Εξαρτησιογόνες ουσίες

Xanax: Γνωρίζατε ότι μπορεί να προκαλέσει εθισμό;

Η αλπραζολάμη, η οποία διατίθεται με την εμπορική ονομασία Xanax, είναι μια μορφή βενζοδιαζεπίνης. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι ένα είδος ηρεμιστικού, που σημαίνει ότι βοηθούν στην επιβράδυνση των εγκεφαλικών και σωματικών λειτουργιών. Το Xanax, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το Xanax;

Το Xanax μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες, όπως:

Συχνές παρενέργειες

Λιγότερο συχνές αλλά πιο σοβαρές παρενέργειες του Xanax περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Δυσκολία στην ομιλία
 • Υπερβολική κούραση
 • Λιποθυμία
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
 • Υπνηλία και δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως η οδήγηση
 • Κατάθλιψη
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή
 • Επιβλαβείς ή αυτοκτονικές σκέψεις

Εάν ένα άτομο εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες κατά τη λήψη του Xanax, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην εξάρτηση και τον εθισμό;

Παρόλο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους δύο όρους ως συνώνυμους, εν τούτοις τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

1. Εξάρτηση

Ένα άτομο που εξαρτάται από το Xanax, σημαίνει ότι το χρειάζεται για να λειτουργήσει και ότι εάν σταματήσει να το παίρνει θα αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα στέρησης. Εξάρτηση από το Xanax δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και εθισμός.

Η Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες σημειώνει ότι ένα άτομο μπορεί να εξαρτηθεί σωματικά από το Xanax μετά από 2 ή περισσότερες εβδομάδες καθημερινής χρήσης. Έρευνα του 2015 υποδηλώνει ότι το 20 – 50% των ατόμων εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης όταν διακόπτουν τις υψηλές δόσεις βενζοδιαζεπινών.

2. Εθισμός

Ο εθισμός είναι ένας τύπος εγκεφαλικής νόσου. Ο εθισμός σε μια ουσία, όπως το Xanax ή το αλκοόλ, είναι αυτό που οι ειδικοί αναφέρουν ως διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD). Εάν ένα άτομο έχει εθισμό στο Xanax, δεν μπορεί να σταματήσει να το παίρνει, παρά τις αρνητικές του επιπτώσεις.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών σημειώνει ότι η διαταραχή χρήσης ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο ενός ατόμου, οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και μετά τη διακοπή της ουσίας. (Εθισμός: Γιατί είναι σημαντικό να γνωστοποιήσει κάποιος το πρόβλημα του;)

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν διαταραχή χρήσης ουσιών;

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD). Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι τα ίδια ανεξάρτητα από την ουσία.

Το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, δηλώνει ότι για να διαγνωστεί κάποιος με SUD, πρέπει να πληροί δύο από τα ακόλουθα για τουλάχιστον 12 μήνες:

 • Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες μιας ουσίας σε τακτική βάση, για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Δηλώνει την επιθυμία του να μειώσει την πρόσληψη μιας ουσίας, χωρίς να μειώνει την κατανάλωσή της
 • Ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποκτήσει μια ουσία
 • Δηλώνει έντονα την επιθυμία του για τη χρήση μιας ουσίας
 • Η τακτική χρήση της ουσίας, του δημιουργεί εργασιακά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα
 • Απομακρύνεται από χόμπι και κοινωνικές δραστηριότητες, ως αποτέλεσμα της χρήσης μιας ουσίας
 • Αντιμετωπίζει συμπτώματα στέρησης (φυσική απόκριση στη μη κατανάλωση της ουσίας), όπως εφίδρωση, τρέμουλο και ναυτία
 • Αναπτύσσει ανοχή στην ουσία, καθιστώντας απαραίτητη την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας για την επίτευξη μέθης

Τι πρέπει να περιμένετε από την αποτοξίνωση;

Η αποτοξίνωση είναι η διαδικασία που απομακρύνει από το σώμα μια ουσία, ενώ θεραπεύει και μετριάζει τυχόν συμπτώματα στέρησης. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα, τα οποία βοηθούν ένα άτομο να αποτοξινωθεί σιγά σιγά. Την ίδια ώρα, συνταγογραφούν φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα στέρησης.

