Μολυσματικές ασθένειες

Yezo: Νέος ιός που μολύνει τον άνθρωπο μέσω των τσιμπουριών

Επιστήμονες από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ελέγχου Ζωονόσων του Πανεπιστημίου Hokkaido, ανακάλυψαν έναν νέο ιό, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος των τσιμπουριών προκαλώντας ασθένεια.

Ποιον νέο ιό μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο τα τσιμπούρια;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ιό Yezo (virus Yezo), ο οποίος μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των τσιμπουριών στον άνθρωπο, προκαλώντας πυρετό και μείωση των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων.

Σύμφωνα με τον Keita Matsuno, ιολόγο στο Διεθνές Ινστιτούτο Ελέγχου Ζωονόσων του Πανεπιστημίου Hokkaido, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό Yezo στην Ιαπωνία από το 2014 μέχρι σήμερα, αλλά μέχρι στιγμής, τόνισε, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας θάνατος.

Συγκεκριμένα, το 2019 ένας 41χρονος άνδρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πυρετό και πόνο στο πόδι, όπου διαπιστώθηκε ότι τσιμπήθηκε από τσιμπούρι, καθώς προηγουμένως είχε κάνει βόλτα σε δάσος της περιοχής του Hokkaido. Ο άνδρας νοσηλεύτηκε για δυο εβδομάδες και έπειτα πήρε εξιτήριο, αλλά οι εξετάσεις του δεν έδειξαν να είχε μολυνθεί από άλλους γνωστούς ιούς που μεταφέρονται από τα τσιμπούρια στον άνθρωπο.  Τον αμέσως επόμενο χρόνο, ένας άλλος ασθενής αντιμετώπισε παρόμοια συμπτώματα και επίσης χρειάστηκε νοσηλεία.

Οι γενικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δείγματα αίματος των δύο ασθενών, εντόπισαν τον ιό Yezo, όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε από το ιστορικό όνομα του μεγάλου νησιού Hokkaido της βόρειας Ιαπωνίας.

Οι επιστήμονες ακολούθως πραγματοποίησαν εξετάσεις σε δείγματα αίματος και άλλων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία από το 2014 μέχρι σήμερα, οι οποίοι αντιμετώπισαν παρόμοια συμπτώματα μετά από τσίμπημα τσιμπουριού, ανακαλύπτοντας ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον ιό Yezo.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν την πηγή του ιού, βρίσκοντας αντισώματα του ιού σε ρακούν και RNA του ιού Yezo στα τρία κύρια είδη τσιμπουριών που υπάρχουν στο Hokkaido.

Όπως εξήγησε ο Matsuno, ο ιός Yezo φαίνεται να άρχισε να ευδοκιμεί στο Hokkaido και μεταφέρεται στους ανθρώπους από τα ζώα μέσω των τσιμπουριών.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο ιός Yezo;

  • Πυρετό
  • Μείωση αιμοπεταλίων
  • Μείωση λευκών αιμοσφαιρίων

Τονίζεται ότι ο εν λόγω ιός δεν είναι καθόλου αθώος.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του τσιμπήματος των τσιμπουριών αποτελούν παγκόσμια απειλή για ενδεχόμενες πανδημίες αν παραμείνουν αναντιμετώπιστες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Japanese Scientists Discover New Disease Carried by Ticks https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20211007/japanese-scientists-discover-new-disease-carried-by-ticks

Tick Bite Treatment https://www.webmd.com/first-aid/ticks-treatment

A novel nairovirus associated with acute febrile illness in Hokkaido, Japan https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34545081/