Καρδιά και αγγεία

Υδατάνθρακες: Η μέτρια πρόσληψη ωφελεί την καρδιά των γυναικών

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι γυναίκες μέσης ηλικίας που καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD). Τα ευρήματα αυτά, έρχονται να αμφισβητήσουν προηγούμενες μελέτες, οι οποίες προτείνουν την αποφυγή των υδατανθράκων σε ότι αφορά την υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και το Πανεπιστήμιο Monash στο πλαίσιο της  Αυστραλιανής Διαχρονικής Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Heart, Lung and Circulation.

Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου σε Παγκόσμιο επίπεδο και ευθύνονται για το 32% των θανάτων παγκοσμίως.

Παρόλο που η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, η Sarah Zaman, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και ακαδημαϊκή επεμβατική καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συγγραφέας της μελέτης, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις προκαλούνται από διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και ότι μπορούν να εκδηλωθούν διαφορετικά.

Γενικότερα, οι γυναίκες με διαβήτη και οι γυναίκες που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με τους άνδρες. Την ίδια ώρα που άλλοι γυναικολογικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως η εμμηνόπαυση, ο διαβήτης κύησης και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές επιλογές τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου;

Για να αξιολογηθεί εάν οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε μεσήλικες γυναίκες, οι συμμετέχουσες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με το ποσοστό των υδατανθράκων και των κορεσμένων λιπαρών που λάμβαναν, ως μέσο πρόσληψης ενέργειας.

Η ομάδα που εξασφάλιζε το 41,0% – 44,3% της ημερήσιας ενέργειάς της μέσω υδατανθράκων ήταν η ομάδα υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων, ενώ η ομάδα χαμηλότερης πρόσληψης ήταν αυτή που εξασφάλιζε το 37,1% ή λιγότερα ποσοστά ενέργειας μέσω υδατανθράκων.

Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, κατά τα οποία σημειώθηκαν 1199 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 470 θάνατοι. Οι ερευνητές λοιπόν, εξέτασαν το κατά πόσο η πρόσληψη υδατανθράκων είχε κάποια σχέση με τους θανάτους και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι:

  • Η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων είχε άμεση σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
  • Οι διαφορετικές ποσότητες πρόσληψης υδατανθράκων δεν είχαν κάποια σημαντική σχέση με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
  • Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν έπαιξε ρόλο στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
  • Η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και υδατανθράκων συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Δεδομένου ότι η μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων έχει το μεγαλύτερο προστατευτικό αποτέλεσμα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, ένα σχέδιο διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (για παράδειγμα διατροφή κέτο) ενδεχομένως να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τις μεσήλικες γυναίκες που προσπαθούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι πηγές των υδατανθράκων για την μείωση του κινδύνου. Για παράδειγμα, μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από τον περιορισμό των υδατανθράκων που περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα συσκευασμένα σνακ και τα γλυκά δημητριακά και ποτά.

Άλλοι τρόποι μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Υγιές σωματικό βάρος
  • Καθημερινή άσκηση
  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) κατά την εμμηνόπαυση


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Moderate Carbohydrate Intake May Benefit Womens' Heart Health https://www.verywellhealth.com/carb-intake-womens-heart-health-5206301

Menopausal Hormone Therapy and Cardiovascular Risk: Where are we Now? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29984659/

Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27827899/

Heart Disease in Women: Where Are We Now and What is The Future? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33261741/

Women and Heart Disease https://www.cdc.gov/heartdisease/women.htm

Cardiovascular diseases (CVDs) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-%28cvds%29