Διατροφή

Xορτοφαγικά προϊόντα: Είναι πιο υγιεινά; Όλη η αλήθεια εδώ!

Τα χορτοφαγικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν την γεύση του κρέατος, χωρίς ωστόσο να περιέχουν κρέας, όπως για παράδειγμα τα burgers για χορτοφάγους. Οι χορτοφάγοι επιλέγουν να μην καταναλώνουν κρέας, είτε γιατί θέλουν να προστατεύσουν τον πλανήτη, είτε γιατί θεωρούν ότι η αποχή από το κρέας θα τους εξασφαλίσει μια πιο υγιεινή ζωή. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα χορτοφαγικά προϊόντα είναι μια θρεπτική εναλλακτική επιλογή ζωικών πρωτεϊνών.

Πόσο πιο υγιεινά είναι τα χορτοφαγικά προϊόντα;

1. Τα χορτοφαγικά μπιφτέκια είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων

Τα χορτοφαγικά μπιφτέκια περιέχουν μια αξιοσέβαστη ποσότητα πρωτεϊνών ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν το κρέας και τα πουλερικά. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν, προέρχονται κυρίως από σόγια, μπιζέλια και φασόλια.

Επιπρόσθετα, τα εν λόγω μπιφτέκια περιέχουν βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που υπάρχουν στις ζωικές πρωτεΐνες, όπως η βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος, σε ποσότητες ίσες με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τους χορτοφάγους, καθώς θα τους ήταν δύσκολο να εξασφαλίσουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά με άλλους τρόπους.

Τέλος, οι φυτικές ενώσεις, όπως το φυτικό οξύ, συνδέονται με μέταλλα, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να αυξήσει τις ποσότητες ψευδαργύρου και σιδήρου μέσω των χορτοφαγικών προϊόντων. Τα φασόλια, είναι μια πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου, την ιδιά στιγμή που περιέχουν και σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών. Τα μπιφτέκια μαύρων φασολιών αποτελούν μια σταθερή διατροφική επιλογή για τα άτομα που θέλουν να αποφύγουν το κρέας, κυρίως για λόγους υγείας.

2. Τα χορτοφαγικά μπιφτέκια είναι πολύ επεξεργασμένα και περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά

Τα όχι και τόσο ευεργετικά αποτελέσματα των χορτοφαγικών προϊόντων στην υγεία του ανθρώπου, απορρέουν από το γεγονός ότι μαζί με τη φιλοδοξία να αναπαραχθούν χορτοφαγικά τρόφιμα που να μιμούνται την γεύση του κρέατος και τα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών που εξασφαλίζει ένας άνθρωπος από το κρέας, δημιουργήθηκαν προϊόντα με αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα. Να υπενθυμίσουμε ότι οι τροφές που είναι πολύ επεξεργασμένες και πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, οπότε δεν θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη μας επιλογή.

Το παρακάτω γράφημα συγκρίνει την διατροφική αξία των χορτοφαγικών μπιφτεκιών με τα μπιφτέκια βοδινού, γαλοπούλας και τα μπιφτέκια μαύρων φασολιών.

Θερμίδες Λιπαρά (g) Σάκχαρα (g) Χοληστερίνη  (mg) Νάτριο (mg) Υδατάνθρακες (g) Φυτικές ίνες (g) Πρωτεΐνες (g)
Χορτοφαγικό Impossible Burger (4 oz) 240 14 8 0 370 9 3 19
Χορτοφαγικό Beyond Burger (4 oz 250 18 6 0 390 3 2 22
85% άπαχο μπιφτέκι βοδινού (4 oz) 240 17 6 80 80 0 0 21
Μπιφτέκι γαλοπούλας (4 oz) 170 9 2 80 70 0 0 22
Μπιφτέκι μαύρων φασολιών (μάρκα Sunshine) (2.7 oz) 260 16 1,5 0 190 19 8 10

Οι πρωτεΐνες των χορτοφαγικών προϊόντων προέρχονται από όσπρια και άλλες φυτικές τροφές, γεγονός που αμβλύνει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο υψηλός βαθμός επεξεργασίας τους στην υγεία. Για παράδειγμα, τα προϊόντα σόγιας, όπως το edamame, συνδέονται με μειωμένα ποσοστά καρκίνου, μια προστατευτική ιδιότητα που αποδίδεται στις ισοφλαβόνες (υποομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες πιστεύεται ότι ωφελούν την υγεία). Από την άλλη, οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν ως βάση τα πουλερικά, όπως τα μπιφτέκια γαλοπούλας, δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες προστατευτικών φυτικών ενώσεων, αλλά προσφέρουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Εάν λοιπόν ο στόχος σας είναι η πρόληψη διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η καρδιακή νόσος, τότε τα veggie burgers που περιέχουν φασόλια, κόκκους και σπόρους είναι η καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, εάν ο στόχος σας είναι να προστατεύσετε τον πλανήτη, πρέπει να γνωρίζετε πως ναι μεν τα χορτοφαγικά μπιφτέκια απαιτούν λιγότερα ύδατα και παράγουν σημαντικά λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μπιφτέκια, ωστόσο, μπορεί να μην αποτελούν πάντα την πιο υγιεινή επιλογή.