Υγεία του ματιού

Ξηροφθαλμία: Δες τι μπορείς να κάνεις για να την σταματήσεις

Σας έχει τύχει ποτέ να νιώθετε ότι τα μάτια σας έχουν μέσα άμμο, να νιώθετε φαγούρα, ευαισθησία στο φως και θολή όραση; Αυτά τα συμπτώματα είναι συμπτώματα ξηροφθαλμίας, τα οποία τείνουν να χειροτερεύουν εάν φοράτε φακούς επαφής.

Γιατί η υγρασία είναι απαραίτητη για τα μάτια;

Η υγρασία βοηθά τα μάτια να δουλεύουν καλύτερα και να βλέπουν καλύτερα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που το σώμα αδυνατεί να παράξει δάκρυα για να ενυδατώσει τα μάτια, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηροφθαλμία, με αυξημένο κίνδυνο βλάβης και μόλυνσης, καθώς τα δάκρυα καταπραΰνουν την επιφάνεια των ματιών και τα προστατεύουν από τα σκουπιδάκια που προκαλούν μολύνσεις.

Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, τα δάκρυα καλύπτουν την επιφάνεια των ματιών μας και στη συνέχεια μέσω των δακρυγόνων αδένων αποστραγγίζονται στο πίσω μέρος της μύτης μας. Στην περίπτωση που κάποιος δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή παράγει κακής ποιότητας δάκρυα, τα μάτια του ξηραίνονται και ερεθίζονται.

Τι είναι το σύνδρομο των ξηρών ματιών;

Συδρομο των ξηρών ματιών ή ξηροφθαλμία, σημαίνει ότι το σώμα ενός ανθρώπου αδυνατεί να παράξει ικανοποιητική ποσότητα δακρύων. Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και ανάλογα με τον παράγοντα τυγχάνει και της ανάλογης διαχείρισης.

Ποιες είναι οι αιτίες της ξηροφθαλμίας;

1. Ηλικία

Η ξηροφθαλμία είναι πολλές φορές αποτέλεσμα γήρανσης, καθώς οι αδένες που παράγουν τα δάκρυα τείνουν να μην δουλεύουν αποτελεσματικά. Επιπρόσθετα, τα βλέφαρα αρχίζουν να κρεμούν και αδυνατούν να σφραγίσουν την επιφάνεια των ματιών ώστε να τα κρατήσουν ενυδατωμένα.

2. Αυτοάνοσες ασθένειες

Οι αυτοάνοσες ασθένειες, οι οποίες προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματος, είναι σε θέση να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να παράγει δάκρυα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηροφθαλμία. Παραδείγματα αυτοάνοσων ασθενειών που επηρεάζουν την παραγωγή δακρύων είναι ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σύνδρομο Sjogren, το οποίο επηρεάζει τόσο τους δακρυγόνους όσο και τους σιελογόνους αδένες.

3. Χειρουργική επέμβαση στα μάτια

Μια χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη ή  οι διορθωτικές επεμβάσεις LASIK και PRK, μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροφθαλμία, διότι υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν τα νεύρα που παράγουν δάκρυα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Υπάρχουν, ωστόσο, ειδικές σταγόνες που βελτιώνουν αυτό το αποτέλεσμα.

4. Δάκρυα που εξατμίζονται εύκολα

Όταν τα δάκρυα δεν περιέχουν αρκετό λάδι, τείνουν να εξατμίζονται εύκολα πριν ενυδατώσουν τα μάτια. Αυτό οφείλεται στην φραγή των αδένων που δίνουν στα δάκρυα μια πιο λιπαρή υφή. Η εν λόγω κατάσταση ονομάζεται δυσλειτουργία των μεσοβιακών αδένων και αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία ξηροφθαλμίας. Χρησιμοποιείστε ζεστές κομπρέσες στα μάτια σας, για να απομακρύνετε το νεκρό δέρμα που φράσσει τους εν λόγω αδένες.

5. Λοίμωξη του δακρυγόνου αδένα

Η λοίμωξη στους δακρυγόνους αδένες ονομάζεται δακρυοκυστίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση ο μικρός σωλήνας που τρέχει κατά μήκος της μύτης και συνδέεται με το βλέφαρο, φράσσεται και τα βακτήρια εισέρχονται στην περιοχή του ματιού προκαλώντας μόλυνση. Αυτή η μόλυνση προκαλεί κοκκίνισμα, πρήξιμο, πυρετό και ανεξέλεγκτα δάκρυα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή και με χειρουργική επέμβαση.

6. Φάρμακα

Εάν παίρνετε φάρμακα και μετά την χρήση τους εμφανίσετε ξηροφθαλμία, τότε διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα τους. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, οι β-αναστολείς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, επηρεάζουν την παραγωγή δακρύων και στεγνώνουν τα μάτια. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συζητήστε με τον γιατρό σας για τυχόν αντικατάσταση τους.

Τι χειροτερεύει την ξηροφθαλμία;

1. Ξηρός αέρας

Στην περίπτωση που ο αέρας του δωματίου σας είναι ξηρός, τότε τα μάτια σας θα ενοχληθούν ακόμη περισσότερο. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν εκτίθεστε σε πολύ αέρα, όπως για παράδειγμα όταν κάνετε ποδηλασία. Φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας και χρησιμοποιείστε υγραντήρες για να υγράνετε τον αέρα στο σπίτι σας.

2. Περνάτε πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό σας

Όταν είστε μπροστά σε μια οθόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η προσήλωση που δείχνετε σας αποτρέπει από το να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας τακτικά. Αυτό επιδεινώνει την ξηροφθαλμία, οπότε μειώστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά στον υπολογιστή σας και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε χρησιμοποιείστε σταγόνες για να ενυδατώσετε τα μάτια σας.

3. Φακοί επαφής

Οι φακοί επαφής, για να διατηρήσουν την θέση τους στις κόρες των ματιών σας, υποβοηθούνται από τα δάκρυα. Στην περίπτωση που έχετε ξηροφθαλμία, οι φακοί ξηραίνονται και κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η ξηροφθαλμία κάνει αδύνατη την χρήση φακών. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε την καλύτερη λύση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

1. Τεχνητά δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα περιέχουν ακριβώς τα ίδια συστατικά με τα φυσικά δάκρυα και διατίθενται σε σταγόνες, ακόμη και σε αλοιφές και χρησιμοποιούνται για την ενυδάτωση των ματιών. Σημειώνεται ότι εάν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενδέχεται να χάσουν την αποδοτικότητα τους. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι ακριβώς μπορεί να σας ωφελήσει.

2. Λινόσπορο και κάψουλες λιναριού

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το λινόσπορο και οι κάψουλες λιναριού, μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή δακρύων στα μάτια. Συζητήστε με τον γιατρό σας και αλλάξτε τον τρόπο διατροφής σας, για να επωφεληθείτε.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Στην περίπτωση που νιώθετε τα μάτια σας ξηρά για αρκετές ημέρες και αυτό επιδεινώνεται, είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Πριν επισκεφτείτε τον γιατρό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα για μερικές ημέρες, αλλά εάν δεν δείτε την κατάσταση σας να βελτιώνεται, τότε επισκεφτείτε άμεσα κάποιον οφθαλμίατρο για να αποφύγετε οποιοδήποτε κίνδυνο.