Υγεία του ματιού

Ξηροφθαλμία: 11 συμβουλές που θα ανακουφίσουν άμεσα τα μάτια σας

Η ξηροφθαλμία είναι μια άβολη κατάσταση που μπορεί να βλάψει την όραση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες απλές ενέργειες που μπορούν να ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό τα μάτια.

Πώς θα ανακουφιστείτε από την ξηροφθαλμία;

1. Χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα

Τα φυσικά δάκρυα παράγονται κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας. Στην περίπτωση που δεν παράγετε αρκετά δάκρυα ή αυτά εξατμίζονται πολύ γρήγορα, τα μάτια σας θα αρχίσουν να στεγνώνουν, με τον κίνδυνο μόλυνσης να αυξάνεται.

Τα δάκρυα αποτελούνται από νερό, λιπαρά οξέα και βλέννα, οπότε τα τεχνητά δάκρυα, που στην ουσία είναι σταγόνες για τα μάτια που περιέχουν τα ίδια συστατικά, ενυδατώνουν τα μάτια όπως ακριβώς τα φυσικά δάκρυα. Υπάρχουν στην αγορά πολλές μάρκες τεχνητών δακρύων και έτσι ενδέχεται να χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετές μέχρι να βρείτε αυτές που σας ταιριάζουν. Επιπρόσθετα, οι εν λόγω σταγόνες έρχονται με ή χωρίς συντηρητικά, έτσι εάν τις χρησιμοποιείτε 3-4 φορές την ημέρα προτιμήστε αυτές που δεν περιέχουν συντηρητικά, καθώς πολλές φορές τα συντηρητικά ενοχλούν τα μάτια.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην περίπτωση που τα τεχνητά δάκρυα δεν έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλοιφές ή πιο παχιά υγρά, ωστόσο, πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, διότι θολώνουν την όραση.

2. Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μερικές φορές, τα τεχνητά δάκρυα δεν είναι αρκετά και η ξηροφθαλμία μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός θα σας προτείνει σταγόνες κυκλοσπορίνης (Cequa, Restasis), οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή περισσότερων φυσικών δακρύων και αντιμετωπίζουν την φλεγμονή στους δακρυγόνους αδένες. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται δύο φορές την μέρα, αλλά για την αντιμετώπιση της χρονιάς ξηροφθαλμίας, μπορεί να χρειαστεί να το χρησιμοποιείτε περίπου 6 μήνες και ενδεχομένως αρχικά να σας προκαλέσει κάποιο ερεθισμό στα μάτια.

Μια άλλη εναλλακτική είναι οι οφθαλμικές σταγόνες lifitegrast (Xiidra), οι οποίες περιορίζουν την φλεγμονή και βελτιώνουν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Το εν λόγω φάρμακο χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα και σε δυο εβδομάδες τα συμπτώματα μειώνονται.

Τέλος, στην περίπτωση που η ξηροφθαλμία είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε στεροειδείς οφθαλμικές σταγόνες για γρηγορότερη μείωση της φλεγμονής, ωστόσο αυτές οι σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

3. Εμποδίστε τους δακρυγόνους αδένες

Εάν έχετε ξηροφθαλμία, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να εμποδίσετε τους δακρυγόνους αδένες σας, έτσι ώστε τα μάτια σας να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενυδατωμένα. Συγκεκριμένα, ο οφθαλμίατρος θα σας τοποθετήσει μικροσκοπικά βύσματα στους δακρυγόνους αδένες σας, στην εσωτερική γωνιά των ματιών σας, με σκοπό να επιβραδυνθεί η αποστράγγιση των δακρύων στη μύτη. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω βύσματα μπορούν να αφαιρεθούν αργότερα εάν χρειαστεί ή να παραμείνουν για πάντα στους αδένες σας. Ο γιατρός σας μάλιστα, μπορεί να σας προτείνει και χειρουργική επέμβαση για να κλείσει μόνιμα τους αδένες σας.

4. Αλλάξτε τη διατροφή σας

Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Συγκεκριμένα, αναγκάζουν τους αδένες να παράγουν περισσότερο λάδι στα δάκρυα, το οποίο τα προστατεύει από την γρήγορη εξάτμιση.

5. Κάντε ζεστές κομπρέσες στα μάτια σας

Οι δακρυγόνοι αδένες, μερικές φορές δημιουργούν φλεγμονή και φράσσονται από ένα πιο σκληρό μείγμα λαδιού. Οι ζέστες κομπρέσες μπορούν να λιώσουν αυτό το μείγμα και να απελευθερώσουν την ροή των δακρύων. Εφαρμόστε, λοιπόν, ζέστες κομπρέσες στα μάτια σας, για 30 δευτερόλεπτα έως 4 λεπτά, δυο φορές την ημέρα.

6. Κάντε μασάζ στα μάτια σας

Το μασάζ είναι πολύ βοηθητικό στην απομάκρυνση του σκληρού μείγματος λαδιού που δημιουργείται στην άκρη του ματιού, το οποίο ενδεχομένως να φράσσει τους αδένες σας. Για να κάνετε σωστά μασάζ ακολουθείστε τα εξής βήματα: Κλείστε τα μάτια. Κάντε απαλά κυκλικά μασάζ με τα δάκτυλα σας, από πάνω προς τα κάτω. Για να κάνετε μασάζ στα κατώτερα σημεία του ματιού σας, τοποθετήστε τα δάκτυλα σας κάτω από τις βλεφαρίδες (όταν το μάτι είναι κλειστό) και μετακινήστε τα απαλά προς τα πάνω.

7. Καθαρίστε τα βλέφαρα σας

Ο καθαρισμός των βλεφάρων, μια φορά την μέρα, απομακρύνει το σκληρό μείγμα λαδιού που ενδεχομένως να φράσσει τους δακρυγόνους αδένες σας. Βυθίστε ένα βαμβάκι σε αραιωμένο παιδικό σαμπουάν και καθαρίστε απαλά κατά μήκος της γραμμής των βλεφαρίδων σας, τόσο από την πάνω, όσο και από την κάτω πλευρά.

8. Υγράνετε τον αέρα του σπιτιού σας

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο υγρός αέρας βοηθά τα μάτια να μην στεγνώνουν γρήγορα.

9. Μειώστε την ώρα που είστε μπροστά από μια οθόνη

Όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, το κινητό σας ή το tablet για πολλή ώρα, τα μάτια σας στεγνώνουν, διότι τα ανοιγοκλείνετε λιγότερες φορές. Μειώστε λοιπόν τον χρόνο που χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές, ώστε τα μάτια σας να παραμένουν περισσότερη ώρα υγρά. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα.

10. Αλλάξτε τους φακούς επαφής σας

Οι φακοί επαφής, όταν περάσει ο προκαθορισμένος χρόνος χρήσης τους ξηραίνουν τα μάτια. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και οι φακοί που δεν είναι κατάλληλοι για τα δικά σας μάτια. Ο γιατρός, λοιπόν, θα σας προτείνει να δοκιμάσετε και άλλα είδη φακών και αν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, θα σας προτείνει να φοράτε γυαλιά αντί για φακούς.

11. Προστατέψτε τα μάτια σας

Ο άνεμος και ο ήλιος συνήθως αφαιρούν την υγρασία από τα μάτια. Φορέστε, λοιπόν, γυαλιά ηλίου για να τα προστατεύσετε τα μάτια σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.