Τι αισθάνεσαι;

Ενδοκρινολογικά

Ύφεση διαβήτη: Γιατί είναι σημαντική για τους ασθενείς;

Ο διαβήτης θεωρείται μια χρόνια πάθηση, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να περάσουν σε φάση «ύφεσης» αν διαχειριστούν σωστά την ασθένειά τους, ακόμη και χωρίς την χρήση φαρμάκων.

Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη, η Επιτροπή Διαβήτη του Ηνωμένου Βασιλείου και η Αμερικανική Ένωση  για τον Διαβήτη, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξέδωσαν νέα κριτήρια διαβήτη τύπου 2, στα οποία περιλαμβάνεται και η φάση ύφεσης. Συγκεκριμένα, για να θεωρηθεί ότι ενας ασθενής είναι σε ύφεση πρεπει το σάκχαρο του αίματός του να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα για τρεις μήνες ή περισσότερο.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society.

Μπορεί ο διαβήτης να τεθεί σε ύφεση;

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο διαιτολόγο Andrew Akhaphong, όταν οι ασθενείς διαγιγνώσκονται με διαβήτη, αποδέχονται την ασθένεια τους ως χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα κίνητρο να αλλάξουν την διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Ως αποτέλεσμα, η υγεία τους συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Η φάση της ύφεσης του διαβήτη λοιπόν, μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να διαχειριστούν τον διαβήτη τους, γνωρίζοντας ότι η ασθένειά τους μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και όχι αποκλειστικά με την χρήση φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με το που διαγιγνώσκονται λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία βοηθούν το σώμα τους να χρησιμοποιεί την γλυκόζη με τον σωστό τρόπο, ενώ παράλληλα δέχονται από τους γιατρούς τους κάποιες συμβουλές για το πώς θα διαχειριστούν την κατάστασή τους, όπως η απώλεια βάρους και η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και φτωχές σε ζάχαρη. Οι συμβουλές αυτές όμως, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ασθενείς, οι οποίοι στηρίζονται περισσότερο στα φάρμακα.

Σύμφωνα όμως με την διαιτολόγο Anya Rosen, αν οι γιατροί τόνιζαν την δυνατότητα ύφεσης της νόσου χωρίς την χρήση φαρμάκων, τότε εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλάβουν το πόσο μεγάλη δύναμη έχει ο τρόπος ζωής και η διατροφή στην διαχείριση της ασθένειάς τους.

Τι είναι η ύφεση του διαβήτη;

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αλλάξουν την ορολογία που περιγράφει την βελτίωση του διαβήτη, καθώς  μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλοί άλλοι όροι, όπως η αντιστροφή και η θεραπεία του διαβήτη. Η λέξη ύφεση όμως, θεωρήθηκε ότι είναι η πιο σωστή, διότι υποδηλώνει ότι η βελτίωση του διαβήτη που παρουσιάζεται σε κάποια χρονική στιγμή, δεν είναι μόνιμη, αλλά μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν ενας ασθενής με διαβήτη δει την ασθένεια του να βελτιώνεται, δεν σημαίνει ότι έχει θεραπευτεί μόνιμα. Το σάκχαρο του αίματος μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή και αυτό κυρίως εξαιτίας κάποιων καθημερινών συνηθειών.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η παροδική βελτίωση, θα πρεπει να ονομαστεί «ύφεση», δίνοντας έτσι κίνητρο στους ασθενείς να προσπαθούν να επιτύχουν αυτή τη σημαντική βελτίωση, χωρίς να στηρίζονται αποκλειστικά στα φάρμακα, θεωρώντας ότι η ασθένεια τους είναι μη αναστρέψιμη.

Πότε ένας διαβητικός βρίσκεται σε ύφεση;

Για να θεωρηθεί ότι ένας ασθενής βρίσκεται σε ύφεση θα πρέπει η αιμοσφαιρίνη του A1c (HbA1c), να είναι για τουλάχιστον τρεις μήνες μικρότερη από 6,5%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί θεωρούν ότι πέραν από την τιμή της αιμοσφαιρίνης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η τιμή της γλυκόζης του αίματος, η οποία πρεπει να είναι μικρότερη από 126 mg/dL για επίσης τρεις μήνες.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε ύφεση του διαβήτη;

Δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση τους ασθενείς με διαβήτη, ωστόσο κάποιες απλές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια μόλις του 10% του σωματικού βάρους των διαβητικών ανθρώπων, τα πρώτα 5 χρόνια από τη διάγνωσή τους, αυξάνει κατά 77% τις πιθανότητες ύφεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια βάρους είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης ύφεσης για τον διαβήτη, ανεξάρτητα από το πώς χάνεται το βάρος. Παρόλα αυτά, συζητήστε με έναν διαιτολόγο για υγιή απώλεια βάρους.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Experts Establish International Criteria for Type 2 Diabetes Remission https://www.verywellhealth.com/type-2-diabetes-remission-defined-5200600

For newly diagnosed type 2 diabetes, a low-carbohydrate Mediterranean diet may delay need for medication and improve chance of remission compared to a low-fat diet https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25281605/

Predictors of type 2 diabetes remission in the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32870520/

Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes: a community-based prospective cohort study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31479535/

Consensus Report: Definition and Interpretation of Remission in Type 2 Diabetes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34462270/