Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Βρογχοδιασταλτικά και καπνιστές: Βοηθούν στα αναπνευστικά συμπτώματα;

Βρογχοδιασταλτικά: Βελτιώνουν ή όχι τα αναπνευστικά συμπτώματα σε καπνιστές χωρίς ΧΑΠ;

Οι διπλοί βρογχοδιασταλτικοί παράγοντες –μακράς διαρκείας εισπνοές που χαλαρώνουν τους αεραγωγούς και διευκολύνουν την αναπνοή- βοηθούν ελάχιστα τα άτομα που δεν έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλά έχουν αναπνευστικά συμπτώματα και ιστορικό καπνίσματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε ταυτόχρονα στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας. (ΧΑΠ: Τι κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες;)

Τα βρογχοδιασταλτικά βελτιώνουν τα αναπνευστικά συμπτώματα σε καπνιστές χωρίς ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που εμποδίζει τους αεραγωγούς, προκαλώντας βήχα, συριγμό και δύσπνοια, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η εν λόγω πνευμονική πάθηση αντιμετωπίζεται με βρογχοδιασταλτικά, ωστόσο, σε εκατομμύρια καπνιστές και μη καπνιστές, που δεν έχουν ΧΑΠ, αλλά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά συμπτώματα, συνταγογραφούνται επίσης βρογχοδιασταλτικά. (Τι συμβαίνει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;)

Σύμφωνα με τον MeiLan K. Han, MD, κύριο ερευνητή και πρώτο συγγραφέα της μελέτης, οι γιατροί υπέθεσαν ότι τα βρογχοδιασταλτικά μπορούν να λειτουργήσουν σε ασθενείς που παρόλο που δεν πληρούν τα κριτήρια πνευμονικής λειτουργίας για να διαγνωστούν με ΧΑΠ, παρουσιάζουν, εν τούτοις, κάποια αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά αυτή η υπόθεση δεν ελέγχθηκε ποτέ. Πλέον, η παρούσα η μελέτη ξεκαθαρίζει ότι τα εν λόγω φάρμακα δεν λειτουργούν γι΄ αυτούς τους ασθενείς.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, τα ευρήματα είναι σημαντικά, διότι αναδεικνύουν τη σημασία της διάγνωσης των πνευμονικών παθήσεων μέσω σπιρομέτρησης, μιας δοκιμασίας που εξετάζει την πνευμονική λειτουργία, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέες αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά δεν έχουν ΧΑΠ. (Βήχας: Αυτές οι 9 φυσικές θεραπείες θα σας ανακουφίσουν άμεσα)

Οι εισπνοές βρογχοδιασταλτικών αποτελούν εδώ και καιρό την κύρια θεραπεία για τους ασθενείς χωρίς ΧΑΠ, διότι οι γιατροί είτε υποθέτουν λανθασμένα ότι ένας ασθενής έχει ΧΑΠ ή αν δεν έχει, ότι τα συμπτώματά του, που σχετίζονται με το κάπνισμα, θα μπορούσαν να βελτιωθούν με αυτές τις θεραπείες. Ωστόσο, παρόλο που το κάπνισμα προκαλεί πνευμονική βλάβη, η μελέτη έδειξε ότι η βρογχοδιασταλτική θεραπεία βοηθά μόνο ασθενείς με σημαντική πνευμονική βλάβη, με μη φυσιολογικές μετρήσεις σπιρομέτρησης. (Κάπνισμα: τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη διακοπή του;)

Στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη, που διήρκησε 12 εβδομάδες, συμμετείχαν 535 ενήλικες με συμπτώματα ΧΑΠ, 40-80 ετών. Δύο φορές την ημέρα, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν συσκευή εισπνοής που περιείχε είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε εικονικό φάρμακο. (10 καταστάσεις υγείας που μοιάζουν με άγχος)

Μέχρι το τέλος της δοκιμής, άτομα και από τις δύο ομάδες (φαρμάκου και εικονικού φαρμάκου) παρουσίασαν ελαφριές αναπνευστικές βελτιώσεις, δηλαδή έβηχαν λιγότερο, παρήγαγαν λιγότερα φλέγματα και ανέπνεαν καλύτερα. Οι ερευνητές, δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα άτομα που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή και στα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα,  βελτίωση παρουσίασε το 56% (128 από 227) των συμμετεχόντων που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή και το 59% (144 από 244) των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τον Han, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι γιατροί δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν βρογχοδιασταλτικά σε καπνιστές χωρίς ΧΑΠ, απλά και μόνο επειδή εμφανίζουν ορισμένα αναπνευστικά συμπτώματα και μάλιστα χωρίς σπιρομέτρηση. Ο Antonello Punturieri, MD, Ph.D., διευθυντής του Προγράμματος Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας/Περιβάλλοντος του NHLBI, τόνισε από την πλευρά του ότι η σπιρομέτρηση πρέπει να πραγματοποιείται σε οποιονδήποτε ασθενή εμφανίζει συμπτώματα ΧΑΠ, απόφραξη της ροής του αέρα ή έχει ιστορικό καπνίσματος. (Πώς να ζείτε υγιεινά με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);)

Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εύρεση νέων στοχευμένων θεραπειών για τα άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα λόγω καπνίσματος, αλλά δεν έχουν ΧΑΠ. Η διακοπή του καπνίσματος, είναι πολύ σημαντική. Για συμβουλές διακοπής μιλήστε με τον γιατρό σας και προγραμματίστε ραντεβού για σπιρομέτρηση. (4 συμβουλές για πιο εύκολη διακοπή του καπνίσματος)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Bronchodilators don’t improve smoking-related respiratory symptoms in people without COPD https://www.nih.gov/news-events/news-releases/bronchodilators-don-t-improve-smoking-related-respiratory-symptoms-people-without-copd

What Is COPD? https://www.nhlbi.nih.gov/health/copd

Tests for Lung Disease https://www.nhlbi.nih.gov/health/lung-tests

The purpose of the RETHINC study is to determine whether symptomatic current and former smokers with normal lung function will benefit from the use of bronchodilator therapy currently used to treat patients who have Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). https://www.pulmonarytrials.org/ptc-studies/rethinc/

Spirometry Utilization for COPD: How Do We Measure Up? https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012369215374304?via%3Dihub

Characteristics of COPD in never-smokers and ever-smokers in the general population: results from the CanCOLD study https://thorax.bmj.com/content/70/9/822.long

Millions of Americans are living with lung diseases such as COPD and Asthma. Help them breathe better https://www.nhlbi.nih.gov/BreatheBetter