Τα συμπτώματα στέρησης που προκαλεί το Xanax περιλαμβάνουν:

Το Xanax είναι σημαντικό να μειωθεί σταδιακά, καθώς η άμεση διακοπή του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα στέρησης.

Τι πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία;

Όταν ένα άτομο αναζητά θεραπεία για έναν εθισμό, ο γιατρός πρέπει να ακούσει πραγματικά τις επιθυμίες και τις ανάγκες του και να θέσουν μαζί τους κατάλληλους θεραπευτικούς στόχους. Ο γιατρός θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ασθενή για να βελτιστοποιήσει την ασφάλεια και την ευεξία του κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν έχει εγκρίνει καμία θεραπεία για τον εθισμό στο Xanax, αλλά υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές που βοηθούν στην μείωση της επιθυμίας κατά τη διάρκεια και μετά την αποτοξίνωση:

 • Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Η CBT μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να καταλάβει γιατί κάνει κακή χρήση του Xanax και πώς θα αποφύγει τους ερεθισμούς.
 • Διαχείριση έκτακτης ανάγκης: Αυτή η μορφή θεραπείας ανταμείβει ένα άτομο για την επίτευξη ορισμένων στόχων, όπως η παρακολούθηση των συνεδριών του και η απομάκρυνσή του από το ναρκωτικό.
 • Θεραπεία ενίσχυσης κινήτρων (MET): Η MET βοηθά ένα άτομο να ξεπεράσει τυχόν αβεβαιότητες που έχει σχετικά με την αντιμετώπιση του εθισμού του.
 • Οικογενειακή θεραπεία: Η οικογενειακή θεραπεία περιλαμβάνει τη συμβουλευτική όλης της οικογένειας. Ο στόχος είναι να συζητηθούν τα πρότυπα εθισμού, καθώς και να βελτιωθεί η συνολική λειτουργικότητα της οικογένειας.
 • Διευκόλυνση δώδεκα βημάτων (TSF): Η TSF είναι ένα σύνολο 12 εβδομαδιαίων συνεδριών σε ομαδικό περιβάλλον, με άλλα μέλη της ομάδας να παρέχουν υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κακής χρήσης Xanax;

Για να αποφύγετε την επιστροφή στην κακή χρήση του Xanax:

 • Αποφύγετε την επίσκεψη σε μέρη ή τη συναναστροφή με άτομα που σας ξυπνούν την επιθυμία
 • Αποφύγετε την επαφή με το Xanax ή παρόμοια φάρμακα
 • Ακολουθείστε πιστά την θεραπεία σας
 • Υιοθετήστε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Ασκηθείτε τακτικά και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to know about Xanax addiction treatment https://www.medicalnewstoday.com/articles/anax-addiction-treatment?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2022-04-30&apid=28106639&rvid=2ab703bd2390da602db730ffcabad69b1d2287d478aa6b1a4e00412dc18de389

Addiction Vs. Dependence https://www.addictioncenter.com/addiction/addiction-vs-dependence/

Alprazolam https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538165/

High-dose benzodiazepine dependence: a qualitative study of patients’ perception on cessation and withdrawal https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-015-0493-y

Can addiction be treated successfully? https://nida.nih.gov/publications/drugs-brains-behavior-science-addiction/treatment-recovery

HELPING A LOVED ONE DEALING WITH MENTAL AND/OR SUBSTANCE USE DISORDERS https://www.samhsa.gov/sites/default/files/samhsa_families_family_support_guide_final508.pdf

Drug Use and Addiction https://medlineplus.gov/druguseandaddiction.html

What is drug addiction? https://nida.nih.gov/publications/drugs-brains-behavior-science-addiction/drug-misuse-addiction

Substance Use Disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519702/

Benzodiazepine-Associated Risks https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Treatment/Mental-Health-Medications/Benzodiazepine-Associated-Risks

Benzodiazepines and Opioids https://nida.nih.gov/drug-topics/opioids/benzodiazepines-opioids

Alprazolam (Xanax) https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Treatments/Mental-Health-Medications/Types-of-Medication/Alprazolam-(Xanax)

A Review of Alprazolam Use, Misuse, and Withdrawal https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5846112/