Ψυχική υγεία

Ξεφορτωθείτε το άγχος της καθημερινότητας με 3 απλές πρακτικές

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από τότε που ξέσπασε η πανδημία Covid-19,  η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει και αποδεδειγμένα το άγχος του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί. Το ζήτημα όμως είναι το τι κάνουμε εμείς για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Πιο κάτω λοιπόν, αναφέρονται τρεις απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος της καθημερινότητας σας.

Πώς θα μειώσετε το άγχος της καθημερινότητας;

Ορίστε τον στόχο της ημέρας: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ακόμη πιείτε καφέ, είναι να ορίσετε τον στόχο της ημέρας σας. Με πιο απλά λόγια, να ορίσετε το «κύριο θέμα» της ημέρας σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα δώσετε προτεραιότητα στην δουλειά σας, στα παιδιά σας ή σε οτιδήποτε άλλο. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσετε ότι κρατάτε τα ινία της ζωής σας και θα αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να αισθανθεί ότι τον «σέρνει» η ζωή και δεν έχει λόγο σε αυτήν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αίσθηση του ελέγχου μειώνει το άγχος.

Ασκηθείτε. Σαν δεύτερο καθημερινό στόχο θέστε την άσκηση. Βρείτε 15-30 λεπτά την ημέρα για να ασκηθείτε. Μπορείτε να περπατήσετε στη φύση ή να ασκηθείτε στο σπίτι σας. Να θυμάστε πως η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο την σωματική σας υγεία, αλλά ταυτόχρονα προάγει και την ψυχική και την συναισθηματική σας ευεξία. Εάν οι υποχρεώσεις σας δεν σας αφήνουν χρόνο για απογευματινή άσκηση, τότε κάντε ένα μισάωρο διάλειμμα από τη δουλειά σας και περπατήστε για περίπου 10-15 λεπτά. Όταν επιστρέψετε στη δουλειά σας θα νιώθετε πιο παραγωγικοί και πιο ορεξάτοι για δουλειά.

Πρακτική ευγνωμοσύνης. Το τρίτο και τελευταίο καθημερινό βήμα που πρέπει να ακολουθείτε για να μειώσετε το άγχος σας, είναι η «πρακτική ευγνωμοσύνης». Στο τέλος της ημέρας σας, όταν ξαπλώνετε για ύπνο, φροντίστε να αφιερώνετε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε 1-2 πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνώμων και προσπαθήστε να προσδιορίσετε τον λόγο που νιώθετε έτσι για αυτά. Να θυμάστε πως ωθώντας τον εαυτό σας να δει τα θετικά που έχει στη ζωή του, απομακρύνετε την αρνητικότητα του άγχους και μειώνετε σημαντικά το συναισθηματικό σας στρες.

Συμπερασματικά

Αν δοκιμάσετε τις τρεις πιο πάνω πρακτικές και το άγχος σας εξακολουθεί να επιμένει, τότε ζητήστε βοήθεια. Μπορείτε να στραφείτε αρχικά προς την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά αν δεν είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τότε συμβουλευτείτε έναν ειδικό θεραπευτή για εξατομικευμένες συμβουλές.