Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πώς η φυσικοθεραπεία βοηθά παιδιά με υδροκεφαλία;

Τι είναι η υδροκεφαλία;

Ο υδροκέφαλος είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει συσσώρευση υπερβολικού υγρού στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος βασίζεται κανονικά σε ένα ορισμένο επίπεδο εγκεφαλονωτιαίου υγρού για προστασία, το οποίο λειτουργεί ως απορροφητικό των κραδασμών και μεταφορέας θρεπτικών ουσιών. Όταν όμως διαταράσσεται αυτή η ισορροπία, αυξάνεται η πίεση στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή πίεση στους ιστούς του εγκεφάλου.

Γιατί ένα παιδί με υδροκεφαλία να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία;

Η υπερβολική πίεση στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα στα μωρά ή τα παιδιά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική τους ανάπτυξη, την επίτευξη των ορόσημων, την ισορροπία, το συντονισμό ή την κινητικότητα. Οι εξειδικευμένοι παιδιατρικοι φυσιοθεραπευτές θα αξιολογήσουν τις αδρές κινητικές δεξιότητες , τον μυϊκό τόνο και τις δεξιότητες παιχνιδιού του παιδιού σας. Τα παιδιά με μεγάλο κεφάλι συχνά δυσκολεύονται με τις θέσεις παιχνιδιού και κουράζονται πιο εύκολα από τους συνομηλίκους τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με υδροκεφαλία;

Οι στόχοι της θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες για την προώθηση της επίτευξης των κινητικών ορόσημων, όπως το κάθισμα, η ορθοστασία, το μπουσούλημα
 2. Μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας στην κινητικότητα
 3. Ασκήσεις για τη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού
 4. Ασκήσεις για τη διάταση ή την ενδυνάμωση σφιχτών ή αδύναμων μυών
 5. Εξάσκηση δεξιοτήτων
 6. Παροχή προγράμματος για το σπίτι
 7. Βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ποιότητας ζωής
 8. Βελτίωση της ανοχής και της αντοχής.

Τι περιλαμβάνει συνήθως το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για ασθενείς με υδροκεφαλία;

 1. Πρώιμη κινητικότητα με ή χωρίς τη χρήση βοηθημάτων με έμφαση στο μοτίβο βάδισης
 2. Διόρθωση και διαφοροποίηση διαφορετικών στάσεων για την πρόληψη της βράχυνσης των μαλακών μορίων
 3. Μεγιστοποίηση της δύναμης και της αντοχής των χεριών και των ποδιών. Θα αναπτυχθεί ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στο κάθε παιδί.
 4. Δραστηριότητες που αναλύονται σε μικρά εφικτά κομμάτια για τη βελτίωση της χωρικής αντίληψης, του ελέγχου της λεπτής κινητικότητας και της διάκρισης.
 5. Διδασκαλία σωστών μεταφορών από και προς διαφορετικές επιφάνειες διαφορετικού ύψους.
 6. Δραστηριότητες για τη βελτίωση της ισορροπίας
 7. Συμβουλές και υποστήριξη προς τους εκπαιδευτικούς, την οικογένεια ή τους φροντιστές σχετικά με τον τρόπο συνέχισης της θεραπείας στο σπίτι ή στο σχολείο.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά με υδροκεφαλία;

Μπορείτε να παρέχετε στο παιδί σας ευκαιρίες για παιχνίδι και ένα περιβάλλον που το βοηθά να επιτύχει τα κινητικά ορόσημα. Μπορείτε να ενσωματώσετε στην ημέρα σας ευκαιρίες για να εξασκηθείτε εσείς και το παιδί σας σε δραστηριότητες που προτείνονται στο πρόγραμμα του σπιτιού σας.