με βρογχίτιδα που αναπτύσσουν πυρετό μπορούν να πάρουν αντιπυρετικά που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, όπως:

  • Ακεταμινοφαίνη (Τυλενόλη)
  • Ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin)
  • Naproxen (Aleve)
  • Ασπιρίνη (Bayer, Ecotrin)

Τα πιο πάνω φάρμακα έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθούν και στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.

3. Αντιμετώπιση πυρετού στα παιδιά

Στα παιδιά, ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν:

  • Έχετε πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 3-5 μέρες
  • Βήχετε πράσινη ή κίτρινη βλέννα (αυτό μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση)
  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή
  • Έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση των πνευμόνων, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)