Υγεία Δέρματος

Ξηροδερμία χεριών εν μέσω πανδημίας: Μάθε πώς να διατηρήσεις τα χέρια σου ενυδατωμένα

Τώρα με την πανδημία  COVID-19, ακούμε και ξανακούμε ότι πρέπει να πλένουμε καλά και πολλές φορές την ημέρα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό. Η καλή υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την μείωση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και κάθε άλλης μολυσματικής ασθένειας. Δυστυχώς όμως, το πολύ συχνό πλύσιμο, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία και δερματίτιδα, σε ένα εξάνθημα, δηλαδή, που εκδηλώνεται ως κοκκίνισμα και προκαλεί φαγούρα, σπάσιμο του δέρματος και πόνο. Σημειώνεται ότι τα άτομα που έχουν ιστορικό εκζέματος ή εμφανίζουν συχνά ξηροδερμία, είναι πιο πιθανόν να έρθουν αντιμέτωπα με αυτές τις καταστάσεις.

Τι συμβαίνει ακριβώς στο δέρμα των χεριών;

Το υγιές δέρμα, δρα ως προστατευτικό φράγμα για τα χέρια, αλλά η συχνή έκθεση στο νερό, η χρήση σαπουνιών και απολυμαντικών που περιέχουν αλκοόλη, μειώνουν τις υγιείς λιπαρές ενώσεις που υπάρχουν στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, με αποτέλεσμα το προστατευτικό φράγμα του δέρματος να αποδυναμώνεται.  Σημειώνεται ότι εκτός από τον ερεθισμό και την ταλαιπωρία που προκαλεί η ξηροδερμία, το σκασμένο δέρμα αυξάνει και τον κίνδυνο επιφανειακών λοιμώξεων του δέρματος.

Πώς θα προστατεύσετε τα χέρια σας από την ξηροδερμία;

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την ξηροδερμία, ακολουθήστε τα εξής τρία βήματα όταν πλένετε τα χέρια σας:

  • Επιλέξτε να πλένετε τα χέρια σας με δροσερό ή χλιαρό νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει τον αριθμό των μικροβίων που αποβάλλονται από τα χέρια και νοουμένου ότι το ζεστό νερό στεγνώνει το δέρμα, είναι άσκοπο να το χρησιμοποιείται. Υπενθυμίζεται ότι το σχολαστικό πλύσιμο περιλαμβάνει τις ράχες των χεριών, ανάμεσα στα δάκτυλα και γύρω από τα νύχια.
  • Στεγνώστε ελαφρά τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα. Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο.
  • Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα στο δέρμα σας την στιγμή που τα χέρια σας είναι ελαφρώς υγρά, η οποία θα «κλειδώσει» την υγρασία και θα αποκαταστήσει το φράγμα του δέρματος. Σημειώνεται ότι οι πιο παχύρευστες ενυδατικές κρέμες είναι πιο αποτελεσματικές.

Έχει σημασία ο τύπος του σαπουνιού που χρησιμοποιείτε;

Δεν έχει σημασία ο τύπος του σαπουνιού που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, καθώς όλα τα σαπούνια είναι επιφανειοδραστικά, δηλαδή μέσω κάποιων ενώσεων σχηματίζουν μικκύλια (μικρές μπάλες μορίων) τα οποία παγιδεύουν τη βρωμιά, τα λάδια και τα μικρόβια. Αυτή η ιδιότητα, μάλιστα, επιτρέπει στο σαπούνι να σπάσει το εξωτερικό περίβλημα ορισμένων ιών, όπως ο κορωνοϊός. Ουσιαστικά, η χρήση σαπουνιού κατά το πλύσιμο, χαλαρώνει την λαβή μεταξύ του ιού και του δέρματος και διασπά τους δεσμούς που συγκρατούν τον ιό στα χέρια.

Υπάρχουν ωστόσο, διάφορα είδη σαπουνιών, που όλα, επαναλαμβάνουμε, έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Φυσικά τα σαπούνια που περιέχουν ενυδατικά συστατικά δεν στεγνώνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό το δέρμα, οπότε μπορεί να είναι καλύτερα για την αποφυγή της ξηροδερμίας. Όσοι προτιμούν τα φυσικά προϊόντα μπορούν να διαλέξουν σαπούνια που περιέχουν λάδι αβοκάντο, βούτυρο καριτέ, λάδι καρύδας ή λάδι jojoba, τα οποία είναι ενυδατικά συστατικά, ενώ όσοι έχουν ιστορικό εκζέματος, ευαίσθητο δέρμα ή κάποια αλλεργία στα καλλυντικά προϊόντα είναι καλό να χρησιμοποιούν ήπια σαπούνια, που δεν περιέχουν αλλεργιογόνα, όπως άρωμα, μεθυλισοθειαζολινόνη, μεθυλοχλωροϊσοθειαζολινόνη, κοκαμιδοπροπυλο βεταΐνη και βάλσαμο του Περού.

Τι πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε για να αποφύγετε την ξηροδερμία;

Πριν κοιμηθείτε εφαρμόστε στα χέρια σας, ένα ακόμη πιο ενυδατικό προϊόν, όπως μια πολύ ενυδατική παχύρευστη κρέμα. Μια εξαιρετική επιλογή είναι η απλή βαζελίνη, που είναι πολύ παχύρευστη και αποφρακτική, κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα και δεν περιέχει πρόσθετα συστατικά που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Scrubbing your hands dry? Soaps, moisturizers, and tips to help keep skin healthy https://www.health.harvard.edu/blog/scrubbing-your-hands-dry-soaps-moisturizers-and-tips-to-help-keep-skin-healthy-2020040719449

Skin Care and Repair https://www.health.harvard.edu/special-health-reports/skin-care-and-repair?utm_source=HHPBlog&utm_medium=link&utm_content=related-text&utm_campaign=referral

Changes in skin barrier function following single and repeated applications of 4 types of moisturizers: a randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=32043630

A doctor answers 5 questions about dry skin https://www.health.harvard.edu/blog/5-answers-about-dry-skin-2018020913227