Υγεία των δοντιών

Ξηροστομία: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Το σάλιο βοηθά στην αφομοίωση και την αντίληψη της γεύσης όσων τρώμε και πίνουμε, ενώ παράλληλα ξεπλένει τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια, μειώνοντας τα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Επίσης, περιέχει λυσοζύμη, ένα ένζυμο σημαντικό για τη διάσπαση των βακτηρίων που μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό μας από την τροφή και να τον απειλήσουν.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ξηροστομίας;

Η έλλειψη σάλιου στεγνώνει και σφίγγει το δέρμα μέσα και γύρω από το στόμα με αποτέλεσμα τα χείλη να σπάνε, να σχηματίζονται πληγές στις γωνιές του στόματος, η γλώσσα να ξηραίνεται και να δυσκολεύεται η κατάποση του φαγητού. Επιπρόσθετα, τα άτομα με ξηροστομία μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν αναπνέουν καλά, νιώθουν δυσφορία, πονάει πιο εύκολα ο λαιμός τους και νιώθουν συχνά ζάλη.

Υπάρχουν φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάνω από 400 τύποι φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, όπως:

Μπορεί η ξηροστομία να είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ξηροστομία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας.  Για παράδειγμα μια νευρική βλάβη που προκλήθηκε από κάποιον τραυματισμό στο κεφάλι ή τον αυχένα μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία και αυτό γιατί ενδέχεται να επηρεαστούν τα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα από τον εγκέφαλο στους σιελογόνους αδένες. Μάλιστα, εάν τα συγκεκριμένα νεύρα καταστραφούν, τότε οι σιελογόνοι αδένες δεν θα μπορούν να παράξουν καθόλου σάλιο.

Επιπρόσθετα, η ξηροστομία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαβήτη, HIV ή μιας αυτοάνοσης διαταραχής που ονομάζεται σύνδρομο Sjögren, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στους δακρυικούς και σιελογόνους αδένες.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σταματήσετε το κάπνισμα και η ξηροστομία είναι ένας από αυτούς. Το κάπνισμα από μόνο του δεν προκαλεί ξηροστομία, αλλά εάν είστε επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση, το κάπνισμα και το άτμισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για την ξηροστομία;

Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό και τον οδοντίατρο σας εάν νιώθετε το στόμα σας συχνά ξηρό, καθώς στην περίπτωση που δεν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο που προκαλεί ξηροστομία, ενδεχομένως να πάσχετε από κάποια αδιάγνωστη νόσο, όπως το σύνδρομο Sjögren ή ο διαβήτης.

Η έλλειψη σαλιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια;

Η έλλειψη σάλιου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια, καθώς αφήνει υπολείμματα φαγητού στα δόντια αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας. Ως εκ τούτου, οι συχνές οδοντιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητες, όπως επίσης και το συχνό βούρτσισμα των δοντιών κυρίως μετά το φαγητό, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος.

Πώς θα ενισχύσετε την παραγωγή σάλιου;

  • Φάτε μια καραμέλα χωρίς ζάχαρη ή μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, ώστε να αυξήσετε την παραγωγή σαλιού
  • Φροντίστε να πλένετε συχνά το στόμα σας με νερό, ώστε να το διατηρείτε υγρό
  • Μαζί με τα γεύματα σας φροντίστε να πίνετε νερό, ώστε να αυξάνετε την υγρασία του στόματος σας για να διευκολύνεται το μάσημα και η κατάποση
  • Χρησιμοποιείστε υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο σας
  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα, όξινα ή καφεϊνούχα ποτά
  • Κάντε συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας για εξετάσεις και καθαρισμό

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved