Μολυσματικές ασθένειες

XBB.1.5: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάλλαξη «Kraken» της COVID-19;

Σε τι διαφέρει η μετάλλαξη XBB.1.5 από τις προηγούμενες μεταλλάξεις της COVID-19;

Η μετάλλαξη XBB.1.5., που πλέον ονομάζεται “Kraken” είναι μια ακόμη υποπαραλλαγή της μετάλλαξης όμικρον. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το John Hopkins, δείχνει ότι αυτή η μετάλλαξη έχει ισχυρότερες ικανότητες δέσμευσης στον υποδοχέα-ξενιστή στόχο. Αυτό την καθιστά πιο αποτελεσματική στην εξάπλωση και πιο μολυσματική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μάλιστα, την χαρακτήρισε ως την πιο μεταδοτική, από οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη της COVID-19, μέχρι στιγμής. (Εγκυμοσύνη: Η COVID-19 προκαλεί μικρή εγκεφαλική αιμορραγία σε έμβρυα)

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης XBB.1.5; Διαφέρουν σε κάτι από τις προηγούμενες μεταλλάξεις;

Με τα τρέχοντα διαθέσιμα δεδομένα, τα συμπτώματα της μετάλλαξης XBB.1.5 είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που προκαλούν τα προηγούμενα στελέχη της νόσου, χωρίς ενδείξεις πιο σοβαρής μόλυνσης. (Μεταλλάξεις BQ.1 και BQ.1.1: Οι νέες κυρίαρχες μεταλλάξεις της COVID-19)

Το πρόσφατο ενισχυτικό δισθενές εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά της XBB.1.5;

Μια μελέτη του Paul Offit, διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων και θεράποντα ιατρού στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, έδειξε ότι το ενημερωμένο δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο μπορεί να μην είναι πιο αποτελεσματικό, σε σύγκριση με το αρχικό, μονοσθενές εμβόλιο. Το νέο ενισχυτικό εμβόλιο δεν έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων έναντι των νεότερων μεταλλάξεων της όμικρον, συμπεριλαμβανομένων των BQ.1, BQ1.1, XBB και XBB.1.5.

Αυτό ωστόσο, ΔΕΝ σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, απλώς δείχνει ότι τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια μπορεί να μην είναι πιο αποτελεσματικά από το αρχικό μονοσθενές εμβόλιο. Το δισθενές εμβόλιο εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Τα άτομα υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα 65 ετών και άνω και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. (Μεταλλάξεις COVID-19: Είναι απαραίτητες ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου;)

Πώς θα αποφύγετε τη μόλυνση από COVID-19;

Για την αποφυγή της μόλυνσης από COVID-19:

Γιατί είναι καλύτερο να αποφύγετε τη μόλυνση από COVID-19;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να αποφύγετε τη μόλυνση από COVID-19. Η μόλυνση, θα σας θέσει σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης, πιθανής νοσηλείας και θανάτου, ειδικά εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχετε εμβολιαστεί. Η πιθανότητα ενός μη εμβολιασμένου ατόμου να πεθάνει από την COVID-19, είναι 10-20 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός εμβολιασμένου ατόμου. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Επιπλέον, τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα μπορούν να αποφύγουν καλύτερα την ανοσοποιητική άμυνα του σώματος, σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη. Επομένως, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι μεγαλύτερος. Επαναλαμβάνουμε ότι η μόλυνση θέτει τους ευάλωτους πληθυσμούς σε περιττούς κινδύνους, όπως η σοβαρή νόσηση, η νοσηλεία και ο θάνατος.

Τέλος, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο, μετά τη μόλυνση να αναπτύξετε μακροχρόνια COVID-19, για την οποία υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία, τουλάχιστον για το ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Να υπενθυμίσουμε ότι η μακροχρόνια COVID-19 προκαλεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αρχική μόλυνση, παρατεταμένα συμπτώματα που επηρεάζουν διάφορα –πολλά ακόμη άγνωστα- συστήματα του σώματος. (COVID-19: Επηρεάζει τον εγκέφαλο 6 μήνες μετά τα συμπτώματα)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

XBB.1.5: What you need to know about COVID's 'Kraken' variant https://medicalxpress.com/news/2023-01-xbb15-covid-kraken-variant.html

What you need to know about XBB.1.5, the latest omicron variant https://medicalxpress.com/news/2023-01-xbb15-latest-omicron-variant.html